Deel via

Een ellendig of wonderlijk leven? Daar kies je zelf voor

Je overtuigingen zijn bepalend voor wat je doet, wat je voelt en wie je bent. Geloof je dat het leven vol ellende zit, dan zal je de bewijzen daarvan vinden. Ben je ervan overtuigd dat het leven wonderlijk is, dan zal je dat ook elke dag merken. Het goede nieuws is dat je je overtuigingen kan veranderen. Lifecoach Wim Annerel helpt je om te kiezen voor een positief leven.

Kies voor meer geluk

De een heeft al wat meer tegenslagen te verduren dan de ander, maar hoe je daarmee omgaat en hoe je in het leven staat, dragen enorm veel bij aan jouw geluksgevoel. Je kan je overtuigingen over jezelf, anderen, en het leven veranderen. Hoe je dat doet?

Verander je overtuigingen in 6 stappen

 1. Kies een overtuiging die je graag zou hebben over jezelf (of over anderen, of over de wereld rondom jou).

  Bijvoorbeeld: Stel dat je je niet zo sociaal vaardig voelt, en je wilt de overtuiging installeren dat je steeds makkelijker contact legt met anderen.

 2. Zoek bewijzen die aantonen dat die overtuiging juist kan zijn.

  In ons voorbeeld: Op het familiefeest heb ik gesproken met de nieuwe vriend van mijn dochter. En in de winkel heb ik de verkoopster gevraagd of ze de schoenen nog in andere maten hadden.

 3. Denk actief na over die bewijzen en blijf verder meer bevestiging vinden.
 4. Na enkele dagen of weken van bewijzen vinden, zeg je tegen jezelf ‘Ik geloof dat…’

  Bijvoorbeeld: Ik geloof dat ik steeds makkelijker contact leg met anderen.

 5. Onderneem actie om te tonen dat die overtuiging waar is. En blijf dat de komende weken en maanden doen.
 6. Je nieuwe overtuiging is nu geïnstalleerd.

Welke overtuigingen helpen je vooruit in het leven?

man-3370831_640Om een antwoord te kunnen geven op die vraag, heb ik de gedachten en levensvisie van enkele succesvolle personen bestudeerd. De volgende vijf overtuigingen kwamen telkens terug. Zijn ze altijd 100% waar? Neen. Maar welke overtuiging is dat wél? Het gaat erom dat je je overtuigingen kunt kiezen. En dat je dus de keuze hebt tussen overtuigingen die jou belemmeren, of andere die jou stimuleren en kracht geven.

1. Ik ben volledig verantwoordelijk voor wat er in mijn leven gebeurt.

Er zullen nog altijd minder leuke dingen voorvallen in je leven, zaken die niet jouw fout zijn. Maar hoe je ermee omgaat, ligt volledig in jouw handen. Geef je macht en kracht niet weg door anderen te beschuldigen, maar accepteer wat er is gebeurd en neem bewust de controle over hoe je erop reageert. Probeer deze overtuiging eens enkele weken uit om te zien hoe het voelt.

2. Een obstakel is iets waarmee ik kan omgaan.

Een obstakel is iets dat op je weg ligt om je tijdelijk tegen te houden. Het codewoord is hier ‘tijdelijk’. Veel mensen zien de hindernis en geven op. Degenen die slagen, werken aan het obstakel tot het niet meer hindert.

3. De mensen in mijn leven weerspiegelen mijn eigenwaarde.

african-3402716_640Je omgeving weerspiegelt je gedachten over wat je waard bent. Wanneer je vrienden hebt die anderen, inclusief jijzelf, respectloos behandelen, dan denk je waarschijnlijk dat dat is wat je verdient.

Maar omgekeerd trek je met een gezonde eigenwaarde mensen aan die jou de moeite waard vinden. Mensen in je leven komen en gaan. En de mensen die blijven, zijn diegene die weerspiegelen wat je waarden, principes en overtuigingen zijn. Je hiervan bewust zijn, kan ontzettend veel veranderen.

4. Perfectie is onmogelijk.

Iets kan altijd beter. Dus perfectie is onmogelijk. Als je dat beseft, dan kan je veel meer bereiken in het leven. En bovendien veel sneller. Bevrijd jezelf van perfectionisme en je leven wordt mooier.

5. Hoe meer positieve acties ik neem, hoe positiever mijn leven zal zijn.

Je hebt zoveel opportuniteiten in het leven. Om ze te grijpen, moet je gewoon actie ondernemen. Laat je gedachten en overtuigingen je niet tegenhouden. Verander die overtuigingen en start met dagelijkse acties te ondernemen. Je leven zal enorm veranderen.

Welke overtuigingen stimuleren of beperken jou? Deel ze in de reacties hieronder en ontdek hoe perfectionisme nefast is voor jouw geluk.

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

Auteur: Wim Annerel

6 reacties

Hugoo
Als ik me niet vergis ben ik hier al een tiental gelijkaardige artikelen over tegengekomen. Iedereen moet zijn brood verdienen, maar die zgz. ''life-coatches'' hangen me stilaan de strot uit...
22/04/19 20:27 REAGEER
TimV
Alweer een heel inspirerend artikel!

De zuurpruimen die dit artikel niet willen lezen, hoeven het ook niet te lezen.

De wijsheid in deze teksten helpt me telkens weer om te groeien als mens. Dankjewel Seniorennet!
22/04/19 21:10 REAGEER
Hugoo
Wijsheid ?
Het is je reinste onzin.
Maar kijk: Altijd zijn er wel kandidaten (lees: klanten) die zich er in terugvinden, tenminste gedeeltelijk (zoals in de oh, zo inspirerende horoskopen), en er dan mee gaan dwepen.
En, eigenaardig, meestal hebben ze een sneer klaar naar de non-believers.
23/04/19 11:16 REAGEER
paradelta
Vooral de eerste alinea is een goeie. Mijn zoon zei het me onlangs ook; Ik ben een gelukkig mens zei hij want de goede dingen komen gewoon op me af, Ik heb ze maar om grijpen.
22/04/19 21:18 REAGEER
Jari
Wees maar eens ziek.
23/04/19 01:09 REAGEER
sola
De heilige mensen die dit schrijven hebben vast en zeker nog nooit iets meegemaakt in hun leven. Verkondig dit maar eens aan zieke mensen of mensen die met overlijdens geconfronteerd worden of aan kinderen die geslagen en misbruikt worden!
28/04/19 15:40 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels