Deel via

Motivatie kwijt? Zo raak je in 10 minuten weer gemotiveerd

Begin jij ook steeds vol overgave aan een nieuw plan? Een dieet, een sport, de grote kuis, iets nieuws leren of iets ouds afleren ... Verlies je al snel de motivatie waarna je het weer opgeeft? Je bent niet alleen. Veel mensen vervallen al snel weer in oude gewoontes en zijn nadien kwaad op zichzelf omdat ze niet volgehouden hebben. Het kan ook anders. Lifecoach Wim Annerel legt uit hoe je te werk gaat.

Jezelf motiveren, dat kan je leren

starten-met-bewegen‘Een nieuw dieet of het voornemen om meer te bewegen, daar begin ik steeds aan met veel enthousiasme. Of ik start vol goede moed mijn huis op te ruimen. Maar heel snel neemt dat energieke gevoel af en hou ik het voor bekeken. Ik blijf dan zitten met een gefrustreerd gevoel omdat ik de motivatie kwijt ben en mijn voornemen niet heb afgewerkt.’

Met goede moed begin ik ergens aan, maar al snel hou ik het voor bekeken. Telkens opnieuw. Frustrerend.Aan het woord is Sarah, die net als heel wat mensen op zoek is naar een manier om gemotiveerd te blijven en om vol te houden. Jezelf motiveren, het kan met een oefening die tien minuten duurt. Maar neem vooral rustig je tijd.

Stap 1. De negatieve toekomst

Ga op een rustige plaats zitten waar niemand je kan storen en sluit je ogen. Neem de tijd om antwoorden te zoeken op twee vragen:

  • Hoe zal mijn leven eruitzien over vijf jaar als ik blijf voortdoen zoals nu?
  • Zal mijn leven en dat van de mensen rond mij slechter worden? Op welke manier dan?

Deze eerste stap is zeker geen gemakkelijke. Het zal misschien zelfs oncomfortabel aanvoelen, maar probeer toch om de negatieve consequenties zo levendig mogelijk voor je te zien. Het zal je helpen om je motivatie aan te wakkeren voor de positieve verandering.

Stap 2. De positieve toekomst

Sluit opnieuw je ogen en stel jezelf volgende vragen:

  • post-itHoe zal mijn leven er over een jaar uitzien als ik blijf volhouden?
  • Hoe zal mijn leven er dan over vijf jaar uitzien?
  • Zal mijn leven beter worden als ik blijf volhouden? Op welke manier? Zal het leven voor mijn dierbaren dan beter worden?

Stap 3. Je persoonlijke motivatie

Als je bovenstaande vragen beantwoord hebt, heb je een goed beeld van hoe je toekomst er kan uitzien. Nu kan je op zoek gaan naar je eigen, persoonlijke redenen die je zullen helpen om vol te houden.

In het voorbeeld van Sarah draait alles om een betere fysieke conditie. Na stap 1 en stap 2 gedaan te hebben, komt ze te weten dat die betere fysieke conditie haar zal helpen om optimistischer en energieker te zijn. Dat is een motivatie waar je al even mee voortgeholpen bent.

Tenzij ik mijn gezondheid verbeter, zal ik binnenkort niet genoeg energie meer hebben om met mijn kleindochter te spelen.Maar om tot de kern van haar motivatie te komen, moet Sarah opnieuw haar ogen sluiten en iets langer zoeken naar een persoonlijk antwoord.

Haar antwoord wordt uiteindelijk: ‘Ik wil mijn gezondheid verbeteren want als ik het niet doe, zal ik niet meer de energie hebben om met mijn kleindochter te spelen. Als ze binnenkort wat ouder is, zal ik anders te moe zijn om haar de nodige aandacht te geven.’

adult-2449725_640Mijn boodschap: maak je motivatie persoonlijk en zo maak je ze ook levend. Zorg bovendien dat je aan die persoonlijke motivatie herinnerd wordt. Schrijf ze op en hang het stukje papier ergens waar je het veel ziet: op de koelkast of op je nachtkastje. Zo wordt het voor jou gemakkelijker om goed te weten wat voor jou het belangrijkste is en niet verloren te lopen tussen de details.

Je kan deze oefening telkens herhalen wanneer je een grotere boost wil in je motivatie.

Lukt het je nog niet om je gemotiveerd te voelen? Lees dan hier verder.


Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

Auteur: Wim Annerel

0 reacties

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels