Deel via

Meer bewegen? Graag, maar hoe begin je eraan?

‘Je moet wat meer sporten’ of ‘Zou je beter niet wat meer bewegen?’ Makkelijk gezegd maar wat als je niet sportief aangelegd bent of een duwtje in de rug nodig hebt? Een privécoach kan je helpen om gewoon wat meer actief te zijn. Het is heus niet nodig om records te gaan breken. Maaike van sportdienst Gent helpt je op weg.

Een bewegingscoach, wa’s da?

Een bewegingscoach helpt je om meer te bewegen. Die geeft je niet enkel tips, de coach zorgt er ook voor dat je meer zin krijgt om te bewegen. Zo wordt bewegen leuk en is het niet langer een noodzakelijk kwaad. Heb je enkele beperkingen? Een bewegingscoach zoekt samen met jou naar oplossingen. Je huisarts verwijst je graag door naar een coach in je buurt.

Het traject: van niets doen naar beweegbeest

De bewegingscoach zal je eerst uitnodigen voor een gesprek waarbij die zal polsen naar je levensstijl, je beperkingen, je kunnen en je doelen. Samen werken jullie dan een beweegplan uit. Dat is geen hardloopschema, maar wel een concreet plan. Zo kan erin staan dat je voortaan de trap neemt in plaats van de lift, dat je met de fiets naar de supermarkt gaat of dat je ’s avonds gaat wandelen en wanneer je de stap naar de sportclub zet. Werkt het eerste beweegplan niet voor jou? Dan vertel je dat tijdens de opvolggesprekken zodat er gedurende het traject aanpassingen kunnen gebeuren. Op het einde van het traject bekijk je samen met je coach hoeveel vooruitgang je geboekt hebt.

Bewegen Op Verwijzing 

Als de huisarts je doorverwijst, kan je voor slechts 5 euro een privécoach krijgen. De Vlaamse overheid betaalt de rest. Heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming, dan kost een sessie je 1 euro. Je kan maximaal zeven uur begeleiding per jaar krijgen, afhankelijk van je noden. Als je na enkele uren al het goede pad op bent, hoef je geen zeven uur bij je coach te gaan.

Je vindt de Bewegen op Verwijzing-coaches in Vlaanderen en Brussel, voorlopig nog niet in elke gemeente. Op deze pagina vind je coaches in je buurt.

Meer bewegen is goed voor je

Dat vertelden deze mensen me graag!

dempseyDempsey Van Wambeke, coach bij Bewegen op Verwijzing, hielp al tientallen Gentenaars aan een gezonde levensstijl. 
‘Ik begeleid mensen van elke leeftijd en met verschillende sociale achtergronden. Eén ding hebben ze gemeen: slechte herinneringen aan de turnles. Ik haal ze graag uit hun zetel. We maken dan samen een beweegplan, ingebed in het dagelijkse leven, haalbaar en op eigen tempo.’

Huisarts Lily Willems verwijst regelmatig patiënten door naar de coaches van Bewegen Op Verwijzing. 
‘Veel patiënten hebben overgewicht of ze zijn kortademig. Maar de stap naar een sportclub durven ze niet zetten omdat ze vrezen dat het er vol spierbundels zal lopen en dat ze uit de toon gaan vallen. De coach geeft privébegeleiding en helpt je zoeken naar een gepaste vorm van beweging. Dat duwtje in de rug doet wonderen. De laatste patiënte die ik naar een coach doorverwees, wandelt nu elke dag en ze gaat wekelijks zwemmen met twee vriendinnen. Dat zou ze vroeger nooit gedurfd hebben.’

Eliana Carrara begon na tien jaar opnieuw met bewegen. 
‘Mijn drempelvrees was groot, maar de stap om te gaan bewegen, kon ik alleen maar zelf zetten. Dankzij de coach vond ik opnieuw de moed om te beginnen bewegen. Ik volg nu twee keer per week beweeglessen van de stad Gent. Die zijn erg leuk want je kan elk moment inpikken. Bovendien zijn de lessen niet duur. Ik neem af en toe zelfs vriendinnen mee. Intussen volg ik ook één keer per week qi gong. Ik heb nu veel meer moed gekregen om dingen te doen. Eigenlijk wil ik zelfs nog meer gaan bewegen.’

Alida Parlevliet beweegt meer dankzij de stappenteller die ze kreeg van haar coach. 
‘Ik ben gisteren naar het voetbal gestapt. Resultaat: 3.000 stappen op de teller. Ik mik nu op 4.000 stappen per dag en dat wil ik opbouwen naar 10.000. In mei heeft onze stad Gent deelgenomen aan de 10.000-stappenclash. De stad met het meest aantal stappen van alle deelnemers samengeteld kreeg de titel van ‘actiefste stad of gemeente’. Daar heb ik graag mijn steentje aan bijgedrage.’

Zelf aan de slag

Toch nog drempelvrees? Coach Dempsey zal aanwezig zijn tijdens de sportdag 'Samen sportief in Gent' op donderdag 3 oktober om er een beweegsessie ‘Keep fit’ te geven. Je kan haar daar vragen stellen over Bewegen op Verwijzing. Kom samen met een vriend of vriendin mee sporten en bewegen. Het kan een mooie aanleiding zijn om aan de slag te gaan met een persoonlijk beweegplan. Leer hoe je aan het bewegen slaat!

sportgent

De inschrijvingen starten op dinsdag 30 juli 2019 via Sportdienst Gent. Houd zeker de website in de gaten voor meer informatie, deze volgt binnenkort.

Meer info over Bewegen op Verwijzing: www.gezondleven.be
Ben je op zoek naar een beweegactiviteit? www.stad.gent/sport/beweegzoeker
Zoek je een beweegcoach? www.gezondleven.be

 

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

5 reacties

veramortelez
Wat als je rugpijn hebt ?
17/06/19 16:16 REAGEER
nicolevandeghinste
Zeer goede vraag, mensen met pijn hebben last van bewegen, staan niet te springen om te bewegen. En worden meestal onbegrepen, helaas
17/06/19 17:12 REAGEER
Hugoo
Het is wel zo dat men, zeker bij rugpijn, moet blijven bewegen (tot aan de pijngrens).
De meeste mensen maken in dat geval de fout zich zo stil en stijf mogelijk te houden.
Ik weet dat het wreed klinkt, maar zo is het, en dat is niet alleen wetenschappelijk bewezen, maar ook proefondervindelijk.
Maar daarom hoef je heus geen "coach", het is uw eigen beslissing.
17/06/19 20:12 REAGEER
Coach Dempsey

Dag Vera en Nicole! Onze rug is gemaakt om beweeglijk te zijn. Bewegen met rugpijn is echter niet altijd vanzelfsprekend. Toch is het inderdaad zo dat voldoende en correcte beweging van ongelofelijk groot belang is bij rugpijn. Dit zowel bij de preventie als bij de ‘behandeling’ van rugpijn. Voor vele mensen is het echter niet duidelijk wat ‘voldoende’ of ‘correcte’ beweging is en waarom dat zo belangrijk is voor de rug. Op die laatste vragen geef ik jullie met veel plezier uitleg op donderdag 3 oktober. Hopelijk tot dan! Dempsey
17/06/19 22:06 REAGEER
Hugoo
Veel bla bla (en onkosten), maar wat helpen kaars en bril als de uil niet bewegen wil ?
18/06/19 20:31 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels