Deel via

Laat angst om te vallen je leven niet bepalen!

Afgelopen week zetten verschillende organisaties valpreventie in de kijker tijdens de achtste Week van de Valpreventie. De klinkende slogan luidde dit jaar: ‘Laat angst om te vallen je leven niet bepalen’ met focus op het thema valangst. Een val kan ernstige gevolgen hebben, maar door enkele kleine aanpassingen vergroot je de veiligheid in huis. Lees hier enkele tips die een val kunnen voorkomen!

1. Vermijd tapijten

Losliggende tapijten kunnen ervoor zorgen dat je blijft haperen en valt. Als je echt vasthoudt aan het huiselijke karakter van een tapijt en houdt van die warmte, kan je opteren voor antislipmateriaal. Hierin heb je verschillende mogelijkheden. Je kan een antislipstrip aanbrengen op de zijkanten van je tapijt om de bevestiging op de vloer te verbeteren. Anderzijds is ook een antisliponderkleed een optie. Dat zorgt ervoor dat je tapijt niet verschuift en dempt ook nog eens het geluid. Van twee vliegen in één klap gesproken!

2. Vast schoeisel

Loszittende schoenen of pantoffels kunnen afvallen terwijl je wandelt. Het is beter om schoeisel aan te kopen dat sluit achter je hiel. Die extra steun houdt niet alleen je voeten lekker warm, maar verhindert ook een mogelijke val doordat je je schoenen verliest.

3. Voldoende verlichting

Denk je de weg in je huis blindelings te kunnen afleggen? Ga je er vanuit elke drempel moeiteloos te kunnen nemen? Neem geen risico’s! Zorg voor voldoende verlichting en wandel niet rond op de tast. Even op de lichtschakelaar drukken duurt maar een aantal seconden, maar het kan je wel een maandenlange revalidatie na een val besparen. Maak er dus een gewoonte van om nooit in het donker op pad te gaan.

4. Evenwicht bewaren

Wanneer je iets van de grond wil rapen, plooi je het best je knieën in plaats van voorover te buigen. Je riskeert anders om je evenwicht te verliezen. Het zijn kleine ingrepen die een wereld van verschil maken. Heb je wel vaker moeite met je evenwicht te bewaren? Slaap je boven in je vertrouwde kamer? Overweeg dan misschien een traplift om in alle veiligheid – en zonder kans op vallen – op het verdiep te raken. Bij Comfortlift hechten ze belang aan jouw veiligheid en luisteren ze graag naar jouw behoeften.

opgepastWat in eerste instantie onbelangrijk lijkt, kan je dus wel helpen om een val te vermijden. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom is het zeker raadzaam zelf proactief aan valpreventie te doen. Deel gerust je eigen tips met leeftijdsgenoten! Zo vrijwaar je ook hen van mogelijke beperktere mobiliteit in de nasleep van een val.

 

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

3 reacties

mlobelle27
Ik heb het in de vreemde omgeving bij opstapjes. En heb ook als ik op de gewone fiets ben. Het zit in mijn gehoor en mijn zicht. En ook mijn motoriek. Ik werd er zelfs mee gepest.
30/04/19 14:20 REAGEER
Hugoo
Eigenlijk werken al die ''aanpassingen'' de angst om te vallen in de hand, want telkens wordt je eraan herinnerd: Oppassen, niet vallen ! Als preventie werken die maatregelen dan weer wel. En uit uw doppen kijken ook.
Wat die traplift betreft: Heeft niets met vallen te maken, maar alles met mobiliteit. Wie de trap niet meer op kan zal ook niet naar beneden donderen...
30/04/19 21:38 REAGEER
BLBECO
ik ben uitgegleden van de trap met al de pijnlijke gevolgen van dien ,en van al deze goede tips, het belangrijkste vind ik vast schoeisel en van hoge kwaliteit met goede steunzolen, .
4/05/19 15:54 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels