Deel via

Oma en opa nog altijd heel belangrijk voor tienerkleinkinderen

Oma en opa blijven een belangrijk klankbord voor de kleinkinderen, ook als ze de tienerleeftijd bereikt hebben. Dat blijkt uit het derde grootouderonderzoek van de Gezinsbond. Ze zien elkaar regelmatig en praten vooral over school, hobby's, gezondheid en de toekomst. De meeste grootouders leven zich makkelijk in in de leefwereld van hun kleinkinderen.

Kleinere afstand tussen generaties

Uit het onderzoek van de Gezinsbond blijkt dat oma en opa nog steeds een belangrijke rol spelen in het leven van hun tienerkleinkinderen. Ze vinden het niet moeilijk om zich in te leven in de leefwereld van tieners, en ze praten dan ook uitvoerig over school, hobby’s, gezondheid, de toekomst en over vrienden. Meer dan een op de vier tieners spreekt ook met zijn grootouders over de relatie met zijn ouders. ‘De emotionele en psychologische afstand die er vroeger tussen de generaties was, is er vandaag veel minder’, zegt Elke Valgaeren van de Gezinsbond. Onderwerpen die vermeden worden, zijn seksualiteit en alcohol.

Lekker eten bij oma en opa

Grootouders zijn over het algemeen tevreden over hoe vaak ze contact hebben met de tienerkleinkinderen. Een op de vier wil hen wel meer zien.

Elke Valgaeren: ‘De voornaamste redenen waarom de tienerkleinkinderen minder of geen contact hebben met hun grootouders zijn de afstand en de hobby's van de kleinkinderen. De kleinkinderen hebben ook geen opvang meer nodig.’

Een strategie die lijkt te werken om de tieners vaker over de vloer te krijgen, is hen uitnodigen om te komen eten of logeren. Of de grootouders organiseren feestjes om de hele familie samen te brengen.

Sociale media houden band levendig

Naast de klassieke bezoekjes, blijven oma en opa ook regelmatig in contact met de kleinkinderen via de telefoon en sociale media. Daarbij is WhatsApp het populairste mediakanaal: zowat de helft van de grootouders gebruikt die app om te communiceren met de kleinkinderen. Tegelijkertijd vinden ze ook dat tieners te veel met hun smartphone bezig zijn en maken ze zich zorgen wat de impact daarvan is op hun leven.

 

Bron: Gezinsbond

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

11 reacties

Helena van Troje
al die super oma's en opa's, pfff, ik geloof maar de helft van al die succesverhalen
1/07/19 16:19 REAGEER
nicolevandeghinste
Juist Helena, zo zie ik het ook, wordt hèèl mooi voor gesteld. Realiteit is anders, mag niet gezegd worden zeker ? Ik heb met hen geen contact, gelukkig. Waarom steeds de grootouders? Wie kids wil moet er maar zelf voor zorgen.....zei mijn moeder, gelijk had ze.
1/07/19 23:55 REAGEER
Flipside
Die oma zal de eerste zijn zeker als haar kleinkind zijn (haar) tong uitsteekt,foei.
1/07/19 17:54 REAGEER
nicolevandeghinste
Slecht voorbeeld die super oma, hummmm
1/07/19 23:57 REAGEER
Hugoo
Zeg nu zelf: Kunnen die lieve ettertjes zich betere sponsors wensen ?
2/07/19 10:56 REAGEER
nicolevandeghinste
Wel daar draait het juist om Hugoo, sponsoren, opvangen. Dit tot je niet meer bruikbaar ben. De oma's en opa's beseffen het niet eens. Zullen vroeg of laat raar staan kijken...............Ik ben niet hard, wel REALIST :-)
2/07/19 16:49 REAGEER
sola
Ik ben al blij dat ik niet de enige ben. Wat een flauwe kul. De kinderen en kleinkinderen van nu zijn enkel geïnteresseerd in hun smart-phone en/of tablet. De afstand is NU veel groter dan vroeger, want vroeger gingen wij met onze ouders geregeld naar onze grootouders en nu hebben ze het "druk, druk, druk" en moeten ze "me-time" hebben!
2/07/19 17:14 REAGEER
goorgerda
Mensen wat een negatieve reacties over jullie kleinkinderen!
Een smartphone en tablet is nu eenmaal van deze tijd, zijn wij er ook niet graag mee bezig?
Mijn kleinkinderen zijn daarbuiten ook met veel andere zaken bezig zoals hulpacties voor Benin en India, conservatorium, academie,..
Samen met hen iets ondernemen vind ik een privilege en geen uitbuiting!
3/07/19 14:53 REAGEER
sola
Misschien eens het boek "Grijsgedraaid" van Ann Peuterman lezen of eens praten met mensen die in homes werken en eens vragen hoeveel kleinkinderen hun grootouders komen bezoeken. En prijs je gelukkig dat je veel contact hebt met de kleinkinderen, maar dat geldt spijtig genoeg niet voor iedereen.
4/07/19 15:10 REAGEER
Ice
Natuurlijk spelen oma en opa tegenwoordig een belangrijkere rol in het leven van hun tienerkleinkinderen door de noodzaak van twee werkende ouders of uitsparen van kinderopvang ingeval van een gescheiden, alleenstaande ouder of zelfs voor opvang bij co-ouderschap.
"Wie kids wil moet er maar zelf voor zorgen" gaat in deze tijd dus niet meer op tenzij je hardvochtig en koudweg je eigen kinderen in nood de deur wijst.

Grootouders die hun kinderen graag zien zullen de opvang van kleinkinderen niet egoïstisch zien als last maar met plezier hun kinderen uit de nood helpen zolang het nodig is en tegelijk genieten van het gezelschap van hun kleinkinderen en dankbaar gebruik maken van de geboden kans om betrokken te zijn met hun ontwikkeling en hen zien opgroeien, hen gelukkig te zien en deel uit te maken van hun leefwereld en waarmee ze bezig zijn? Te kunnen troosten, raad, vriendschap en vertrouwen te geven en te ontvangen?
Zeer waardevol en een band om te koesteren voor het aandeel van oma/opa in de begeleiding van tienerkleinkinderen naar volwassenheid.
Ik prijs mij alvast gelukkig.

"Gelukkig geen contact? Ettertjes?"
Bedenk dan wel dat oma en opa hun kinderen leerde hoe met elkaar om te gaan en zij dit op hun beurt doorgaven aan de kleinkinderen...eerst in eigen boezem kijken dus hoe oma en opa behandeld worden want zij hebben dat voorbeeld gegeven.
Geen contact willen met je kleinkinderen en hen ettertjes noemen.....en dan nog verwonderd zijn als je moederziel alleen in dat rusthuis terecht komt zonder ooit bezoek te ontvangen? Tja....
7/07/19 17:34 REAGEER
Hugoo
Er staat wel "LIEVE ETTERTJES", wat iets totaal anders betekent dan wat u ervan maakt of denkt, beste.
Toch bedankt voor uw preek.
11/07/19 17:36 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels