Deel via

Op uitstap naar Veurne met de mailgroep Fotografie!

Zodra het eerste lentezonnetje verschijnt, begint het te kriebelen bij de leden van de mailgroep Fotografie. Na een lange winterstop was half mei het moment aangebroken om eropuit te trekken voor de eerste fotodag in 2019. Met hun camera’s in de aanslag trokken ze met z’n allen naar Veurne. Mentor HenLo blikt tevreden terug op een geslaagde wandeling.

Naar de ‘Far West’

veurne

Dinsdag 14 mei. Bestemming van de dag: het verre Veurne, helemaal in het uiterste westen van ons land in de streek ‘Bacht’n de Kuupe’, zoals ze het er in het sappige dialect noemen. Voor sommige leden was het een heel eind rijden met de wagen en ook met de trein was men al snel een paar uurtjes onderweg. Maar dat hield onze fotografen en hun partners niet tegen om massaal af te zakken naar ons vertrekpunt, het station van Veurne. Een brandje in Brussel-Noord, werken in Jabbeke en veel andere obstakels zorgden voor enige vertraging, maar het gaf degenen die er wel tijdig waren de unieke kans om het station ook van binnenuit te bewonderen.

In een klein stationnetje …

Het stationsgebouw dateert van 1895 en is opgetrokken in neogotische stijl, typisch voor de architectuur in die tijd. Na al een paar jaar aan een grondige opsmukbeurt te zijn onderworpen, konden we toch al een fraai gedeelte van de gerestaureerde gevels en het mooie interieur ontdekken. Een geschikte gelegenheid om de fototoestellen op te warmen.

Deskundige begeleiding

Als iedereen gearriveerd was, werd snel duidelijk dat het een bijzondere dag zou worden. Naast de leden die steevast bij elke uitstap van de partij zijn, tekenden nu ook enkele nieuwe leden present. Een paar andere leden sloten na een lange afwezigheid weer aan bij onze groep. Het was dan ook een hartelijke kennismaking en emotioneel weerzien. Daar doen we het voor hé, we zijn intussen een hechte vriendenkring.

rechts2Nadien waren we helemaal klaar om onder begeleiding van ons lid Carmen2 en haar echtgenoot William het historische centrum in te trekken. En met een historicus van de streek in de gelederen kon het moeilijk slecht aflopen. Veurne ademt immers geschiedenis uit. Van de middeleeuwen tot de Eerste Wereldoorlog, bijzonder leuk om dit alles in het terrein geduid te krijgen.

Na het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke overgestoken te hebben, bereikten we het kerkhof van Veurne. Misschien een lugubere plaats om te bezoeken, maar wel bijzonder. Nadat keizer Jozef II (1784) en Napoleon Bonaparte (1804) een verbod hadden opgelegd om mensen te begraven in stadskernen, werd op deze plek buiten de stadsmuren een begraafplaats aangelegd. Hier liggen ook een paar beroemde mensen begraven, waaronder bekend kunstschilder Paul Delvaux, en Karel Cogge. Die tweede naam doet misschien geen belletje rinkelen, maar hij was de bedenker van het waterkeringssysteem waarmee de IJzervlakte onder water werd gezet tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Een zalig en ingetogen moment

Roland1952016De tocht bracht ons verder naar de Sint-Walburgakerk. De kerk is ontstaan uit een grafelijke burgkapel en werd eerst omgebouwd tot een romaanse kerk. Tussen de 13e en 14e eeuw werd het bouwwerk verwoest door een brand en daarna werd het weer opgebouwd in vroeggotische stijl. De fotografen zagen meteen een uitdaging in het indrukwekkende interieur met zijn spel van licht en schaduw door de glasramen. Dat leverde enkele pareltjes op!

Aan de voet van de kerk was het heerlijk vertoeven in het gezellige stadspark, zeker met het lekkere zonnetje erbij. Vele leden gingen er dan ook graag wat rondkuieren. Zo konden ze prima genieten van het uitzicht op de kerk en de verschillende torens van de stad.

Eeuwenoude geschiedenis in een oogopslag

rechts6De vele historische gebouwen op de Grote Markt gaven ons een prachtig beeld van de rijke geschiedenis van Veurne. Het uitgelezen moment om de fototoestellen boven te halen. We spraken af om een half uurtje rustig alles te verkennen en op beeld vast te leggen, om dan af te spreken in het restaurant voor de lunch.

De inwendige mens

veurne4Hongerige magen leidden iedereen stipt op tijd naar Brasserie Excelsior, waar zich een charmant restaurant schuilhoudt achter de historische gevel. Een zeer aangenaam kader, maar de leden waren stuk voor stuk vooral onder de indruk van de kwaliteit van het eten en de vriendelijke en supervlotte bediening.

Op het menu: een gietijzeren kommetje met tomatensoep, gevolgd door een bijzonder ruime portie kalkoenborstfilet archiduc of beenham met mosterdsaus en peertjes. De sfeer zat al goed, en met dit heerlijke eten erbij werd het er alleen maar beter op.

Terug even de benen strekken

veurne5

Na de traditionele groepsfoto op de Grote Markt slenterden we verder door het oude centrum. Regelmatig werden we door onze puike gids gewezen op bepaalde details en op het historisch belang van verschillende gebouwen. Een voorrecht, want als doorsnee bezoeker zou je er gewoon voorbij gelopen zijn.

links7Van de stenen naar de grassprieten. Tijd om nog een ander aspect van Veurne te leren kennen: de natuur en de waterwerken rond de stad die aangelegd werden door Sébastien Le Prestre de Vauban, bekend van zijn vele vestingwerken zoals Arras, Besançon en Briançon. Het park aan de rand van de stad werd dan ook naar hem vernoemd.

Ver weg van alle verkeer wandelden we er door de mooie natuur. De verschillende heuvels en de waterpartijen verwijzen nog naar het indrukwekkend bouwwerk dat destijds Veurne beschermde, maar nu is het een ideaal speelterrein geworden voor kinderen en een wandelplaats voor senioren zoals wij.

Tijd om af te ronden

Het kilometerslange wandelpad volledig afwandelen ... dat was wat te veel gevraagd. We sloegen dus even een kortere weg in zodat we terug op de Grote Markt aankwamen. Het was ondertussen 16u30 geworden - tijd om de wandeling te ontbinden. Voor sommigen lonkten de vele terrasjes uitnodigend, anderen hadden nog een paar uur sporen voor de boeg. Iedereen was zeer positief over de dag en keerde met een nieuwe lading prachtfoto’s huiswaarts. Bedankt, Carmen2 en William, voor jullie inzet.

Tot ziens!

Mentor HenLo

Alle foto's bekijken


Wil jij ook lid worden van de mailgroep Fotografie?

Neem eens een kijkje op hun website. Je vindt er alles terug over hoe je kan inschrijven.


Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

2 reacties

nicolevandeghinste
Bravo aan de fotografen, veel plezier en.....leuke shot's . Vergeet ze niet te delen op Seniorennet ;-)
24/06/19 17:24 REAGEER
Maafoto
Vast een gezellige dag! De meest spannende foto vind ik die van de stoelen, prachtig licht en reflectie op de vloer.
24/06/19 21:33 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels