Deel via

Klussen op leeftijd - wat als de hamer te zwaar wordt?

Wat voor een handige Harry je in je jonge jaren ook was, op oudere leeftijd wordt het vaak moeilijker om zelf te klussen of om herstellingen uit te voeren aan je woning. Om je te helpen om toch langer thuis te blijven wonen, heeft Familiehulp een karweidienst opgericht. Peter Catthoor legt uit hoe die werkt.

Klussen geeft voldoening

construction-3042638_640Ik zal het maar meteen toegeven: ik ben allesbehalve een handige Harry. Tot enkele jaren geleden had ik zelfs nooit een boormachine in mijn handen gehad. Maar dat veranderde toen ik een huis kocht. Mijn schoonvader is een echte klusser die alles zelf doet. Hij leerde me boren, kappen, verven en laminaat leggen om zo mijn eigen huis in orde te zetten. Vandaag ben ik nog steeds geen liefhebber van het betere handwerk, maar ik ken nu wel het fijne gevoel van dingen zelf te doen.

Toch koester ik een gezonde jaloezie voor mensen met gouden handen en het praktische inzicht om te kunnen klussen. Je bespaart tijd en geld en het geeft enorm veel voldoening om zelf iets te kunnen maken of herstellen.

Op kluscursus in Ieper

Onlangs zag ik een reportage over kluscursussen voor alleenstaanden en senioren. Een erg nobel initiatief, waarbij studenten uit een technische school in Ieper de cursisten wat bijleerden over sanitair, houtbewerking en elektriciteit. Het doel van de cursussen was om mensen zelfredzamer te maken zodat ze zich alleen kunnen behelpen of langer thuis kunnen blijven wonen.

Maar wat als het plots allemaal niet meer lukt?

Je mag in je leven nog zo’n handige klusser geweest zijn, op oudere leeftijd is het vaak geen evidentie meer. Zo merk ik bij mensen in mijn nabije omgeving hoe de jaren vat krijgen op hun kluscapaciteiten. Fysieke ongemakken, lichamelijke pijntjes, stijve gewrichten of mobiliteitsproblemen: ze maken handenarbeid en klussen veel moeilijker of soms zelfs totaal onmogelijk. Voor veel senioren is die vaststelling erg confronterend. Ze zijn teleurgesteld en krijgen vaak schrik voor de toekomst.

Het is enorm confronterend als je merkt dat je gras afrijden plots een helse uitdaging wordt.lawn-mower-2127637_640In veel gevallen wordt niet enkel klussen lastiger, maar ook het eigen huis of de tuin onderhouden. Zo is het niet altijd vanzelfsprekend meer om zelf het gras af te rijden, de haag te scheren, bomen te snoeien of een kapotte klink te vervangen. Vroeger was dat allemaal een fluitje van een cent en nu wordt het plots een enorme uitdaging.

Aanvaard een helpende hand

Gelukkig kunnen heel wat ouderen rekenen op familie, vrienden of buren om een handje toe te steken. Toch is er ook een grote groep mensen voor wie er geen helpende hand is. Zij kunnen alleen maar toezien hoe hun huisje en tuin onderkomen geraken.

Voor hen heeft Familiehulp de karweidienst opgericht. Onze mensen kunnen langskomen voor kleine herstellingen aan het sanitair of elektriciteit. Ze helpen graag met verf- en tegelwerken. Ook voor grote reinigingswerken kan je de karweidienst inschakelen. Onze dienst Goed Wonen focust dan weer op het energiezuinig maken van woningen, met aandacht voor woonkwaliteit en duurzaamheid.

Minder mobiel? Karweidienst past je woning aan

En we gaan nog een stapje verder. Wanneer mensen niet meer zo goed te been zijn, helpen we hen om de woning aan te passen aan de nieuwe situatie. Zo plaatsen we handgrepen in de badkamer, een hellend vlak waarop een rolstoel kan rijden, antislip of een inloopdouche. Zo helpen we mensen met fysieke ongemakken of een specifieke zorgbehoefte om langer in hun vertrouwde omgeving te blijven wonen. Dat doen we allemaal omdat je ook op je oude dag nood hebt aan de rust van je eigen huisje, tuin en boompje.

Als je een beroep wilt doen op de Karweidienst van Familiehulp, betaal je een vaste bijdrage per uur. Meer informatie vind je op de website van Familiehulp.

 

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

Auteur: Peter Catthoor

17 reacties

nicolevandeghinste
Moet noodgedwongen mijn eigen klussen klaren, in mate van het mogelijke , wel te verstaan hè , het valt niet altijd mee..... hulp is voor mij met pensioentje te DUUR, helaas !
24/06/19 17:12 REAGEER
karel2
Klussen uitgevoerd door Familiehulp zijn waarschijnlijk qua prijs inkomensgebonden, dus betaalbaar
24/06/19 17:34 REAGEER
Hugoo
Hoera ! Kluscursussen door... studenten... ?
Die kunnen zelf niets, daarom zijn het immers studenten. Sinds wanneer zijn studenten lesgevers ? Stukken en brokken maken, daar zijn ze wel goed in.
Laat een vakman komen, dat kost op het einde van de rit minder.
24/06/19 17:12 REAGEER
Gert
Heel jammer dat die klusjesdienst er niet voor iedereen is maar enkel voor zorgbehoevenden. Terwijl er veel meer nood is aan zo'n klusjesdienst.
24/06/19 17:32 REAGEER
karel2
Klussen uitgevoerd door Familiehulp zijn waarschijnlijk héél betaalbaar, inkomensgebonden?
24/06/19 17:32 REAGEER
Hugoo
Merk op dat ze ,,een vast uurbedrag,, vragen. Hoeveel ? Nergens te vinden. En misschien komt er wel een knoeier langs, waarna je toch een vakman moet inschakelen, die dan tweemaal zoveel werk heeft...
25/06/19 20:51 REAGEER
DGBel
Al gehoord van Hoplr?
Zoek maar eens op: www.hoplr.com
Er zijn al heel wat steden met buurtnetwerken, waar vast wel gemotiveerde klussers aanwezig zijn!
Succes!
24/06/19 17:43 REAGEER
pvde
Hoe is het mogelijk. Altijd zijn er wel enkele zeurpieten die altijd wel en op alles kritiek hebben. Waarom die jonge mensen toch zo afbreken? Zijn wij met 'onze' ervaring dan altijd top en altijd super? Of is het zoals zo vaak: de beste stuurlui staan aan wal. Arme sukkels. Geloof toch in jonge mensen. Of is dit de boodschap die je zelf mee geeft aan je kleinkinderen? Dan zijn ze toch te beklagen. Gelukkig zijn er ook blije en nuttige reacties.
Dank daarvoor.
24/06/19 20:55 REAGEER
Hugoo
Beste, zelf heb ik jaren ervaring op "de werkvloer". Honderden nieuwkomers heb ik onthaald of ontmoet, al dan niet afgestudeerden. Wat bleek: Hoe langer ze gestudeerd hadden, hoe minder ze konden. Ik heb het hier wel over fysiek werk. Bovendien, destijds gebruikten ze nog hun twee handen, heden kan dat niet meer, want de smartphone dient ononderbroken gehanteerd. Een lamp vervangen lukt nog net. Een boom vellen daarentegen (ik zeg maar wat), mortel maken, patatten planten of fruit plukken ?
Het is geen kritiek, neen, het is gewoon een vaststelling. De realiteit. Onze jeugd glijdt af naar een hulpeloos, zielig zootje, totaal afhankelijk van hun speeltje. Zijn het arme sukkels, of je erin gelooft of niet ?
Andersom dan dat dit artikel suggereert, hebben zij eerder onze hulp nodig bij het uitvoeren van klussen...
En geloof me vrij, ik zou het ook dolgraag anders zien. Maar helaas...
25/06/19 17:36 REAGEER
kokdanie
Met het juiste gereedschap lukt klussen nog een hele tijd. Zopas een grasmaaimachine gekocht met zelfstarter, geen rugpijn meer. Toegeven dat op een bepaalde leeftijd sommige klussen niet meer kunnen is geen schande, er bestaan handige ergonomische tools. Ik hoeft niet meer perse op een ladder te kruipen of een zak cement van 25 kg te dragen. Ik heb gelukkig twee handige schoonzonen. Op internet zijn er verschillende DIY sites voor senioren.
25/06/19 09:13 REAGEER
arickx
Er zijn mensen die geen kinderen,kleinkinderen of neven en nichtjes hebben,er zijn er ook die deze wel hebben maar die hebben dan weer andere beroeps of andere bezigheden.Alle initiatieven die mensen op leeftijd wat uit de nood helpen zal wel welkom zijn zeker.
25/06/19 13:40 REAGEER
anniepiens
Wat ikzelf heel hard op prijs zou stellen, is dat bij grotere werken, je zelf niet naar een betrouwbare aannemer miet zoeken, want in de huidige tijd, geen kwaliteit en veel geld, een oudere mens met gezondheidsproblemen, kan dit niet meer aan...dat werkt op het gemoed.zou via verzekering of dienst moeten mogelijk gemaakt worden...
25/06/19 16:15 REAGEER
Toby
Niemand heeft hier blijkbaar al gehoord over vrijwilligers ? Ik ben 70, heb het geluk zelf nog in een verzorgingstehuis klusjes te gaan opknappen op vrijwillige basis, nadat de klussen thuis natuurlijk voorrang kregen.
25/06/19 22:22 REAGEER
mlobelle27
Ik kan wel zo nu en dan een lijstje op de muur hangen, maar voor de rest ben ik niet technisch. Ik laat het over aan mijn partner of een ervaren vakman.
2/07/19 14:49 REAGEER
Hugoo
Madam, neem me niet kwalijk, ik denk dat gij flink op uwe kop zijt gevallen en blijven botsen...

Ter info: Ge zit hier op het SeniorenNet en niet op de foor als Madame Soleil om sprookjes te vertellen en zieltjes te ronselen.
30/06/19 20:30 REAGEER
Annabel2
Het is best mogelijk dat u heel wat jonge mensen kent die niet bepaald handig zijn, ofschoon ze veel gestudeerd hebben. U daarentegen bent wss wel handig, maar zo onbeleefd als maar kan zijn, dat tegenover medereageerders die u van haar noch pluim kent en die u niets misdaan hebben. Ga misschien zelf terug naar de papschool om manieren te leren, ipv iedereen hier te zitten afkraken en uitkafferen, onbeschofte zuurpruim.
1/07/19 16:28 REAGEER
Hugoo
Sorry hoor, ik stel vast dat de "reactie" waarop MIJN laatste reactie is geformuleerd, (terecht) door de redactie is verwijderd. Het was dus géén reactie op wat Toby schreef.

Had u dat gelezen ? Niet ? Wel dan hebt ge niets gemist.

Toch dit nog: Mijn vader (zaliger) zei altijd: "Als ge de waarheid zegt, zijn de mensen kwaad..."
1/07/19 17:07 REAGEER

Login Registreer

Peter Catthoor

Familiehulp
Familiehulp
Een bijdrage van Peter Catthoor, redacteur en communicatiespecialist bij Familiehulp (www.familiehulp.be).

Meer artikels van Peter Catthoor

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels