Deel via

Welke gezondheidsapps zijn nuttig en betrouwbaar?

May 2019
Eerste Hulp Bij Ongevallen, een suikerchecker voor diabetici of fobieën aanpakken met virtuele realiteit. Het zijn slechts enkele applicaties die je helpen om gezond te blijven. Wereldwijd werden al zo’n 160.000 apps ontwikkeld waarmee je je gezondheid kan opvolgen. BEEGO laat je kennismaken met enkele handige apps.

Welke apps zijn medisch goedgekeurd?

Gezondheidsapps kunnen een handig hulpmiddel zijn om je gezondheid in het oog te houden. Maar het is natuurlijk belangrijk dat de apps veilig, betrouwbaar en kwaliteitvol zijn. Om daar meer duidelijkheid in te scheppen, liet minister Maggy De Block een website creëren waarop producenten van mobiele gezondheidstoepassingen zich kunnen aanmelden. De toepassingen worden dan beoordeeld en toegelicht op de website. Voorlopig staan er nog maar een paar applicaties op de website, maar dat aantal zal allicht snel aangroeien.

MySugr helpt diabetici

mysugrMySugr is een diabetestracker die zonder doktersvoorschrift kan worden gebruikt. De app helpt mensen die lijden aan diabetes type 1 of type 2 om hun bloedglucosewaarden gemakkelijk bij te houden. Ook alle gegevens over maaltijden, medicijnen en koolhydraten worden in de app bewaard. De app kan ook gekoppeld worden met een Accu-Chek-meter om diabetes nog beter onder controle te houden. MySugr is gratis en compatibel met iPhone, besturingssysteem iOS 10.3 of hoger en met Android, versie 4.4 of hoger.

FibriCheck detecteert hartproblemen

fibriEen Belgische app om vroegtijdig hartritmestoornissen op te sporen, zoals voorkamerfibrillatie. Wie last heeft van hartkloppingen, kan de app installeren. Als je je niet goed voelt, moet je enkel je vinger op de camera van de smartphone plaatsen om het hartritme te registreren. Alle informatie wordt automatisch gedeeld met de huisarts zodat die snel een diagnose kan stellen en een gepaste behandeling kan opstarten. FibriCheck is te verkrijgen op voorschrift van de dokter.

MoveUP helpt je revalideren

MoveUp-300x300Heb je een knie- of heupoperatie achter de rug? Dan helpt de app moveUP je te revalideren door je aangepaste oefeningen, advies en informatie over medicatie aan te reiken. Via de app word je continu opgevolgd en je kan berichten sturen naar een gespecialiseerd medisch team. MoveUP is te verkrijgen op voorschrift van de dokter.

RemeCare als opvolging chemobehandeling

remecareMet RemeCare kunnen kankerpatiënten makkelijker opgevolgd worden bij hen thuis. Door de medicatie-innames en nevenwerkingen van de chemobehandeling te registreren in de app, kan het oncologisch team in het ziekenhuis sneller behandelingen opstarten en de dosering van de chemobehandeling zo optimaal mogelijk instellen. RemeCare is te verkrijgen op voorschrift van de dokter.

Syndo voor hartpatiënten

syndoDe Syndo-applicatie is bedoeld voor patiënten met hartfalen of hartinfarct die acuut behandeld of opgenomen werden. Om de app optimaal te kunnen gebruiken, krijg je een weegschaal, bloeddrukmeter en bewegingsmonitor mee naar huis. Die toestellen sturen alle gegevens naar de app, waardoor je dokter altijd een up-to-date overzicht heeft van je situatie. Daarnaast laat de app je weten wanneer je welke medicatie moet nemen, en je vindt er handige tips van internationale experts: dieetvoorschriften, sportieve oefeningen, stressvermindering, symptoomherkenning. Syndo is te verkrijgen op voorschrift van de dokter.

Je vindt meer informatie over deze apps op de website van de overheid: mhealthbelgium.be

Jouw gezondheidsdossier online

'Mijngezondheid' is geen app, wel een online gezondheidsportaal dat vorig jaar gelanceerd werd. Het is eigenlijk een centrale toegangspoort naar alle gezondheidsgegevens die over jou beschikbaar zijn, zoals het farmaceutisch dossier en het dossier bij het ziekenfonds.

Onder andere de FOD Volksgezondheid, de ziekenfondsen, het RIZIV en de Vlaamse Patiëntenvereniging legden hun informatie samen om het portaal te ontwikkelen. Aanmelden kan enkel met de e-ID-lezer, Itsme of een beveiligingscode. Iemand anders kan je gegevens niet zien als je er geen toestemming voor geeft.

Je vindt je gezondheidsdossier hier terug: mijngezondheid.belgie.be

Ook interessant

EHBO-app geeft les

rodekruisHet Rode Kruis geeft regelmatig cursussen om mensen te leren hoe ze moeten reageren in de meest voorkomende noodsituaties, dat gaat van reanimatie tot het verzorgen van een blaar of een tekenbeet. Vandaag hebben ze ook een app die je begeleidt als je in zo’n situatie terechtkomt.

De gratis app van het Rode Kruis geeft duidelijke instructies over hoe je het best handelt in de meest voorkomende EHBO-situaties. Voor de eerste hulp in ernstige situaties, zoals bewusteloosheid of hevig bloedende wonden zijn er ook gesproken instructies.

De app toont je meteen ook de dichtstbijzijnde AED (automatische externe defibrillator, een apparaat om mensen te reanimeren). Maar niet alle AED’s zijn geregistreerd, denk maar aan voetbalclubs die er zelf eentje voorzien. Je kan apparaten die nog niet geregistreerd zijn aanmelden via de app.

Niets aan de hand maar wil je toch weten hoe je moet reageren in noodsituaties? Doe eens een EHBO-quizje op de app.

Virtuele realiteit helpt je van fobie af

Het Vincent Van Gogh ziekenhuis in Charlerloi is pionier in het behandelen van fobieën met virtuele realiteit. Ze confronteren er patiënten met een fobie met angstaanjagende situaties in de virtuele realiteit. De patiënten blijven wel onder permanente controle en een psycholoog volgt hen goed op.

Ze hebben ook een website ontwikkeld waarop je met behulp van je smartphone en een VR-bril je angsten onder ogen kan komen. Je kan als het ware binnenstappen in verschillende universums: onder andere van een serpentarium, een ziekenhuis en een terrarium met spinnen.

vr

De toegang tot de website is helemaal gratis. Je kan de therapie gewoon thuis volgen, maar het is wel nodig om onder medische controle te staan.

Je vindt de website hier terug (Franstalig): vrtherapy.chu-charleroi.be

Nooit meer naar de dokter?

De gezondheidsapps kunnen een handig hulpmiddel zijn om ziekte op te volgen of aandoeningen op te sporen. De apps dragen dus bij aan medische hulp, maar ze vervangen die niet. Raadpleeg zeker je arts voor meer informatie over het gebruik en interpretatie van deze gezondheidsapps. Een dokter weet immers wat hij moet doen met al die medische gegevens. Als de app voorgeschreven wordt door je huisarts, krijg je vaak ook nog eens een terugbetaling van het ziekenfonds.

 

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

beego_basis_opwit_small2Heb jij een probleem met of vraag over je computer, smartphone of tablet? 
BEEGO stuurt slimme ICT-studenten per fiets aan huis in Antwerpen, Gent, Brugge, Leuven ... tegen voordelige tarieven. Meer info?

Auteur: BEEGO

3 reacties

Hugoo
Toch mooi gevonden.
Ga aan je dokter vragen of die (domme) apps te betrouwen zijn.
Tamelijk belachelijk, niet ?
6/05/19 21:34 REAGEER
Kan geen app's plaatsen, heb geen smartphone, veel te duur met pensioentje. Wel gewone GSM, die ondersteunen geen app. Mijn desktop ook niet. Of het nuttig is? Ik betwijfel ...
7/05/19 02:57 REAGEER
aronjaco
Ja ja , en de huisarts zal al die apps opvolgen. Er komen er daar heel naar kijken , maar nuttig , neen ik denk het niet. Larie zeg ik , maar dat is een eigen oordeel.
7/05/19 11:15 REAGEER

Login Registreer

BEEGO

Slimme studenten
Slimme studenten
Om ervoor te zorgen dat iedereen digitaal mee is, stuurt BEEGO IT-studenten aan huis om mensen te assisteren in de digitale wereld. Dit kan gaan van uitleg geven over smartphones tot complexe computerproblemen oplossen maar ook de installatie van bijvoorbeeld een nieuwe printer. Kijk snel op www.beego.be en ontdek of BEEGO in uw regio actief is. Meer info op 078 485 400 of www.beego.be.

Meer artikels van BEEGO

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels