Deel via

Reactie op oproep Julien & Bérénice: ‘creatieve oplossingen broodnodig’

Julien en Bérénice gingen vorige week via SenNet Magazine op zoek naar een huisgenoot. Die oproep is niet onopgemerkt gebleven. Zo kregen we een reactie van François Gerard van Helpper, het digitale thuishulpplatform dat buren met elkaar verbindt: ‘We hebben creatieve oplossingen nodig om de hulpvraag op te vangen van mensen die thuis willen blijven wonen.’

gerardAan het woord: François Gerard, oprichter van Helpper
5 juni 2019

Een mooi voorbeeld van zo’n creatieve oplossing is de oproep van tachtigers Julien en Bérénice uit Brugge die werd opgepikt door SeniorenNet. Het koppel zoekt een huisgenoot. In ruil voor wat hulp in het huishouden krijgt de nieuwe huisgenoot kost, inwoon en zelfs een vergoeding. Ik hoop dat ze snel de ideale ‘roomie’ vinden en wens hen een huis vol leven toe.

Onze levensverwachting blijft nog zeker tot in 2060 stijgen[1]. En we willen liefst zolang mogelijk thuis blijven wonen. Maar niet iedereen heeft ruimte voor een extra huisgenoot. En hulp bij huishoudelijke taken is vaak moeilijk te vinden.

Creatieve oplossingen, zoals die van Julien en Bérénice, zijn broodnodig in de zorgsector. Want de klassieke zorginstellingen staan zodanig onder druk dat de sociale behoeften van de hulpbehoevende vaak niet ingevuld geraken. Buren, of zelfs nieuwe huisgenoten, kunnen hier soelaas bieden. De hulpbereidheid onder buren in België is in ieder geval groot.

85 procent van de Belgen wil zijn buren met veel plezier helpen. Buurtgerichte zorg kan de missing link zijn in het zorgbeleid van morgen.Bij de onderhandelingen voor nieuwe regeringen zal het (thuis)zorgthema gegarandeerd hoog op de agenda staan. Aan de ene kant zijn er de zorgverstrekkers, die jaar na jaar harder moeten werken. Hun tijdschema’s worden steeds strakker, de essentie van hun werk – zorgen voor andere mensen – schiet er bij in. Tegenover die toenemende werk- en tijdsdruk staan wachtlijsten die niet afnemen, maar jaar na jaar verder aangroeien. Hier zit dus iets grondig scheef.

Het is duidelijk dat we als samenleving op een andere manier naar hulp en zorg moeten durven kijken. Buurtgerichte zorg kan hier een hoofdrol spelen.

De hulpbereidheid bij buren is groot

Uit een onderzoek[2] van Helpper blijkt dat buren een grote bereidheid tonen om elkaar te helpen. 85 procent geeft aan een buur meteen te zullen helpen als die komt aanbellen. De hulpbereidheid bij buren is dus groot. Laten we dit potentieel aanboren om de professionele zorgverstrekkers te ontlasten. Vandaag racen ze van patiënt naar patiënt. Tijd voor niet-medische taken die buiten hun strikt omlijnde takenpakket vallen, is er niet.

Zeker voor eenvoudige, dagelijkse  klusjes – boodschappen doen, hulp bij de administratie, een lift van en naar de dokter – kunnen we de hulpbereidheid die duidelijk aanwezig is matchen met de hulpvraag. Twee vliegen in één klap. Vlieg één: de zorgverstrekkers kunnen weer ademen. Geen overbodige luxe in een sector die kreunt onder de burn-outs en de vertrekkers. Twee: mensen krijgen de ondersteuning die ze nodig hebben, van buurtbewoners die ze kennen en dichtbij zijn. Een simpel luisterend oor van een buurman of -vrouw kan wonderen doen in een samenleving die steeds individualistischer wordt.

 

 

[1] cijfers uit studie over demografische vooruitzichten (2017) in opdracht van Federaal Planbureau België.

[2] onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX (2018) in opdracht van Helpper bij 1.055 Belgen, representatief op geslacht, leeftijd en regio.

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels