Deel via

Oma en opa nog altijd heel belangrijk voor tienerkleinkinderen

June 2019
Oma en opa blijven een belangrijk klankbord voor de kleinkinderen, ook als ze de tienerleeftijd bereikt hebben. Dat blijkt uit het derde grootouderonderzoek van de Gezinsbond. Ze zien elkaar regelmatig en praten vooral over school, hobby's, gezondheid en de toekomst. De meeste grootouders leven zich makkelijk in in de leefwereld van hun kleinkinderen.

Kleinere afstand tussen generaties

Uit het onderzoek van de Gezinsbond blijkt dat oma en opa nog steeds een belangrijke rol spelen in het leven van hun tienerkleinkinderen. Ze vinden het niet moeilijk om zich in te leven in de leefwereld van tieners, en ze praten dan ook uitvoerig over school, hobby’s, gezondheid, de toekomst en over vrienden. Meer dan een op de vier tieners spreekt ook met zijn grootouders over de relatie met zijn ouders. ‘De emotionele en psychologische afstand die er vroeger tussen de generaties was, is er vandaag veel minder’, zegt Elke Valgaeren van de Gezinsbond. Onderwerpen die vermeden worden, zijn seksualiteit en alcohol.

Lekker eten bij oma en opa

Grootouders zijn over het algemeen tevreden over hoe vaak ze contact hebben met de tienerkleinkinderen. Een op de vier wil hen wel meer zien.

Elke Valgaeren: ‘De voornaamste redenen waarom de tienerkleinkinderen minder of geen contact hebben met hun grootouders zijn de afstand en de hobby's van de kleinkinderen. De kleinkinderen hebben ook geen opvang meer nodig.’

Een strategie die lijkt te werken om de tieners vaker over de vloer te krijgen, is hen uitnodigen om te komen eten of logeren. Of de grootouders organiseren feestjes om de hele familie samen te brengen.

Sociale media houden band levendig

Naast de klassieke bezoekjes, blijven oma en opa ook regelmatig in contact met de kleinkinderen via de telefoon en sociale media. Daarbij is WhatsApp het populairste mediakanaal: zowat de helft van de grootouders gebruikt die app om te communiceren met de kleinkinderen. Tegelijkertijd vinden ze ook dat tieners te veel met hun smartphone bezig zijn en maken ze zich zorgen wat de impact daarvan is op hun leven.

 

Bron: Gezinsbond

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

13 reacties

Helena van Troje
al die super oma's en opa's, pfff, ik geloof maar de helft van al die succesverhalen
1/07/19 16:19 REAGEER
Juist Helena, zo zie ik het ook, wordt hèèl mooi voor gesteld. Realiteit is anders, mag niet gezegd worden zeker ? Ik heb met hen geen contact, gelukkig. Waarom steeds de grootouders? Wie kids wil moet er maar zelf voor zorgen.....zei mijn moeder, gelijk had ze.
1/07/19 23:55 REAGEER
Flipside
Die oma zal de eerste zijn zeker als haar kleinkind zijn (haar) tong uitsteekt,foei.
1/07/19 17:54 REAGEER
Slecht voorbeeld die super oma, hummmm
1/07/19 23:57 REAGEER
Hugoo
Zeg nu zelf: Kunnen die lieve ettertjes zich betere sponsors wensen ?
2/07/19 10:56 REAGEER
Wel daar draait het juist om Hugoo, sponsoren, opvangen. Dit tot je niet meer bruikbaar ben. De oma's en opa's beseffen het niet eens. Zullen vroeg of laat raar staan kijken...............Ik ben niet hard, wel REALIST :-)
2/07/19 16:49 REAGEER
sola
Ik ben al blij dat ik niet de enige ben. Wat een flauwe kul. De kinderen en kleinkinderen van nu zijn enkel geïnteresseerd in hun smart-phone en/of tablet. De afstand is NU veel groter dan vroeger, want vroeger gingen wij met onze ouders geregeld naar onze grootouders en nu hebben ze het "druk, druk, druk" en moeten ze "me-time" hebben!
2/07/19 17:14 REAGEER
goorgerda
Mensen wat een negatieve reacties over jullie kleinkinderen!
Een smartphone en tablet is nu eenmaal van deze tijd, zijn wij er ook niet graag mee bezig?
Mijn kleinkinderen zijn daarbuiten ook met veel andere zaken bezig zoals hulpacties voor Benin en India, conservatorium, academie,..
Samen met hen iets ondernemen vind ik een privilege en geen uitbuiting!
3/07/19 14:53 REAGEER
sola
Misschien eens het boek "Grijsgedraaid" van Ann Peuterman lezen of eens praten met mensen die in homes werken en eens vragen hoeveel kleinkinderen hun grootouders komen bezoeken. En prijs je gelukkig dat je veel contact hebt met de kleinkinderen, maar dat geldt spijtig genoeg niet voor iedereen.
4/07/19 15:10 REAGEER
Ice
Natuurlijk spelen oma en opa tegenwoordig een belangrijkere rol in het leven van hun tienerkleinkinderen door de noodzaak van twee werkende ouders of uitsparen van kinderopvang ingeval van een gescheiden, alleenstaande ouder of zelfs voor opvang bij co-ouderschap.
"Wie kids wil moet er maar zelf voor zorgen" gaat in deze tijd dus niet meer op tenzij je hardvochtig en koudweg je eigen kinderen in nood de deur wijst.

Grootouders die hun kinderen graag zien zullen de opvang van kleinkinderen niet egoïstisch zien als last maar met plezier hun kinderen uit de nood helpen zolang het nodig is en tegelijk genieten van het gezelschap van hun kleinkinderen en dankbaar gebruik maken van de geboden kans om betrokken te zijn met hun ontwikkeling en hen zien opgroeien, hen gelukkig te zien en deel uit te maken van hun leefwereld en waarmee ze bezig zijn? Te kunnen troosten, raad, vriendschap en vertrouwen te geven en te ontvangen?
Zeer waardevol en een band om te koesteren voor het aandeel van oma/opa in de begeleiding van tienerkleinkinderen naar volwassenheid.
Ik prijs mij alvast gelukkig.

"Gelukkig geen contact? Ettertjes?"
Bedenk dan wel dat oma en opa hun kinderen leerde hoe met elkaar om te gaan en zij dit op hun beurt doorgaven aan de kleinkinderen...eerst in eigen boezem kijken dus hoe oma en opa behandeld worden want zij hebben dat voorbeeld gegeven.
Geen contact willen met je kleinkinderen en hen ettertjes noemen.....en dan nog verwonderd zijn als je moederziel alleen in dat rusthuis terecht komt zonder ooit bezoek te ontvangen? Tja....
7/07/19 17:34 REAGEER
Hugoo
Er staat wel "LIEVE ETTERTJES", wat iets totaal anders betekent dan wat u ervan maakt of denkt, beste.
Toch bedankt voor uw preek.
11/07/19 17:36 REAGEER
Leontientje
Ik kan alleen maar zeggen dat het me al heel veel pijn heeft gedaan dat we onze tienerkleindochter zo weinig zien. Als ze komt is ze heel lief hoor, maar al vlug komt smartphone boven...
Ze gaat naar jeugdbeweging en heeft het net als haar mama druk...
Ik ging vroeger elke week naar mijn ouders of vader in rusthuis, veel met mijn dochter mee.
Ze zag dus wel het voorbeeld, daar ligt het niet aan. We hebben ook interesse, willen wat doen met kleindochter, zoals samen bakken of knutselen, doch als ze zo weinig komt kan het allemaal niet.
Toen ze klein was hebben we haar hier veel te slapen gehad, gaan brengen naar sport en spel...
Een financieel duwtje bij aankoop computer, bij communie, nieuwjaar.
Maar... de papa komt van zelfstandigen die hem inpompten dat hij in zijn leven zijn zin moet doen. Dus zien we hem zo een keer of 3 per jaar, als hij zin heeft.
Hoe kan de kleindochter dan moeite doen om hier eens op bezoek te komen als ze dat ziet ?
18/10/19 17:18 REAGEER
Friendly
We hebben 1 dochter die we met heel veel bijlessen en hulp aan een diploma hebben geholpen. Ze is nu gehuwd en we hebben 2 kleinzonen van 11 en 12 jaar. We woonden 50 km van elkaar. Toen de kleinkinderen jong waren kwamen ze tijdens de vakanties logeren. Onze dochter, haar man en de kinderen kwamen iedere zondagmiddag eten en 's namiddags op de koffie. Wij reden heel vaak naar hun thuis om daar te poetsen, de was en de strijk te doen, de kinderen op te vangen na de school,... Omdat dit te moeilijk werd verhuisden we naar een appartement in de buurt. We hielpen waar en wanneer het kon. Waarschijnlijk zagen we nu nog meer dan vroeger wat ze allemaal te verbergen hadden: overal rommel, natte bedden van de kleinkinderen die niet verschoond werden en die wij niet mochten verschonen, vuile badkamer, ... Toen we daarover iets zegden werd ons de deur gewezen. Zelfs de kleinkinderen hebben ze tegen ons opgezet zodat die niet meer willen komen omdat ze bij ons "moeten leren" en van hun mogen ze gamen op de playstation, smartphone, ... Lekker eten en een feestje bij oma en opa hebben we ook al geprobeerd maar niets helpt. Ze zijn zelfs heel agressief en respectloos naar ons toe. Bezoek hebben we al meer dan een jaar niet meer ontvangen. Een telefoontje is ook te veel want ze zegt: "Ik ben bezig" maar dat komt omdat ze verslaafd is aan haar pc en ganse dagen haar tijd daaraan verspilt. Voor het huishouden en het huiswerk van de kinderen heeft/hebben ze geen oog. Wij blijven bijna achter alsof we kinderloos zijn terwijl we het allemaal heel goed bedoelden. Maar ondank is 's werelds loon.
30/09/21 19:52 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels