Deel via

Hoeveel brengt jouw spaarrekening op?

June 2019
Zoals veel Belgen heb je wellicht een spaarrekening. Maar weet je ook hoeveel die opbrengt? Om het rendement van een klassieke spaarrekening te bepalen, moet je de basisrente en de getrouwheidspremie bekijken.

De basisrente

De basisrente krijg je voor elke dag dat een bedrag op jouw spaarrekening staat. Ze gaat in op de dag van de storting en loopt tot de dag van de renteafrekening of tot het moment dat je het geld weer opvraagt.

Stel dat je op 1 december 10 000 euro stort op jouw spaarrekening met een basisrente van 0,25%. Om jouw basisrente op 31 december te berekenen, moet je het initiële bedrag vermenigvuldigen met het aantal dagen gedeeld door het totaal aantal dagen per jaar en vervolgens vermenigvuldigen met de rentevoet. Jouw renteafrekening ziet er dan uit als volgt:

Bedrag

 

Duur

 

Per jaar

 

Basisrente

 

Opbrengst

10.000 euro

X

31 dagen

/

365 dagen

X

0,30%

=

2,55 euro

Hou er wel rekening mee dat de bank op elk moment het tarief van de basisrente kan wijzigen. De aangepaste rentevoet geldt vanaf dat moment zowel op nieuwe stortingen als op het bedrag dat je al gespaard hebt. Aan de interest die je op dat moment al verdiend hebt, verandert niets. Wat verworven is, blijft verworven.

De basisrente wordt elk jaar op 1 januari op jouw spaarrekening gestort. Dit bedrag zal op zijn beurt vanaf dat moment zelf interest opbrengen.

De getrouwheidspremie

Banken belonen hun trouwe klanten graag. Daarom krijg je op een spaarrekening naast een basisrente ook nog een getrouwheidspremie op de bedragen die je een jaar lang onaangeroerd laat staan.

santander1

De hoogte van die premie wordt bij de storting of bij de hernieuwing van de renteperiode meteen vastgelegd voor de komende twaalf maanden. Je weet dus onmiddellijk hoeveel getrouwheidspremie je zal ontvangen als je het geld een jaar onaangeroerd laat.

De getrouwheidspremies worden vier keer per jaar op jouw spaarrekening gestort. Op 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober ontvang je de premies die je verdiend hebt tijdens het voorbije kwartaal. Zodra deze bedragen op jouw rekening bijgeschreven worden, brengen ze meteen interest op.

Stel dat je op 1 maart 10 000 euro op jouw spaarrekening stort. Op 1 januari zal je al een basisrente ontvangen voor de tien maanden dat het geld op de rekening staat. Staat het geld op de eerste dag van maart van het volgende jaar nog steeds op jouw rekening, dan heb je ook een getrouwheidspremie verdiend. Dit bedrag wordt op jouw rekening bijgeschreven op de eerste dag van het volgende kwartaal, in dit geval op 1 april.

Als de getrouwheidspremie gewijzigd wordt, dan heeft dit enkel gevolgen voor nieuwe stortingen.

Geld afhalen?

Moet je een nieuwe grasmaaier kopen of een voorschot voor je reis betalen? Geen paniek, je kan op elk moment heel eenvoudig het bedrag dat je nodig hebt, afhalen van jouw spaarrekening. Je blijft dan van de basisrente genieten tot de dag van de afhaling.

Vergeet niet dat je door geld van jouw spaarrekening af te halen ook de opbouw van de getrouwheidspremie afbreekt. Je wordt alleen beloond voor je trouw als je de bedragen 12 maanden onaangeroerd laat staan. Bekijk dus voordat je geld afhaalt of het niet interessanter is om te wachten tot de periode van een jaar verstreken is.

santanderBeslis je toch om het geld af te halen? Dan zorgt de bank ervoor dat het geld eerst wordt afgenomen van de storting waarvan tot dan toe de getrouwheidsperiode het minst vergevorderd is. Stel dat je 1000 euro in januari stort, 500 euro in mei en 300 euro in oktober. Als je vervolgens in december 400 euro nodig hebt, zal daarvoor de 300 euro van oktober en 100 euro van de 500 euro van mei worden genomen. De overige 400 euro van mei en de 1000 euro van januari blijven buiten schot, zodat je toch snel een getrouwheidspremie verwerft op de bedragen die het langst op je spaarrekening staan.

Op getrouwheidspremies die al verworven, maar nog niet uitbetaald werden, hebben afhalingen overigens geen enkele invloed. Zij worden op de eerste dag van het volgende kwartaal gewoon op je rekening gestort. Doe je bijvoorbeeld in mei een storting en haal je het geld het jaar nadien in juni weer af, dan heeft het minstens twaalf maanden onafgebroken op de rekening gestaan en heb je recht op de premie, ook al wordt die pas op 1 juli op je rekening gestort.

Voor welke spaarrekening kies je het best?

Uiteraard wil je een spaarrekening die je de hoogste opbrengst geeft. Maar hoe selecteer je die? Alles hangt af van je plannen. Heb je het geld al terug nodig tijdens het komende jaar? Kies dan voor een spaarrekening met een hoge basisrente, aangezien je toch niet in aanmerking komt voor een getrouwheidspremie.

Spaar je geld dat je pas over een paar jaar weer nodig hebt? Of heb je nog geen concrete plannen met je spaargeld? Bekijk dan zeker de rekeningen die je een hoge getrouwheidspremie bieden.

Bereken jouw potentiële opbrengst

Raak je toch niet helemaal wijs uit de berekeningen van de basisrente en de getrouwheidspremie? Geen nood! Om het je gemakkelijk te maken, ontwikkelde Santander Consumer Bank een spaarsimulator*. Je geeft in welk bedrag je gedurende welke periode wilt sparen en de calculator berekent meteen de opbrengst van je spaarrekening.

Santander Consumer Bank is een Belgische bank die spaarrekeningen aanbiedt. Bekijk op onze website welke spaarrekening voor jou het meest geschikt is.

*De simulator houdt geen rekening met wijzigingen van het bedrag of van de rentevoet en dat ook een eventuele roerende voorheffing niet meegeteld wordt. De interesten op een gereglementeerde spaarrekening zijn vrijgesteld van belastingen tot 980 euro per persoon en per jaar (2019) .

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels