Deel via

Weer een overvolle agenda? Zo maak je komaf met FOMO

Eindelijk met pensioen, hét ideale moment om een hele waslijst aan plannen af te werken: een wereldreis maken, een moderne smartphone kopen en je gamma aan hobby’s uitbreiden. Maar wil je dat écht allemaal doen of heb je alleen maar schrik om iets te missen als je het niet doet? Lifecoach Wim Annerel geeft raad om bewuster te kiezen voor wat je echt wil doen.

Wat 'moet' je allemaal na je pensioen?

passport-2714675_640Je ziet mensen rondom je hun wereldreis plannen, je hoort anderen praten over televisieseries die je moet gezien hebben of een vriend raadt je aan om langs te gaan in dat ene sterrenrestaurant dat echt de moeite waard is. En je bent toch nog mee met de nieuwste zomermode? Wordt het trouwens eens geen tijd om wat meer deel te nemen aan activiteiten van verenigingen? En je telefoon, dat zal vandaag toch wel een smartphone zijn met hoogtechnologische snufjes?

Voel je dat ook? Die angst om iets te missen als je niet mee bent met alles wat je aangeraden, of aangepraat, wordt. Dan lijd je aan FOMO, wat staat voor ‘fear of missing out’. De angst om iets te missen dus.

Is het dan zo erg om niets te willen missen?

Op zich klinkt het best onschuldig om niets te willen missen, toch sta je beter even stil bij deze mogelijke gevolgen:

  • Je bent niet langer gefocust op wat echt belangrijk is. Je zegt ‘ja’ op elke uitnodiging maar intussen stel je belangrijke dingen uit. Zo’n bomvolle agenda kan weleens stress veroorzaken.

  • Je geeft onnodig geld uit. Als je steeds het nieuwste blingbling-hebbeding wil hebben of als je, net als die kennis, een verre reis wil maken, zal je er ook de prijs voor betalen. Je zal er niet gelukkiger van worden en al zeker niet rijker.

  • Je voelt je overstelpt. Als je geen ‘nee’ kan zeggen, komt er een moment dat je de weerslag van die bomvolle agenda krijgt. Je hebt zoveel dingen tegelijk te doen, dat je je nergens echt op kan focussen.

Weg met FOMO

Hoe doe je dat nu juist, ‘nee’ zeggen en toch niet het gevoel krijgen dat je iets mist? Hier volgen vier handige tips waar je meteen mee aan de slag kan.

timeless-2099154_6401. Erken het gevoel

Word je bewust van het FOMO-gevoel, dat je op alles ‘ja’ zegt en met alles mee wil. Zo’n reactie is in deze maatschappij nu eenmaal normaal, maar daarom niet altijd goed voor jou.

2. Wees eerlijk

Denk aan de gevolgen wanneer je ‘ja’ zegt: je zal je leven nog meer versnipperen. Wees dus eerlijk tegenover jezelf maar ook tegenover anderen. Laat anderen weten dat je niet zomaar kan tegemoet komen aan hun verzoeken als je nog zoveel andere dingen te doen hebt.

3. Beslis snel

Stel beslissingen niet uit. Zolang iets onbeslist is, blijft het door je hoofd spoken en dat vraagt mentale energie. Als je het gevoel hebt dat je er niet volledig voor kan gaan, zeg dan meteen ‘nee’. Dat kan in het begin moeilijk zijn, maar het zal alles een stuk gemakkelijker maken.

4. Verander je perspectief

Bekijk in elke situatie en bij elke gebeurtenis of ze je doelstellingen ondersteunt. Dat is een belangrijke stap die ikzelf ook regelmatig hanteer. Ik deel graag een persoonlijk voorbeeldje. Vroeger kocht ik massa’s boeken die dan jaren later nog steeds ongelezen op mij lagen te wachten. Als ik nu een boekenwinkel binnenstap, heb ik mijn eigen doelstellingen al in het achterhoofd. Ik koop nog steeds boeken, maar nu doe ik dat gerichter. De bestsellertop 10 laat ik alvast links liggen, ik ga nu enkel voor wat mij echt interesseert. De angst om iets te missen zorgt er soms voor dat je dingen doet die je eigenlijk niet eens wil doen. Eens je over die angst geraakt, zal je je gelukkiger voelen.

Weg met FOMO, ga voor JOMO

reading-1142801_640JOMO staat voor ‘joy of missing out’, wat zoveel wil zeggen als het plezier dat je kan beleven als je ‘nee’ zegt. In plaats van naar het concert te gaan waar heel wat kennissen aanwezig zullen zijn, durf je er toch voor te kiezen om lekker thuis te blijven en in een gemakkelijke jogging de zetel in te duiken. Wanneer een vriend een etentje afzegt en je voelt je daar stiekem erg blij om, ook dat is JOMO. Dus de volgende keer dat je uitgenodigd wordt voor een feestje maar eigenlijk absoluut geen zin hebt om te gaan, zeg je gewoon ’nee’ en doe je waar je zelf zin in hebt, ook al is dat gewoon thuis niksen. Profiteer van die JOMO!

Als je dan toch thuis bent, kan je even tijd maken om je geest weer helder te maken. Ik geef je vijf manieren om dat te doen.

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

Auteur: Wim Annerel

6 reacties

FransN
Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

Duidelijk voobeeld van FOMO
10/06/19 16:25 REAGEER
Hugoo
Denkt Wimpie Annerel nu echt dat wij idioten zijn ?
FOMO, JOMO ? Onzin ! Denk enkel hier aan: YOLO, vergeet de rest !
10/06/19 16:59 REAGEER
nekke
Aan Hugoo: je hebt gelijk. Ik word straks nog gek van al dat psychologisch gedoe! Een mens zou aan zichzelf beginnen twijfelen, maar zover krijgt niemand mij meer... Ik weet wel wanneer ik "ja" of "neen" kan/moet/wil/zal (= modale werkwoorden ;-) ) zeggen, hoor...
10/06/19 18:25 REAGEER
nicolevandeghinste
Groot gelijk hebben jullie. Ik kies zelf mijn hobby's........
11/06/19 04:15 REAGEER
Pappie
Toch erken ik het gevoel dat ik moeilijk "nee" kan zeggen. Met plezier zal ik dus de tips van Wim uitproberen.
10/06/19 21:05 REAGEER
Hugoo
Veel succes !
Besef wel dat hier niet de senioren worden aangesproken, maar wel jonge actieve mensen, al dan niet met een ''heldere'' geest...
11/06/19 11:23 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels