Deel via

Voor de eerste keer op cruise? 10 tips van ervaren zeerotten

Stap jij binnenkort voor het eerst aan boord van een cruiseschip? Met deze 10 handige tips van ervaren cruisereizigers weet je meteen hoe je er een droomreis van maakt! De SenNetters helpen je geld te besparen, een goeie kajuit te kiezen en alles uit je eerste cruise te halen.

griekenland_11. Bestemming voor dummies:
Middellandse Zee

De allereerste keer meevaren met een cruiseschip? Volgens de ervaren reizigers is een cruise van acht dagen op de Middellandse Zee perfect om te proeven van het bijzondere leven op het water.

2. Hou rekening met het aantal zeedagen

Wil je meteen een stevigere cruise boeken van meer dan acht dagen? Ga dan eerst na hoeveel dagen je op volle zee bent en dus niet van boord kan. Ook al is er heel wat entertainment voorzien op zo’n cruiseschip, het kan soms iets te lang duren als je continu aan het varen bent, zeker de eerste keer.

3. Welke kajuit?

Over het algemeen kan je kiezen uit drie soorten kajuiten of hutten: een binnen-, buiten- of balkonkajuit. Welke kajuit het beste bij jou past, hangt af van je budget, hoeveel tijd je op je kamer zal doorbrengen en je persoonlijke wensen. De meningen zijn verdeeld.

Binnenkajuit: Een binnenkajuit ziet er precies hetzelfde uit als de andere, maar dan wel zonder raam. Als je er enkel bent om te slapen en om te douchen, dan is dat een prima keuze waarmee je meteen wat geld uitspaart. Een binnenkajuit is namelijk het goedkoopst. Wees je er wel van bewust dat er geen daglicht zal zijn en dat je vanuit je kajuit niet van het uitzicht kan genieten.

cruiseBuitenkajuit: Een buitenkajuit heeft wel een raam waardoor daglicht naar binnen valt. Verwacht echter geen enorme glaspartij: het is een kleine patrijspoort die je niet open kan zetten.

Balkonkajuit: Zo'n hut heeft natuurlijk een balkon. Als je enkele dagen op zee bent, is dat wel een aanrader. Terwijl iedereen aan het zwembad ligt, kan jij lekker rustig op je eigen balkon genieten van een drankje.
Een tip: zoek uit of je volgens de vaarroute beter een kajuit aan bakboord of stuurboord kiest, zodat je meestal aan de zonnekant ligt.

4. Kies een goede plaats op het schip

Ben je bang om zeeziek te worden? Kies dan een kajuit in het midden van het schip en op een lagere verdieping.

Slechte slaper? Zoek op voorhand uit waar de discobar en de bars zich bevinden, en zorg ervoor dat de kajuit die je kiest niet net daarboven of daaronder ligt. Hou ook rekening met de omgeving van de liften. Als de laatste show gedaan is en iedereen naar z’n kajuit terugkeert, kan het daar behoorlijk lawaaierig zijn.

5. Fooi niet inbegrepen? Toch verplicht

Bij de meeste rederijen zijn de fooien niet inbegrepen in het reisbedrag. Toch ben je verplicht om de mensen die je bedienen, een fooi te geven. Je hoeft daarvoor niet steeds met bankbiljetten in je zakken rond te lopen: je betaalt een vast bedrag per dag, dat automatisch op je scheepsrekening wordt gezet. Meestal schommelen de fooibedragen rond 10 euro per dag.

6. Bestel een drankenpakket

adult-antioxidant-beach-1332194

Een koffie om goed wakker te worden, een glaasje wijn bij de maaltijd, genieten van het zonnetje met een cocktail in de hand en ondertussen genoeg water drinken tegen de dorst ... De rekening kan hoog oplopen als je al die drankjes apart moet bepalen, want drank aan boord is behoorlijk duur. Om de kosten te drukken, ga je het best na of een all-inclusive drankenpakket voor jou interessant is.

7. Plan je eigen excursies

De excursies die de cruisemaatschappij aanbiedt, zijn vaak bijzonder duur. Als je op voorhand wat opzoekwerk verricht, kan je perfect zelf tickets boeken voor musea of andere bezienswaardigheden – voor een lagere prijs! Ook een leuke tip: ga op zoek naar enkele medereizigers met wie je een taxi kan delen. Vraag aan de chauffeur hoeveel het kost om jullie naar enkele bijzondere plekjes te brengen in de stad. Die kost kan je dan delen met iedereen die meerijdt. Heb je geluk, dan speelt de taxichauffeur ook nog eens met plezier voor gids. Zeker op voorhand een prijs vastleggen om discussies te vermijden!

8. Hou je uitgaven in het oog

Naast de fooien, worden ook je andere uitgaven die niet inbegrepen zijn in de reissom, op je scheepsrekening gezet. Denk aan excursies en massages, of je drankjes als je geen pakket aangekocht hebt. Om te vermijden dat je bleek wegtrekt als je je eindafrekening voorgeschoteld krijgt, kan je op elk moment je uitgavenstaat opvragen aan de infobalie.

schepen9. Wees op tijd terug aan boord

Trek je er alleen opuit? Onthou wanneer je ten laatste terug aan boord moet zijn. Schrijf het tijdstip op een papiertje, bewaar het in je smartphone, noteer het op je voorhoofd. Kom niet te laat, want het schip wacht niet op jou, hoe hard je ook staat te zwaaien ... Boek je een excursie van de rederij, dan weet je wel zeker dat je op tijd terug aan boord bent.

10. Geniet ervan!

Alle SenNetters die een reactie hebben ingestuurd zijn het erover eens: een cruise maken is een overgetelijke ervaring. Alles kan, niets moet (enkel op tijd terug aan boord zijn!). Je kan op een korte tijd een heleboel zien van de wereld, en aan boord valt zoveel te beleven dat je je nooit verveelt. In de varende stad kan je winkelen, zwemmen, sporten, dansen, prachtige shows meepikken, heerlijk eten en drinken en zoveel meer.

Heb jij nog meer nuttige tips voor onze lezers? Deel ze hieronder!

 

Met dank aan alle enthousiaste SenNetters die hun beste tips hebben doorgestuurd.

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine! 

Auteur: Inneke De Corte

14 reacties

nicolevandeghinste
Ziet er leuk uit.......niet voor allen, als kleine gepensioneerde alleen staande, mag ik dit op mijn buik schrijven. Aan de vermogende, fijne reis :-)
3/06/19 16:12 REAGEER
marcdepester1957
Wij cruisen steeds met TUI -Mein Schiff - alles is daar in de prijs inbegrepen , dranken en eten 24 op 24; sommige speciaalzaken zijn apart te betalen, maar zelfs de meest kritische reiziger komt hier aan zijn.haar trekken ; prima prijs/kwaliteit service ! Ik moet wel één belangrijk item toevoegen en dat is het feit dat wanneer je aan boord de dokter nodig hebt, of wanneer er iets fout loopt met de gezondheid. Buiten Europa telt de kaart niet die je medische kosten terug betalen ; je betaalt per visite / medische tussenkomst 500 euro , die je uiteraard met je eigen verzekering terug kan krijgen als je terug thuis bent; een credit kaart is een must
4/06/19 08:27 REAGEER
Ludo16
De 10 tips lijken terecht, en dat zijn ze ook.
Daarnaast is er, net zoals voor elke ander vorm van vakantie, het prijskaartje.
Ben je alleen, betaal je algauw bijna het dubbele.
Ben je met twee, maar is je partner niet uit op alcoholische drank, moet je toch het drankenpakket voor twee betalen.
En dan de excursies... deze zijn peperduur, maar bieden je wel gerustheid. Als je bus het laat afweten zal je toch steeds gedepaneerd worden en op de boot terug komen. Wat als je taxi het onderweg laat afweten ?
3/06/19 16:23 REAGEER
De Clercq
Willy
Wat met rolstoelpatiënten?
Is dit wel aan te raden voor hen?
3/06/19 17:11 REAGEER
marcdepester1957
er zijn overal ruime liften Willy; om naar de restaurants te gaan of de bars is alles perfect mogelijk ; ook zijn de kajuiten goed toegankelijk, sommige cruise maatschappijen hebben zelfs ruimere aangepaste kajuiten
4/06/19 08:20 REAGEER
Majeanne
Aan Willy: Rolstoelpatiënten : geen probleem. De bemanning helpt aan en van boord gaan. Overal op de cruise schepen zijn er liften en brede gangen. Er zijn speciaal ingerichte cabines aanwezig met aanpassingen voor rolstoelgebruikers en automatisch openende deuren (moet je vooraf aanvragen) Vele mensen gaan zelfs aan boord met elektrische scooters: geen probleem.

Er worden nu ook op de nieuwe schepen cabines ingericht voor 1 persoon!

Er moet wel rekening gehouden worden dat er bij de dranken steeds taks en service aangerekend word!
3/06/19 18:58 REAGEER
waltermac
Op een groot aantal schepen heb je nu al wel buitenkajuiten met grote venster (maar kan je niet openen).
Best, zeker wanneer je nog geen cruise-ervaring hebt, boeken bij een gespecialiseerd reisbureau dat je kan helpen bij de keuze van rederij, schip, kajuit en route .
De meeste (Zuid-Europa) cruises vertrekken vanuit havens in Italië, Spanje of Frankrijk; sommige rederijen hebben interessante tarieven inclusief vlucht of trein naar bestemming + shuttle naar het schip. Cruises naar de Noorse Fjorden (voor de echte natuurliefhebbers) vertrekken ook vanuit Amsterdam en Rotterdam.
Excursies: Als je zelf excursies boekt dan zal het schip niet wachten wanneer je te laat komt. In sommige havens kom je met het schip dichtbij het centrum maar soms is het ook een heeld eind verder; bievoorbeeld voor Rome legt het schip aan in Civitavecchia op 70 km van Rome (1 uur met de trein). Bij sommige rederijen kan je een excursiepakket kopen waarbij je biev. 3 excursies met een flinke korting hebt.
Single: Sommige rederijen/schepen hebben nu kajuiten speciaal voor 1 persoon (vb NCL studiokajuit); af en toe zijn er ook promoties voor alléénreizenden.
Dranken aan boord: pakketten zijn meestal interessant wanneer je meer dagen op zee vaart, ga je elke dag van boord (vb 8-daagse cruises Griekse eilanden) dan kan je soms beter gewoon je bier of wijn bij de maaltijden bestellen. Reken dat je vanaf 5/6 drankjes per dag goedkoper af bent met een drankenpakket.
Zoals voor vlieg- en hotelvakanties komen er ook voor cruises bijna dagelijks nieuwe promoties op de markt waarbij je kan genieten van stevige kortingen (vb 2e persoon gratis) of gratis extra's; dus best goed opvolgen; gespecialiseerde reisbureaus hebben bovendien soms nog speciale aanbiedingen die je elders niet kan boeken.
Interessante informatie vind je ook online bij sommige facebookgroepen met verhalen van cruisers.
Nog even terzijde: weet dat op bijna alle cruiseschepen alle informatie beschikbaar is in het Engels, Duits, Frans en Spaans of Italiaans. Alléén bij Holland America Line heb je bievoorbeeld menu's in ' t Nederlands.
3/06/19 19:02 REAGEER
Rhino1
Rhino1
Ik heb zelf al 4 keer op cruise geweest een aanrader .
Als ik een reisagent mag aanwijzen dan moet ge maar is informeren bij De Blauwe Vogel in
Sint-Truiden die bieden verscheidene cruises aan met drankenpakket en fooien inbegrepen.
Kwestie van prijzen zijn hun cruises best te betalen .
Mvgr.Rhino1
3/06/19 20:39 REAGEER
Joseph Naus
Cruisen is fijn. 1ste 1998 daarna nog 8 maal. Maar 1ste was alles perfect vaste tafel gepaste kleding . Top vriendelijk personeel . Nu 2019 alles buffetvorm lopen om een plaats te vinden. Plaats gevonden bakken leeg enkel nog resten. Maar ze hebben een oplossing. Keuze uit 10 verschillende restaurants !? Maar €35 per persoon reservatie kosten. En denk er aan water is duurder dan champagne . Nu is het enkel geldklopperij.
Maar, het blijft een belevenis .groetjes jo
3/06/19 21:29 REAGEER
marcdepester1957
cruis met TUI "Mein Schiff" en alles is incluis, geen verrassingen !
4/06/19 08:25 REAGEER
Maui
Checken onder welke vlag het schip vaart kan ook handig zijn. Mijn eerste cruise (met Norwegian Cruise Line) was in de Middellandse zee en de Canarische eilanden. Mijn credit card was ongeldig op het schip, omdat ik ze niet had aangepast om met Dollars te betalen. Het schip voer namelijk onder de vlag van de Bahama's en dat had men mij op het reisbureau niet verteld. Het heeft mij heel wat overredingskracht gekost om (vanop het schip telefonisch) de bankbediende in België zover te krijgen dat hij de aanpassing van mijn kaart deed.
4/06/19 11:21 REAGEER
wolfje
Ik heb er reeds veel over gelezen en gehoord. Het is niets voor ons. Veel te duur en te druk.
Geef mij maar een leuk hotel all in op Kreta of dergelijks. Daar doen we ook uitstappen en die zijn betaalbaar en zeer leuk. We deden wel reeds nacht overtochten met de boot naar Noorwegen en New Castle. Dat was wel leuk maar meer moest het toch niet zijn.
4/06/19 14:11 REAGEER
chriske4
Zorg er vooral voor goed geïnformeerd te zijn en zoek op de website van het cruiseschip. Ik ben al 5 keer op cruise gegaan,zonder verrassingen. Een drankenpakket boek je best bij de boeking. Een balkonkajuit is groter maar ook duurder, ongeveer 120 € p/p. Uitstappen boeken bij Toeroperator is goedkoper,is ook goedkoper bij boeking op de boot,maar dan pakket boeken Op elk schip is medische staf aanwezig.Indien je er alleen op uittrekt en je komt te laat terug aan het schip,is dat weg,zij wachten wel indien een groep te laat is die bij hen geboekt heeft. Een kajuit op voorhand (ligging) kiezen, dat kan niet. Vb van cruises zijn Rusland, Egypte,Middelandse zee (4) x,Arabische emiraten enz
4/06/19 15:42 REAGEER
Hugoo
Zozo ? ''Cruisen is fijn'' zegt iemand.
Cruise-schepen zijn bewezen ontzettend belastend voor het milieu en super vervuilend.
Gaan we daar lekker aan meedoen ?
Zeker, want dan kunnen we straks weer lekker gaan betogen voor het klimaat en de gezonde toekomst onze kinderen. Hoerah !
7/06/19 20:21 REAGEER

Login Registreer

Inneke De Corte

Hoofdredactrice
Hoofdredactrice
Inneke De Corte werkt sinds 2015 bij SeniorenNet. Ze is de hoofdredactrice van SenNet Magazine.

Meer artikels van Inneke De Corte

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels