Deel via

Waarom ‘er het beste van maken’ niet het beste is

Hoe kijk jij tegen problemen aan? Geef je er een positieve draai aan en probeer je er het beste van te maken? Een goede houding, zou je denken. Niets is minder waar, volgens healingcoach Isabelle Lambrecht. Door de realiteit te verdraaien en mooier weer te geven dan hij is, verspeel je je kans op een leven dat wel volledig op je aansluit.

Omarm de realiteit

Maar al te vaak hoor ik mensen zeggen: ‘Ik maak er maar het beste van. Dat is goed hé, ik ben toch positief?’ Wel, eigenlijk is het allesbehalve positief om dingen te verfraaien. Op die manier doe je de realiteit geweld aan en zet je jezelf buitenspel. Je ontneemt jezelf de kans om een keuze te maken die wel volledig op je aansluit, om 100% verantwoordelijkheid te nemen over je eigen leven.

Waarom genoegen nemen met 70% water en 30% wijn als je 100% wijn kan krijgen?

Het enige verschil is de keuze die jij maakt. Waarmee jij genoegen neemt!

Door iets beter voor te stellen dan het is, cijfer je jezelf weg.Als je bijvoorbeeld iemands gedrag verbloemt, dan oordeel jij eigenlijk over die ander. Je laat die persoon weten dat hij of zij niet oké is en niet voldoet aan jouw maatstaven. Als je iets gebrekkig of fout opmerkt en dat wegmoffelt, geef je de ander de boodschap dat hij of zij tekortschiet. Je wil die tekortkoming rechtzetten door die persoon symbolisch op te tillen, maar daarvoor moet je dan wel jezelf wegcijferen. Zo ontneem jij zijn of haar vrije wil en verlies jij je eigen waarde, omdat jij je voor de ander kleiner maakt.

Flexibiliteit is heel belangrijk in het leven

Het is heel belangrijk dat je vrij blijft in je denken. Door niet te oordelen, kan je je huidige potentieel zien. Het leven is immers een flexibel gegeven, waarin de enige constante de constante beweging is. Starre denkbeelden en principes remmen de beweging af en daarmee ook het potentieel.

paintbrush-316619_1280Leer om je realiteit, dat wat zich nu aandient, als uitgangspunt te nemen. Als je erkent wat nu speelt, kan je je verantwoordelijkheid opnemen en daarmee bewuste keuzes maken.

Door ergens een positieve draai aan te geven, probeer je iets of iemand naar je hand te zetten. Je wil iets of iemand in je vakjesdenken kunnen onderbrengen en daar opsluiten. Je wijst dus je realiteit af.

Alles staat of valt met de kijk die je hebt op jezelf

Wat heb je nodig om je goed te voelen? Kies daar bewust voor.Als jij jezelf accepteert en waardevol vindt, kan je veel makkelijker de realiteit en de ander aanvaarden zoals die is. Stop met jezelf en anderen beter voor te stellen en leer je eigen verantwoordelijkheid te nemen. Als iets je een slecht gevoel geeft, stuur dan bij door andere bewuste keuzes te maken. Gebruik de realiteit als startpunt voor de verdere beweging. Stel jezelf de vraag: wat heb ik nodig om me goed te voelen? Kies daar bewust voor. Leef en handel vanuit wensen in plaats van hoe iets moet of hoort volgens jou.

Succes!

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine! 

Auteur: Isabelle Lambrecht

7 reacties

nicolevandeghinste
Bwaaa, het beste van maken doen de meeste (schone schijn) niet altijd het verstandigst. Je maakt je iets wijs, niet zo leuk ! T'is dan fake .
24/06/19 17:27 REAGEER
Jersey
Ik kan me in dit artikel helemaal niet vinden. Natuurlijk hangt het af van ieders situatie. Door het plotse overlijden van mijn echtgenoot een paar jaar geleden, kan ik niet anders dan er nog ‘het beste van te maken’ om toch nog een beetje te kunnen genieten van het leven. Ik ben dit aan mijn naaste omgeving en ook aan mezelf toch een beetje verplicht? Want de andere optie is wegkwijnen in een hoekje. Ook nu nog kan het heel erg moeilijk zijn om toch die citytrip te maken ,om toch mee te doen aan één of andere activiteit. Je staat er immers alleen voor. Dit betekent voor mij ‘het beste er nog van maken’.
24/06/19 18:10 REAGEER
Cyper
Ik snap er ook niet veel van, eerlijk gezegd. "Er het beste van maken" is niet alleen voor oordelen over anderen van toepassing, maar op alles waar een mens probeert zijn leven zo goed en zo kwaad mogelijk in juiste banen te leiden. Die "healingcoach" -wat een benaming is dat nu feitelijk- praat maar raak, denk ik. Door iemands gedrag mooier te maken veroordeel je hem, en tegelijk ontneem je hem de vrijheid zijn leven te beteren? Dat is toch zijn zaak, niet de jouwe? En wat moet je dàn? Mensen constant op hun tekortkomingen te lopen wijzen, tot iedereen van je wegloopt? "hé, sorry, ik klink wel alsof ik je veroordeel, maar in werkelijkheid oordeel ik juist helemaal niét, en moet jij me dankbaar zijn dat ik je bekritiseer, want madam eeuhh... Isabelle Lambrecht (een healingcoach) heeft gezegd dat mijn gezanik juist heel goed is".... of zoiets.
Enfin, als ik het begrepen heb.
24/06/19 23:33 REAGEER
Hugoo
Goed zo, Isabelle.
Dit is een duidelijke terechtwijzing voor ALLE facebook ''fans''. En inderdaad, zeg maar fake-book. Idem dito alle andere (a)sociale media.
Go, en vertel het aan hen, en niet aan ons, senioren met de nodige levenservaring.
Toch bedankt.
24/06/19 19:54 REAGEER
paradelta
Ik ben het boek "jij bent dus ik ben" aan het lezen. De aanklacht is groot en inderdaad stel ik me ook die vraag. Moeten we er altijd het beste van maken? Het verbloemt de realiteit en is dat wel echt beter. Zojuist gekeken naar Yasmine, zo'n toffe madam en toch zo in de knoei geraakt.

Alleszins de politiekers zouden moeten ophoepelen en plaats ruimen voor mensen als de Filosoof Ignaas Devisch.
24/06/19 21:59 REAGEER
paradelta
Maar met allemaal ons zegje te hebben schieten we niet op.
Ik vind Ignaas Devisch (zie hem op "de afspraak") een man met een zeer duidelijke, juiste visie. Als wij allen, 1,6 miljoen oudjes bij Seniorennet een petitie ondertekenen zeggende: Ignaas Devisch de nieuwe premier van België dan is ons land definitief uit de problemen.
25/06/19 14:59 REAGEER
Hugoo
Sorry hoor. Vergeet dat maar. In een democratie kan dat enkel van in het stemhokje, waar, o ironie, iedereen zijn zegje heeft...
25/06/19 20:39 REAGEER

Login Registreer

Isabelle Lambrecht

Healer
Healer
Isabelle Lambrecht is healer en life coach. Als hooggevoelige had zij meer dan 25 jaar last van fibromyalgie en CVS en een leven dat vierkant draaide. Haar ervaringen gebruikt ze nu om anderen te helpen. Haar specialiteit is het wegnemen van je emotionele en fysieke pijnen via healing op afstand en het coachen in alle levensdomeinen als life coach en via workshops www.isahealing.eu.

Meer artikels van Isabelle Lambrecht

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels