Deel via

In 5 stappen naar je eigen kruidentuin

Hou jij er ook van om je handen uit de mouwen te steken in de tuin? Heerlijk tot rust komen en genieten van de bonte planten en bloemen. Nog leuker wordt het als je nadien kan koken met lekkers uit eigen tuin. Uit je kruidentuintje bijvoorbeeld: weinig werk, tijd en plaats nodig, maar wel snel verse kruiden op je bord. Met dit handige stappenplan van njam! begin je in een handomdraai met je eigen kruidentuin!

1. Kies de ideale plaats 

Om kruiden te kweken, heb je geen grote moestuin nodig. Op een kleine oppervlakte kan je al enkele plantjes kwijt. Werk je in potten, dan kan je die zelfs in huis zetten en heb je geen tuin nodig. Dat is ook handig in de winter: de kruiden die niet tegen vorst kunnen, verplaats je gewoon.

Zorg wel dat je planten voldoende zonlicht krijgen, en dat ze niet op de tocht staan.

Tip: zet je kruidentuintje in de buurt van of in je keuken, omdat je de kruiden daar zal verwerken. Zo heb je ze altijd bij de hand en vergeet je ze niet te gebruiken.

2. Zorg voor een goede voorbereiding

Zet je de planten in volle grond, baken dan het gebied af waar ze zullen groeien. Te veel water is niet goed voor je kruiden: zorg voor een goede afwatering zodat het regenwater weg kan. Je grond mag niet te zuur zijn. Door kalk toe te voegen, verlaag je de zuurtegraad en zullen je kruiden beter groeien.

kruidenZet je de planten in potten, dan kan je kiezen uit allerhande soorten en maten. Kijk naar de ruimte die je hebt om ze te zetten (vensterbank tegenover terras bijvoorbeeld) om te bepalen welke grootte je nodig hebt.

Maak gaten in je potten, zodat het water weg kan. Vul de potten met aangepaste potgrond voor groenten en kruiden, of bemest de potgrond eerst.

Tip: kies potten die niet te zwaar zijn, zodat je ze nog makkelijk kan verzetten.

3. Kies je kruiden

Als je naar een tuincentrum gaat, zie je ongetwijfeld tientallen soorten kruiden. Maar welke kruiden kies je nu voor jouw tuintje? Stel jezelf eerst even deze vragen:

 • Welke kruiden gebruik je het vaakst?
 • Welke kruiden gebruik je het vaakst in de zomer?
 • Welke kruiden zou je meer willen gebruiken, maar vind je te duur om telkens te kopen in de winkel?
 • Welke kruiden zou je graag drogen of invriezen voor in de winter? Die koop je het best op het einde van de zomer.
  • Oregano, tijm, laurier, salie en rozemarijn zijn bijvoorbeeld kruiden die perfect geschikt zijn om te drogen. Droog ze in de schaduw en zorg daarbij voor een goede luchtcirculatie.
  • Fijnere kruiden, zoals kervel, peterselie, bieslook, basilicum en dragon zijn dan weer ideaal om in te vriezen. Zo behouden ze hun smaak en ook hun groene kleur. Door de fijngesneden kruiden met een kleine hoeveelheid water in te vriezen in een ijsblokjeshouder, verkrijg je kleine porties die je makkelijk in soepen en stoofpotjes kan gebruiken.
 • Welke kruiden kunnen samen groeien?
  • Zuiderse kruiden zet je het best samen (in de zon). Denk daarbij aan oregano, rozemarijn, salie en tijm.
  • Munt zet je beter alleen in een pot of op een afgebakend stuk grond, omdat het sterk woekert.

aroma-aromatic-close-up-159212

4. Zaadjes of plantjes

Als je plantjes koopt, kan je onmiddellijk beginnen te ‘plukken’ en moet je minder lang wachten om te oogsten. Dat is natuurlijk fijn, maar die plantjes zijn vatbaarder voor ziektes.

Zaadjes zijn dan weer goedkoper, sneller verkrijgbaar en je kan ze volledig opkweken hoe jij het graag wilt.

Eenjarige planten, zoals peterselie en basilicum, lenen zich beter om te zaaien. Meerjarige planten, zoals rozemarijn en tijm, koop je beter als plantje.

5. Hou je tuintje gezond

Hoe beter je je planten onderhoudt, hoe vaker en hoe meer je zal kunnen oogsten. Gezonde planten zullen immers ook beter smaken.

Enkele tips:

 • kruidenknipGeef je kruiden voldoende water in droge periodes.
 • Gezonde plantjes zien er groen uit. Als de kleur minder fel wordt, probeer dan bij te mesten, zet ze uit de zon of geef extra water.
 • Oogst regelmatig zodat je nieuwe blaadjes de kans geeft om te groeien. Doe dat het best bovenaan de plant, zodat de blaadjes eronder terug meer licht krijgen.

Heb jij nog tips voor je kruidentuin? Deel ze hieronder!

 

Bron: njam.tv

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

Auteur: Inneke De Corte

1 reactie

nicolevandeghinste
Leuke tips, ik koop kruiden in potjes bij de supermarkt. Veel keus, strooi maar lustig, Voordeel, gaan lang mee :-) :-) :-)
7/05/19 03:00 REAGEER

Login Registreer

Inneke De Corte

Hoofdredactrice
Hoofdredactrice
Inneke De Corte werkt sinds 2015 bij SeniorenNet. Ze is de hoofdredactrice van SenNet Magazine.

Meer artikels van Inneke De Corte

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels