Deel via

Het metaboolsyndroom, gevolg van veel eten en weinig bewegen

Ooit al gehoord van het metaboolsyndroom? Steeds meer veertigplussers in onze westerse maatschappij krijgen ermee te kampen. Het syndroom vergroot de kans op diabetes en hart- en vaatziekten. De oorzaak? Onze levensstijl: te veel eten en te weinig bewegen. Wat is het en hoe kan je het voorkomen?

Metaboolsyndroom komt steeds vaker voor

Vandaag draait alles rond ‘genieten’ en ‘alles uit het leven halen’. Maar wat versta jij daaronder? Elke avond uitgebreid eten, liefst op restaurant of een gemakkelijk bakje eten uit de winkel. Dat gaat dan gepaard met een glaasje wijn en ’s avonds laat naar bed. Om dan ’s ochtends uit te slapen en de dag nadien knus in de zetel door te brengen. Klinkt verleidelijk, niet? Dat kan uiteraard eens, maar doe het niet elke dag. Zo verhoog je immers je risico op het metaboolsyndroom, een syndroom dat in onze westerse samenleving aan een opmars bezig is. En dat is te wijten aan onze manier van leven.

Wie lijdt aan het metaboolsyndroom heeft dubbel zoveel kans op een beroerte of hartinfarct, en vijf keer zoveel kans op diabetes.Volgens gezondheidenwetenschap.be heeft zo’n 36 procent van de mannen op middelbare leeftijd het metaboolsyndroom. Bij vrouwen op middelbare leeftijd is dat 30 procent. Sommige mensen weten zelf niet eens dat ze aan het syndroom lijden. Nochtans is het belangrijk om het probleem te erkennen want het verhoogt je kans om een beroerte of een hartinfarct te krijgen.

Heb jij het metaboolsyndroom?

Je kampt met het metaboolsyndroom als je overgewicht hebt en je buikomvang te groot is, in combinatie met minstens twee van de volgende symptomen:

  • obese-3011213_640verhoogde bloeddruk
  • verhoogde cholesterol
  • een verhoogd triglyceridengehalte (een soort vetcellen) in het bloed
  • verstoord bloedsuikergehalte

Metabolisme betekent stofwisseling. Dat slaat op het lichaamsproces waarbij voedingsstoffen omgezet worden in bouwstoffen en energie voor het lichaam. Het metaboolsyndroom slaat dus niet op één ziekte, maar op een geheel van verschijnselen die samen voorkomen als je stofwisseling verstoord is.

Oorzaak: ongezonde levensstijl

In mensentaal komt het er dus op neer dat je het syndroom kan krijgen als je te veel eet, te weinig beweegt of een onregelmatig leven leidt. Daardoor kan je overgewicht krijgen en wordt je buikomvang te groot. Als man is je buikomtrek te groot als die meer dan 94 centimeter is, voor vrouwen geldt een maximale omtrek van 80 centimeter. Die ‘abdominale obesitas’ zorgt ervoor dat je cellen minder gevoelig worden voor insuline. En dat is nu net het hormoon dat de suikerspiegel in het bloed regelt.

Behalve een ongezonde levensstijl, kunnen erfelijke eigenschappen aan de basis van de ziekte liggen en hoe ouder je wordt, hoe meer kans je hebt om het syndroom te krijgen. Ook een verstoord dag- en nachtritme en de inname van sommige geneesmiddelen kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van het syndroom. Mensen die kampen met psychische aandoeningen, zoals een seizoensgebonden depressie, hebben meer kans om het syndroom te krijgen.

Gevolg: meer kans op een infarct en diabetes

diabetes-3008310_640Als je aan MBS lijdt, is de kans dat je binnen de vijf tot tien jaar te maken krijgt met hart- en vaatziekten zoals een beroerte of een hartinfarct twee keer hoger dan bij gezonde personen. De kans om diabetes te krijgen, is zelfs vijf keer hoger. Ook leidt MBS tot vetopstapeling in de lever met levercirrose als mogelijk gevolg. En daar zien we dan weer een verband met slaapapneu. Er zijn zelfs aanwijzingen dat er een verband is tussen MBS en de ziekte van Alzheimer. Maar echte bewijzen zijn er voor dat laatste nog niet.

MBS is meer dan een ziekte, het is een verzameling van verschijnselen die optreden door een verstoorde stofwisseling.

Tips om MBS te voorkomen

  • Hou een regelmatig dag- en nachtritme aan. Ga steeds rond hetzelfde tijdstip naar bed en sta ook op hetzelfde uur op. Neem elke dag tijd om te ontbijten, eet een middag- en een avondmaal.
  • Beweeg, beweeg, beweeg. Dat kan in de vorm van sport of fitness maar twintig minuten per dag wandelen is evengoed bewegen. Of schiet je de tuin in, ook tuinieren is bewegen.
  • Eet gezond. Dat wil zeggen dat je tussendoortjes zoveel mogelijk probeert te vermijden, net als snoep en frisdrank. Eet voldoende vezels (die vind je onder andere in groenten, fruit en volkoren producten) en vermijd vetten en suikers. Kies voor een verse maaltijd in plaats van kant-en-klare voeding uit de winkel.
  • Alcohol mag je drinken, maar doe dat met mate. ‘Met mate’ betekent volgens de Hoge Gezondheidsraad maximum tien eenheden alcohol per week, maar je zorgt er wel voor dat je minstens twee dagen per week geen alcohol drinkt.

Toch niet voorkomen? Dan maar genezen

dietetics-4065158_640Merk je dat je toch lijdt aan het syndroom? Raadpleeg dan zeker een arts. Die zal je begeleiden om gezonder te gaan leven. Als de symptomen al te ver gevorderd zijn, kan de arts een geneesmiddel voorschrijven, bijvoorbeeld bloeddrukverlagers, bloedsuikerverlagers en cholesterolverlagers.

Maar laat het niet zover komen. Onderzoek wijst uit dat gezond eten en veel bewegen het risico op diabetes al met 56 procent vermindert. Bewegen is dus de boodschap. Laat je je dan eens een avond verwennen op restaurant, geniet je des te meer van je avond.

 

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

Auteur: Katrijn De Bleser

3 reacties

mlobelle27
Weer een nieuwe mode verschijnsel. Ik heb zelf diabetes type 2 en geniet van het leven. Waarom moet er zo negatief gesproken worden in deze site? Ik drink geen alcohol, ik rook niet, elke dag loop ik want heb ook werk bij de wasserij. Ik ken anderen die geen reet uitvoeren. Daar laat ik gewoon niet op. Ik denk dat deze soort verhalen een verschijnsel is van mensen die obesitas hebben en daarom te veel eten en diabetes hebben. Boven de 100 kg is obesitas. Ik weeg rond de 80 en moet eerder lijnen voor de buitenwereld dan voor me eigen gezondheid. Ik doe hier niemand kwaad mee. Wat door de mond gaat maak je niet onrein maar wat uit je mond komt. Van eten is er niemand slechter op geworden. Dat word dan gescheiden als uitwerpselen. Ik mag diabetes type 2 hebben maar heb geen betutteling nodig. We gaan allemaal een keer dood. Ik trek mijn eigen grenzen en als ik weet wat niet goed is voor mij ben ik er zelf bij. Geniet maar eet, drinkt en alles met mate. En degene die dit erin zet behoort bij het land van de pessimisten.
22/04/19 18:47 REAGEER
myriamsteenackers
Vermoedelijk zitten er flinke vergissingen in het artikel....! Ik ben 66 jaar, en weeg 62 kg voor 1,65 meter groot. Ongeveer perfecte maten dus, perfect bloedonderzoek, geen suiker, geen cholesterol, geen niksmendalle...... Ik beweeg veel, maar geniet van het lekkere leven... Mijn buikomtrek(je) is 92 cm...! Een klein zwembandje komt er natuurlijk met de leeftijd wel aan, maar die paar centimeters méér maken mij tot een medisch probleem?? Om 80 cm buikomtrek(je) te hebben op 66 jaar (of ouder), moet je toch een beetje ziek zijn of een beetje aan anorexie lijden?? Wat proberen ze mensen toch allemaal wijs te maken????
23/04/19 00:17 REAGEER
aronjaco
Ik ontmoet één belangrijk tekort in dit artikel , nl. de erfelijke aanleg . Zit ten er hartproblemen bv. in de familie , wel dan is het oppassen geblazen . Is dat niet het geval , wel dan toch even de levensstijl in de gaten houden. Geregeld een bloedonderzoek laten doen en gepast reageren op de afwijkende resultaten. En , neen , pilletjes voor van alles en nog wat zijn niet nodig . De medische industrie beweert dat anders , uiteraard ; hoe zou je zelf zijn als je daar rijk van wordt.
Ook de medische wereld is ziek in datzelfde bedje. Pillen voorschrijven is de boodschap en dat geruggensteund door allerhande " wetenschappelijke onderzoeken". Zo het cholesterol niveau bv :
vroeger stond de limiet op 250, later op 220, nu op 190, en men spreekt ervan naar 180 te gaan .
Wat een larie zeg.
23/04/19 10:19 REAGEER

Login Registreer

Katrijn De Bleser

Katrijn De Bleser is schrijver, copywriter en journalist. Ze werkte acht jaar als freelance journalist voor de krant Het Laatste Nieuws en voor verschillende magazines. Vandaag heeft ze haar eigen bedrijfje ‘Notes & Quotes’ waarmee ze schrijft voor bedrijven, organisaties en particulieren. Wat haar bezighoudt? De maatschappij, met al haar gebreken maar vooral met haar mensen die elk hun eigen verhaal hebben.

Meer artikels van Katrijn De Bleser

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels