Deel via

10 redenen om kurkuma vaker te gebruiken

Kurkuma is een kruid met uitzonderlijk heilzame eigenschappen. Als krachtige antioxidant beschermt het vooral tegen ontstekingen. Die kunnen overal in je lichaam voorkomen en spelen een belangrijke rol bij vele ziektes en aandoeningen. Maar kurkuma is meer dan een natuurlijke ontstekingsremmer. Om van de heilzame werking te kunnen genieten, is het niet voldoende om kurkuma over je eten te strooien.

Wat zijn de belangrijkste toepassingen van kurkuma?

Met meer dan 600 preventieve en therapeutische toepassingen(1) kan je kurkuma zeker een superfood noemen. De afgelopen jaren zijn er al heel wat wetenschappelijke studies uitgevoerd die de heilzame effecten van kurkuma en curcumine, het belangrijkste actieve bestanddeel, aantonen. Hieronder vind je een lijstje van de 10 voornaamste toepassingen.

hart1. Sterk ontstekingsremmend

Kurkuma is vooral gekend als een natuurlijke ontstekingsremmer voor gewrichten, pezen en spieren. Recenter onderzoek toont echter aan dat ontstekingsprocessen ook een centrale rol spelen bij hart- en vaatziekten, hersenaandoeningen, depressies, alzheimer, auto-immuunziekten,  spijsverteringsproblemen, etc.(2)

2. Verlicht gewrichtspijn bij reuma, artrose en artritis

Kurkuma is een ideaal middel voor mensen met gewrichtsproblemen. Bij reumatoïde artritis blijkt curcumine de pijn en de zwelling beter te verminderen dan geneesmiddelen(3).

3. Helpt tegen spierpijn

Uit experimenten bij sporters blijkt kurkuma spierpijn te verminderen of te voorkomen en spierschade sneller te herstellen. Deze spierpijn is namelijk het gevolg van oxidatieve stress en ontstekingen (4), klachten waartegen de werking van kurkuma al eerder werd aangetoond.

4. Vermindert depressieve klachten

Kurkuma bevordert de productie van de neurotransmitters serotonine en dopamine, die depressies kunnen bestrijden. Curcumine, in een dosis van tweemaal 500 mg per dag, geeft zelfs vergelijkbare studieresultaten als Prozac (5-6).         

defense-1403067_6405. Boost de weerstand

Aangezien kurkuma een krachtige antioxidant is, en antioxidanten beschermen tegen ziektes zoals griep en verkoudheid, verbetert kurkuma de weerstand.

6. Verbetert het geheugen

Een opmerkelijke nieuwe studie toont aan dat kurkuma de aandacht en het geheugen aanzienlijk verbetert(7). Bij psychologische stress zou er een positieve verandering zijn in de toestand van rust en tevredenheid.

7. Remt de groei van kankercellen

Aangezien ontsteking een belangrijke factor is bij tumorgroei, zijn de studieresultaten voor kurkuma veelbelovend bij de preventie en behandeling van kanker.

8. Uitstekend voor je darmen en spijsvertering

Kurkuma helpt bij een slechte spijsvertering, vooral bij de vertering van vetten. Het voorkomt winderigheid en een opgeblazen gevoel.

Aangezien kurkuma ontstekingen in de darmwand tegengaat, kan het ook belangrijk zijn bij het prikkelbaredarmsyndroom of de ziekte van Crohn (8).

wortel9. Helpt bij lever- en galkwalen

Kurkuma is een natuurlijke ontgifter voor de lever en kan schadelijke leverenzymen verlagen bij onder andere hepatitis (9). Curcuminoïden kunnen ook de galactiviteit opwekken door de productie van galvloeistof te stimuleren. Opgelet: bij galobstructie mag kurkuma niet gebruikt worden.

10. Kurkuma helpt bij zoveel meer!

Ook bij alzheimer, cholesterolproblemen, overgewicht, diabetes, hartaandoeningen, huidaandoeningen, chronische vermoeidheid, enz. zijn de resultaten veelbelovend en lopen er bijkomende onderzoeken.

3 belangrijke stappen om een extract te kiezen

1. Kies de hoogste dosering

Aangezien kurkuma slecht wordt opgenomen door het lichaam, is een hoge dosis nodig vooraleer je positieve effecten kan ervaren. Vergelijk de doseringen goed die vermeld staan op de verpakking en de bijsluiter.

2. Kies voor een goede opname

Als je voor een supplement kiest, zorg er dan wel voor dat het essentiële oliën of zwarte peper bevat. Die extra ingrediënten vergemakkelijken de opname van kurkuma door het lichaam met een factor 1000, soms zelfs 2000 (10)!

3. Kies voor de sterkste concentratie

Het extract bevat liefst minimaal 95% curcuminoïden, het actief bestanddeel van kurkuma. Hoe geconcentreerder het extract is, hoe beter de werking. Zo betekent een sterkte van 20/1 dat 500 mg (=0,5 gram) kurkuma-extract in tabletvorm gewonnen is uit 10 gram kurkumapoeder (equivalent van 10 en meer eetlepels kurkumapoeder!).

Curcumed® Bio PQ

curcumedDe Curcumed® Bio PQ-tabletten van Nutrimed bevatten een unieke combinatie van 500 mg hoog gedoseerd kurkuma-extract en 5 mg Bioperine® (piperine uit zwarte peper dat ervoor zorgt dat de kurkuma beter opgenomen wordt in het lichaam). Bovendien bevat Curcumed® Bio PQ het gepatenteerde Curcumin C3 Complex®, de meest bestudeerde kurkuma.

Tijdelijk 30% korting én gratis levering

Ook goed om te weten: er loopt momenteel een actie waarbij je Curcumed® Bio PQ eens kunt uitproberen met wel 30% korting. Bovendien wordt je bestelling tijdelijk gratis verzonden, je hebt hem al na 1 à 2 dagen bij je thuis! 

Altijd de laagsteprijsgarantie en bovendien meer kopen, minder betalen!

Bestel hier Curcumed® Bio PQ!

Ontdek ook 2 unieke producten voor een optimale combinatie met kurkuma, ook te koop in de apotheek. 

Gembrimed Bio PQ: hoog gedoseerde gember en artisjok voor een optimale spijsvertering en maag- en leverfunctie. Kurkuma en gember behoren tot dezelfde krachtige plantenfamilie!

Glucamed Combi PQ: hoog gedoseerde glucosamine en chondroïtine voor het kraakbeen, een interessante combinatie met kurkuma voor soepele gewrichten.

Bekijk ook de andere producten van Nutrimed, 1ste keuze voedingssupplementen: uitstekende kwaliteit en hoge dosering aan de laagste prijs. Ook te koop in de apotheek.

Ontdek alle andere producten van Nutrimed en bestel hier!

 

 Bronnen:

  1. Sayer Ji, GreenMedInfo, July 2013, 600 Reasons Why Turmeric Is The World's Most Important Herb.
  2. Int J Biochem Cell,2009 Jan;41(1):40-59. doi: 10.1016/j.biocel.2008.06.010. ... the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases.
  3. Park C et al, International Journal of Molecular Medicine, 2007 Sep;20(3):365-72, Curcumin induces apoptosis and inhibits prostaglandin E(2) production in synovial fibroblasts of patients with rheumatoid arthritis.
  4. Drobnic et al, Journal of the International Society of Sports - 2014: Reduction of delayed onset muscle soreness by a novel curcumin delivery system (Meriva©): a randomized, placebo-controlled trial.
  5. Lopresti AL et al, Journal of Affectious Disorders 2014; 167:368-75, Curcumin for the treatment of major depression: A randomised, double-blind, placebo controlled study.
  6. Sanmukhani J. et al, Phytotherapy Research, 2014 Apr;28(4):579-85, Efficacy and safety of curcumin in major depressive disorder: a randomized controlled trial.
  7. Journal of Psychopharmacology getiteld 'Onderzoek naar de effecten van vaste lipide curcumine op cognitie en stemming in een gezonde oudere bevolking'.
  8. Jurenka JS., Alternative Medicine Review. 2009 Jun;14(2):141-53, Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research.
  9. Fu Y. et al, Molecular Pharmacology February 2008 vol. 73 no. 2 399-409, Curcumin Protects the Rat Liver from CCl4-Caused Injury and Fibrogenesis by Attenuating Oxidative Stress and Suppressing Inflammation.
  10. Shoba et al, PlantaMed, 1998 May;64(4):353-6, Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers.

 

12 reacties

Hugoo
Het spul is vooral goed voor de portemonné van de miljarenverdienende voedingssuplementenindustrie...
3/06/19 16:11 REAGEER
nicolevandeghinste
Of je het weet, denk er ook zo over .....
3/06/19 16:14 REAGEER
Anke
Toch blij dat ik Nutrimed heb leren kennen hoor. Zo veel pijn in de gewrichten en door 2 keer Curcumed Bio te nemen per dag voel ik me zoveel beter. Ik heb ook geprobeerd met het gewone poeder in de keuken maar bleek te weinig voor mij.
Snelle en correcte levering en tevreden over de producten!
Dus hier vast en zeker een tevreden klant!!!
3/06/19 16:31 REAGEER
Benjamin
Ik nam al een paar jaar Flexofytol maar helaas hielp dit niet meer.
Toen ik via Seniorennet de Curcumed Bio leerde kennen, was ik weer gered.
Ook met men arts besproken en die vindt het ook een goed product qua samenstelling.
En als ik de prijzen vergelijk, is het via Nutrimed het goedkoopste dus waarom zou ik nog verder zoeken? Prijs en product voor mij ok!!!
3/06/19 16:48 REAGEER
Patrick1954
Hugo en nicolevandeghinste zijn zeker vooringenomen en hebben het product nooit gebruikt. Dat is zeker...????
3/06/19 17:22 REAGEER
nicolevandeghinste
Wat????? Ik heb het reeds gebruikt, het helpt de ballen. Ik sluit mij aan bij Hugoo....was vlot verlost van mijn centen. Zie mijn reactie hier boven :-)
3/06/19 23:52 REAGEER
rudi1957
Waarom krijgen we die flauwekul hier te zien? Zou het ook werken tegen goedgelovigheid?
3/06/19 19:28 REAGEER
Hugoo
Het artikel is inderdaad pure marketing, mikkend op onwetendheid.
Vele gebruikers van dergelijk spul vallen dan ook ten prooi aan cognitieve dissonantie. Ze zijn er in getrapt maar zullen dat niet toegeven, integendeel.
Waar ze wel van verlost zijn: hun centen. Ik verwijs daarmee naar de eerste reactie.
3/06/19 21:28 REAGEER
nudist
ik neem al een hele tijd curcuma en boswelia voor artrose en ben er zeer goed met geholpen , bijna geen pijn meer en geen bijwerkingen een gewone ontstekingsremmer mag ik niet nemen omdat ik hart hartpatiënt ben
3/06/19 21:12 REAGEER
Kandries
Een gouden raad aan alle gelovigen en sceptici :
Als je een product wil gaan gebruiken, vraag dan eerst vakkundig advies aan een erkend geneesheer ; als er een opmerkelijke tegenindicatie is, brengt hij je er zeker van op de hoogte.
Zoniet, kan je het product gebruiken.
Als het helpt, laat je dan niet van slag brengen door sceptici.
Wat voor de ene helpt, helpt niet altijd voor de ander.
Als een product voor jou niet helpt, hou er dan rekening mee dat het voor anderen wel heilzaam kan zijn.
4/06/19 10:26 REAGEER
Hugoo
Mensen die al die onzin geloven gaan niet eerst naar een dokter maar naar één of andere ''medicijnman'', of misschien wel de cafébaas. Trouwens zo'n product dat blijkbaar goed is voor zowat alles, is in se voor niets goed. Tenzij voor de portemonnee van enz...
De lijst van ''bronnen'' waarop het artikel zou gestoeld zijn, is iets te imposant om geloofwaardig te zijn. Allemaal positief, al het negatieve werd natuurlijk geschrapt. Lees vooral nr.7.
4/06/19 20:25 REAGEER
Swake58
Kurkuma poeder vind je in elk kruidenrek in warenhuizen en helpt wel effectief .
Gebruik het gewoon in de keuken en niet in pillen .
9/06/19 13:33 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels