Deel via

Geluk is maakbaar: 20 manieren om gelukkiger te zijn

Hoe gelukkig zijn de Belgen? Uit de resultaten van het Nationaal Geluksonderzoek van de UGent blijkt dat dat toch wat tegenvalt. We geven ons geluksgevoel gemiddeld slechts 6,55 op 10, terwijl we ons geluk grotendeels zelf in handen hebben. Geluk is maakbaar, maar hoe pak je het aan? Lifecoach Wim Annerel ging op zoek naar 20 manieren om jezelf gelukkiger te maken.

Belgen minder gelukkig

smiley-2979107_640Het geluksgevoel in ons land gaat erop achteruit. Voor het zevende jaar op rij publiceerde de VN een ranglijst van de gelukkigste landen ter wereld. En wat blijkt? België is twee plaatsen gezakt tegenover vorig jaar: van de 16de naar de 18de plaats.

Ook het Nationaal Geluksonderzoek van de Universiteit Gent toont aan dat we maar mager scoren op het vlak van levenstevredenheid: gemiddeld 6,55 op 10.

Onze sociale relaties, gezondheid en financiële situatie hebben de grootste impact op ons geluksgevoel. Daarnaast spelen onder meer de relatie met de partner, de dagelijkse hoofdactiviteit en de woonomstandigheden een rol.

Hoe maak je jezelf gelukkiger?

Volgens de wetenschappers van de UGent ligt slechts 40 procent van je geluk buiten jouw controle. De overige 60 procent heb je zelf in de hand, waardoor je dus heel wat kan doen om je geluk in de juiste richting te duwen.

Iedereen wil gelukkig zijn. Alleen lijkt de weg ernaartoe vaak moeilijk en onduidelijk, met twee stappen vooruit en drie achteruit.

Geluk is een druk bestudeerd onderwerp, en al die onderzoeken leveren manieren op om gelukkiger te worden. Ik geef je hieronder 20 wetenschappelijk bewezen manieren mee die je gelukkiger kunnen maken.

kind1. Geniet van kleine dingen

Omarm de kleine pleziertjes in het leven, in plaats van te wachten op grootse dingen. Zelfs de kleinste dingen kunnen je gelukkiger maken.

2. Perfectie hoeft niet

Laat perfectie los, in alle aspecten van je leven. Je bent goed zoals je bent. Je hoeft niet te wachten tot je het perfecte lichaam hebt, of de perfecte job, of het perfecte leven om te weten dat je geluk verdient.

3. Maak je niet druk om wat anderen denken

Je kan anderen niet gelukkig maken, en als je te hard probeert, zal het alleen je eigen geluk doen wegsijpelen.

4. Help anderen

Help iemand uit je buurt een handje, zelfs wanneer je het zelf druk hebt. Zien dat iemand hulp nodig heeft, en die hulp ook bieden, maakt je gelukkiger.

5. Doe iets met je handen

Tuinier. Bouw iets. Leer koken. Elke vorm van werken met je handen vergroot je geluksgevoel.

6. Schrijf het op

Maak elke dag een lijstje van de dingen waarvoor je dankbaar bent. Je kan je lijst ook delen met anderen. Door die puntjes op te schrijven, maak je ze echt voor je brein. Die gewoonte versterkt je geluksgevoel.

7. Ga offline

Sluit Facebook af, en praat met echte mensen. Mensen die veel tijd spenderen op Facebook zijn minder gelukkig dan diegenen die enkel in het ‘echte leven’ communiceren.

blur-branch-daylight-3945458. Ga naar buiten

Breng meer tijd door in de natuur. Frisse lucht, zonneschijn en de natuur geven je een instant geluksgevoel.

9. Hou je in

Laat je boosheid niet naar buiten komen. Uithalen en je kwaadheid ventileren zorgt ervoor dat je je slechter voelt, niet beter.

10. Eet niet alleen

Eet je maaltijden in gezelschap van andere mensen. Alleen eten maakt je somber.

11. Werk jezelf in het zweet

Beweeg, beweeg, beweeg! Als je sport, produceert je brein chemische stofjes waardoor het letterlijk onmogelijk wordt om je gedeprimeerd te voelen.

12. Stop met beschuldigen

Stop met anderen de schuld te geven voor de dingen die fout gaan in je leven. Neem je verantwoordelijkheid en verander zélf wat je kan veranderen.

13. Zzzzzzzzzz

Slaap voldoende. Goed uitgeruste mensen zijn gelukkiger.

beautiful-beautiful-flowers-bloom-42467014. Verwoord je dank

Vertel het mensen wanneer ze iets doen dat je apprecieert. Je dankbaarheid uitspreken, vergroot niet alleen jouw geluk, maar ook dat van hen.

15. Reik de hand

Zoek een gemeenschap van mensen, waarin je je kan engageren. Zorgen voor andere mensen maakt je gelukkiger.

16. Wees niet bang om te falen

Leer nieuwe dingen, ook als je er niets van bakt. Alles wat de moeite waard is om te doen, is ook de moeite om slecht te doen.

17. Let op

Stop, kijk, en luister naar de alledaagse momenten in je leven. In onze drukke maatschappij verliezen we soms onze focus op het moment, en daarmee ook ons geluksgevoel.

18. Gebruik je tijd goed

Maak tijd voor dingen die je gelukkig maken. Als het je gelukkig maakt, is het de moeite waard om er tijd voor te vinden.

gelukwaarderen19. Wees creatief

Vind een manier om je creativiteit uit te drukken. Kunst, muziek, dans, boetseren, hout bewerken of zingen: vind je creatieve uitlaatklep. (Foto: Pinterest)

20. Kies

Kies voor geluk. We geloven gemakkelijk dat ons geluksgevoel een soort vast niveau heeft, maar kiezen voor geluk maakt dat je je echt gelukkiger voelt.

Wat vind je van deze tips? Wat doe jij om je gelukkig te voelen? Heb jij nog andere tips? Laat het ons weten!

Ontdek hier hoe perfectionisme nefast is voor jouw geluk.

 

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze wekelijkse digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

 

Auteur: Wim Annerel

11 reacties

jam
Na 20 jaar buren te zijn zoekt mijn 80 jarige buurvrouw steun bij mij ,omdat haar man is opgenomen in een ziekenhuis.Gelukkig voor mij en haar luister ik.Tezamen bezoeken wij hem en doen we samen boodschappen.Intussen is hij overleden en winkelen wij samen.Een leerrijke en aangename tijd,want ik ben ook alleen sinds 5 jaar , nadat ook mijn vrouw overleed. Nu begrijp ik ook dat oude mensen helpen niet alleen kommer en kwel is.
6/05/19 18:02 REAGEER
Hugoo
Daar is weer de life-coach met zijn onzin.
''Geluk is maakbaar''.
Als geluk maakbaar zou zijn dan is het geen geluk meer maar artificheel gedoe.
Wie wordt daar gelukkig van ?
6/05/19 20:05 REAGEER
nicolevandeghinste
Groot gelijk, veel blabla......niet zo simpel ....
7/05/19 02:50 REAGEER
bartalli
Je kunt gelukkiger worden door anderen gelukkig te maken!
In ons gezin, is gelukkig zijn, is op de allereerste plaats, de gezondheid van jezelf en van je kinderen en je familie. Al de rest is fijn en leuk, maar bijzaak.
Wees attent, luister, een welgemeend compliment, toon interesse, een kleine verrassing doet wonderen, maar ook zeker bij jezelf.
Het aanschaffen van dingen is fijn, maar dat geluk duurt maar effen.
Loop vooral geen lege dozen achterna.
De mooiste complimenten worden gegeven op een begrafenis, ik denk dan, hadden jullie dit nu eens gezegd aan de persoon toen hij of zij nog leefde, dan was die persoon nog een betere mens geworden dan in die brief. Geloof me! Door andere mensen gelukkig te maken, maak je jezelf ook een beetje gelukkiger.
Wat ik nu net schreef is gemakkelijker dan het effectief doen, daarom noem ik ook het een werkwoord, maar het is wel de moeite waard, je wordt een "rijker" iemand".
Zorg dat je 's avonds in de spiegel kan kijken.
Onze zoon, met een beperking van bij de geboorte, onlangs overleden op zijn 44 ste, zei dikwijls.
Iedereen wil van alles om gelukkig te zijn, ik alleen maar gezond worden.
7/05/19 07:58 REAGEER
TeddyR
Tip 21
Heb je vrienden? Onderhoud de vriendschap!
Je bent sneller eenzaam dan je denkt.
8/05/19 20:02 REAGEER
Kerpeltje
Nicole en Hugoo zien het nut van "eenvoudig geluk" precies niet zo ;-D
het artikel zo afbreken...ik vind de tips heel goed, ieder van ons kan er toch enkele uit waarmaken ! Gewoon eens dankbaar zijn om iets kleins , een vriendelijk woord/goeiedag...Blij zijn dat we het geluk hebben om, indien mogelijk, nog wat gezondheid te hebben en inderdaad goede vrienden te koesteren.
8/05/19 22:56 REAGEER
Hugoo
Beste K.,
Wim Annerel richt zich niet tot ons, senioren, maar tot ''actieve vrouwen en mannen...'' En misschien terecht, want oude bomen ga je niet meer verplanten, en de kans dat ze zijn boek(en) kopen is eerder gering, want ons kan hij niets meer leren of, in dit geval, wijsmaken.
Het artikel met de ''Twintig geboden voor het geluk'' krijgen we dus gratis. Gelukkig maar !
9/05/19 20:27 REAGEER
nicolevandeghinste
Goed opgemerkt Hugoo, zo bekijk ik het ook, ben niet negatief, wel REALIST. 'n ouwe aap moet je geen smoelen meer leren trekken :-) :-)
10/05/19 17:01 REAGEER
Jari
Allee mannen (en vrouwen natuurlijk ook) : geef een Tip 21, 22, 23, enz. ..... door.
9/05/19 07:52 REAGEER
Hugoo
Als het u kan plezieren: TIP 22.
Ge zult niet gelukkig worden door te doen wat iemand anders zegt dat ge moet doen om gelukkig te zijn of te worden.
9/05/19 20:13 REAGEER
nicolevandeghinste
Yessss I agree
10/05/19 17:02 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels