Deel via

De erfenissprong: laat je erfenis rechtstreeks na aan je kleinkinderen

April 2019
Je erfenis nalaten aan je kinderen … of kunnen je kleinkinderen dat extra centje beter gebruiken? Sinds de invoering van het nieuwe erfrecht vorig jaar is het interessanter geworden om je erfenis, of een deel ervan, rechtstreeks over te laten aan je kleinkinderen. Notaris.be geeft meer uitleg over ‘de erfenissprong’.

Tot vorig jaar: alles of niets

Je hebt er ongetwijfeld al over gehoord: de erfenissprong. Kinderen van ouderen die overlijden, hebben dikwijls al alles om gelukkig te zijn: het huis is afbetaald, er zijn geen grote uitgaven meer en de opgebouwde anciënniteit zorgt er meestal voor dat ze aan het begin van de maand een mooi bedrag op de rekening krijgen. Dan kan het kind van de overledene ervoor kiezen om zijn erfenis te verwerpen zodat de nalatenschap rechtstreeks naar de kleinkinderen gaat.

Tot vorig jaar werd er niet veel gebruik gemaakt van de erfenissprong. Logisch, want het had voor niemand echt aantrekkelijke voordelen: het bedrag dat naar de fiscus ging, bleef even hoog en de rechtstreekse erfgenaam moest de hele erfenis verwerpen. Hij moest dus kiezen tussen een hele erfenis of geen erfenis, alles of niks, er was geen tussenweg. Behalve persoonlijke redenen, waren er daarmee niet meteen voordelen om de erfenissprong te maken.

black-and-white-black-and-white-budget-1537165

Nieuw: een stukje erfenis voor iedereen

Op 1 september 2018 ging de nieuwe regeling rond erfrecht in werking. Sindsdien loont het zeker de moeite om de regelgeving rond de erfenissprong even te bekijken. Nieuw is dat je kind de erfenis zelf kan aanvaarden en er nadien voor kan kiezen om meteen een deel van de erfenis aan zijn eigen erfgenamen te schenken.

Voordelen:

  • Je zoon of dochter moet niet de hele erfenis verwerpen. Zo heeft die de kans om een deel van de erfenis zelf te houden en een deel rechtstreeks aan zijn of haar eigen kinderen te geven.
  • Je zoon of dochter betaalt erfbelasting op de hele erfenis. Nadien kan hij of zij ervoor kiezen om het bedrag volledig of gedeeltelijk belastingvrij te schenken aan de eigen kinderen.

Dankzij de erfenissprong kan je zoon of dochter een deel van de erfenis belastingvrij aan de eigen kinderen schenken.Er zijn uiteraard wel enkele voorwaarden waaraan voldaan moet worden:

  • De schenking moet via een notariële akte gebeuren.
  • De schenking moet gebeuren binnen het jaar na het overlijden.
  • De schenking moet verband houden met de erfenis: het bedrag kan niet hoger zijn dan de erfenis. Schenkingen die niets te maken hebben met de erfenis, worden wel belast.

Wie verdeelt de pot?

Zowel op financieel als op emotioneel vlak is dit dus een verbetering voor alle partijen. Toch een belangrijk aandachtspuntje waarbij al snel enkele vraagtekens opduiken. Het is nog steeds de erfgenaam die de volle beslissing heeft over zijn deel van de erfenis. Je kan zelf niet beslissen dat jouw erfenis, of een deel ervan, rechtstreeks naar je kleinkinderen gaat.

Ook daarvoor is er een gemakkelijke oplossing: het testament. Je kan in je testament vastleggen hoeveel geld er naar de kleinkinderen gaat. Als je op een slimme manier aan successieplanning doet, kan dat je nabestaanden bovendien heel wat financiële lasten besparen. Vandaag zijn erfenisbedragen tot 12.500 euro immers vrij van successierechten.

Een aandachtspunt: de wettelijke reserve

Je kinderen zijn je reservataire erfgenamen. Dat betekent dat zij sowieso recht hebben op de helft van je vermogen. Over de andere helft kan je vrij beschikken, en dat kan je dus via je testament rechtstreeks aan je kleinkinderen nalaten.

Een praktijkvoorbeeldje

De 86-jarige Jan overlijdt. Hij laat de gezinswoning en 60.000 euro spaargeld na. Zijn drie kinderen hebben allemaal een mooi leven opgebouwd en ze komen niets te kort, extra centjes zijn daarmee niet echt nodig. De drie kinderen hebben elk twee kleinkinderen.

Jan beslist om de gezinswoning na te laten aan zijn drie kinderen en zijn spaargeld aan zijn zes kleinkinderen. 60.000 euro gedeeld door zijn zes kleinkinderen maakt 10.000 euro voor elk kleinkind. Jan laat dat vastleggen in zijn testament en na zijn overlijden krijgen alle kleinkinderen hun bedrag. Elk kind krijgt minder dan 12.500 euro en daarom moeten ze geen successierechten betalen.

 Bekijk ook het filmpje van Notaris.be:



Bron: notaris.be

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze wekelijkse digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

Auteur: Katrijn De Bleser

5 reacties

annyvl
de staat blijft een dievenbende,zij hebben daar geen recht op daar op alles al belasting betaald is ! steken ze dat in eigen zak? want je hoort noot hoeveel er binnengekomen is en waaraan het
besteed is ! en dan nog de pretentie hebben om te zeggen hoe jij je eigendom verdeeld !
29/04/19 12:48 REAGEER
Johan45
Juist Annyvl,
De Belgische Staat is één dievenbende.
Hoe is het mogelijk dat men belast blijft op iets waarvoor men al belastingen heeft betaald?!
Dit zet echt aan om de Staat te omzeilen.
Al heb ik nog wat jaartjes te leven, hoop ik toch :) dan weet ik NU AL dat de Staat van mij NIETS zal binnenrijven; NIETS, NUL KOMMA VELE NULLEN....
Het is een kwestie van sluw zijn tégen Dieven.
29/04/19 16:57 REAGEER
Felix123
Hell slechte regeling. De kleinkinderen moeten hun beurt afwachten. Daar is ooit een politieker mee voor de dag gekomen. Naam "Van Quickenborne" maar hij werd terechtgewezen door oudere ervaren politiekers. Jonge mensen kunnen nog geen geld beheren. Het zou een mooie cinema zijn.
29/04/19 16:31 REAGEER
aronjaco
Al datgene wat te erven blijkt , wel dat is en blijft de eigendom van de langstlevende in geval van huwelijk of diens gelijke .De te erven zaken zijn zaken waarvoor werd gewerkt en waarop reeds volop belasting werd betaald. Logisch is , dat er op die zaken geen tweede keer belasting wordt geheven na overlijden. Dat er zekere regeling moet zijn om de erfenis te laten toekomen aan " iemand" , ook dat is larie volgens mij. Datgene dat in de erfenis komt , wel daar beschikt de langstlevende volledig vrij over , en daarop volgend de kinderen . In dat geval zal iedereen de mogelijkheid hebben om zelf te bepalen wie wat krijgt, ja in testament dus . Moet dat een persoon zijn .
30/04/19 10:37 REAGEER
Terecht voor langstlevende, hebben er samen voor gewerkt. Kleinkinderen moeten hun beurt afwachten. Op voorwaarde dat er nog iets overblijft.....Wat niet steeds het geval, indien je naar 'n wzc zou moeten, en inkomen onvoldoende is, dan weet je het wel...
8/05/19 02:55 REAGEER

Login Registreer

Katrijn De Bleser

Katrijn De Bleser is schrijver, copywriter en journalist. Ze werkte acht jaar als freelance journalist voor de krant Het Laatste Nieuws en voor verschillende magazines. Vandaag heeft ze haar eigen bedrijfje ‘Notes & Quotes’ waarmee ze schrijft voor bedrijven, organisaties en particulieren. Wat haar bezighoudt? De maatschappij, met al haar gebreken maar vooral met haar mensen die elk hun eigen verhaal hebben.

Meer artikels van Katrijn De Bleser

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels