Deel via

Hoe kweek je meer wilskracht? Enkele praktische tips

Wilskracht, de sleutel om door te zetten en iets te bereiken. Heb je er te weinig van? Dan bestaat de kans dat je je niet aan je dieet houdt en ongezond gaat eten of te weinig aan beweging doet. Anderen stellen dan weer dingen uit of geven zomaar geld uit als de wilskracht het laat afweten. Extra wilskracht kan je kweken. Lifecoach Wim Annerel legt je graag uit hoe je dat doet.

Wilskracht is als een spier

Onze wilskracht is niet oneindig. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de wilskracht afneemt als je er meerdere keren na elkaar een beroep op doet. Je kan het vergelijken met een spier: heb je wilskracht nodig in een eerste taak, dan gaat het goed. Moet je daarna een andere taak uitvoeren waarvoor je opnieuw wilskracht nodig hebt, dan ga je je 'spier' overbelasten en loopt het dikwijls mis.

Te weinig wilskracht zorgt voor minder zelfcontrole

zelfcontroleVeel beslissingen nemen, put je wilskracht uit waardoor je minder zelfcontrole hebt. Keuzes die daarop volgen, zijn dikwijls minder goed. Zo heb je vaker de neiging om uit te stellen of om helemaal geen beslissing te nemen. Kom je in een discussie terecht, dan kom je moeilijker tot een compromis. Dat is immers een complexe mentale beslissing. Als je zelfcontrole op een laag pitje staat, neem je sneller simplistische beslissingen.

Je wilskracht kan dan wel uitgeput zijn, het wil daarom niet zeggen dat je er totaal geen meer hebt. Denk bijvoorbeeld aan het gevoel van vermoeidheid als je aan het sporten bent. Je kan nog steeds zo snel lopen of fietsen als ervoor, maar je vermoeide lichaam gaat van nature in een modus waarbij het energie probeert te behouden. Met je wilskracht gaat het net zo.

Zet wilskracht goed in

Spaar daarom je wilskracht voor de dingen die er echt toe doen. Dat deed ook voormalig Amerikaans president Barack Obama nadat hij gehoord had over het onderzoek rond beslissingsmoeheid. Obama besliste dat hij enkel nog blauwe en grijze kostuums zou dragen. Zo besteedde hij niet langer tijd aan kledingkeuzes, waardoor hij meer wilskracht over had voor de moeilijke beslissingen.

Zorg dat je minder beslissingen moet nemen doorheen de dag. Zo hou je meer wilskracht over voor belangrijke zaken.Het geheim: beperk je beslissingen. Plan op voorhand, volg een vaste routine en handel op basis van gewoonte. Zo zet je minder druk op jezelf en hou je meer wilskracht over.

Snel meer wilskracht … voor even

Wilskracht is net als sporten, weet je nog? Ook als je wilskracht bijna uitgeput is, kan je er toch in slagen om op korte termijn meer zelfcontrole op te brengen. Met deze vier tips lukt het:

  1. Denk aan iemand die veel zelfcontrole heeft. Een goed voorbeeld helpt je meteen al op weg.
  2. Neem verantwoordelijkheid. Mensen die in een experiment werden aangeduid om de leiding te nemen, leken niet zo snel hun wilskracht te verliezen.
  3. Geloof erin. Als je zelf gelooft dat je veel wilskracht hebt, krijg je effectief meer gedaan.
  4. Wees gemotiveerd. Als je iets echt wilt, kan je beter presteren, ook al ben je vermoeid.

Begrijp hoe wilskracht werkt en voorkom ziekte

De glucose-energie die je gebruikt voor zelfcontrole is dezelfde als de glucose-energie die je immuunsysteem gebruikt om ziekten te bestrijden.

adult-bench-business-man-272064Als je ziek bent, ben je snel vermoeid. Dat komt omdat al je energie gebruikt wordt om de ziekte te bestrijden. Heb je het gevoel dat je ziek wordt? Dan laat je dus het best je werk of huishouden even links liggen om zoveel mogelijk te slapen. Op die manier laat je je lichaam alle energie en ook alle wilskracht gebruiken om te vechten tegen de ziekte.

Moe en toch een portie wilskracht nodig?

Als je vermoeid bent, neemt je wilskracht dus af. Om af te sluiten, geef ik nog twee manieren om je wilskracht toch te vergroten op zo’n moment.

  1. Eet iets. Suiker is niet zo gezond, maar het geeft je meteen een extra dosis energie. Dat moet je dan wel bekopen met een snelle crash van je bloedsuikerspiegel. Proteïnen zijn beter omdat je lichaam die over een langere tijdspanne zal verbranden.
  2. Rust voldoende. Zelfcontroleproblemen komen vooral voor bij mensen die te weinig slapen. Hoe langer mensen wakker zijn, hoe meer zelfcontroleproblemen er optreden. Meestal gaat het dan ook mis in de avonduren. Denk maar aan dieetvoornemens: bij het ontbijt gaat het goed, maar bij de avondsnack zondig je al sneller eens. Impulsieve misdaden worden trouwens ook meestal na middernacht gepleegd.

 

Lees hier verder over een heel effectieve techniek om jezelf te motiveren.

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

Auteur: Wim Annerel

12 reacties

Hugoo
Als de doelgroep van dit artikel ons, senioren, is - duidelijk niet het geval - is dit weer je reinste onzin.
Wilskracht ? Je hebt het of je hebt het niet. Dat is niet iets wat je kan aanleren, en al zeker niet op latere leeftijd.
Slapen en rusten, is dat wilskracht ? Wakker blijven daarentegen...
8/07/19 17:34 REAGEER
claudineschoevaerts
Beste Hugoo, je kan ook wilskracht kwijt geraken in de loop van een zwaar leven vol ziekte en ongelukken, het is zoals een rekker waar de rek uit is. Ik had enorm veel wilskracht gedurende mijn ganse leven maar nu is de rek eruit, ik wil wel maar de kracht ontbreekt, weet je ... het woord "Wils-kracht"? dat kan hoor, geloof me, gelukkig heb jij hier blijkbaar geen last van, zoveel te beter, ik wens je het allerbeste
11/07/19 10:19 REAGEER
TimV
Supergoede tips! Als je weet hoe wilskracht werkt, dan kan je er ook gebruik van maken. Mirakels bestaan niet, maar met deze tips kan ik wel weer verder. Dankjewel daarvoor.
Jammer dat er ook verzuurde mensen op seniorennet zitten.
8/07/19 17:57 REAGEER
Hugoo
Inderdaad, het is zo een beetje als met de ''WeightWatchers'', die u allerhande tips geven en vanalles verkopen om super slank te worden en te blijven.
Het enige wat er afslankt is uwe portemonee, terwijl zij intussen miljardairs zijn. Mirakel ?
Ge moet het gewoon verkocht krijgen, in dit geval aan ''verzoete mensen''...

Misschien toch even stipuleren dat mensen met (voldoende) wilskracht deze pseudo-tips gewoon belachelijk vinden.
8/07/19 20:47 REAGEER
TimV
Als er hier iets niet afslankt, is het wel mijn portemonnee. Want deze tips krijg ik gratis.
En als de tips niet op jou van toepassing zijn, dan hoef je ze ook niet te lezen. Daaag!
9/07/19 12:56 REAGEER
Hugoo
Beste Tim. Gelukkig zijn die ''tips'' gratis. ''Eet als je honger hebt en slaap als je moe bent... enz'' . Zo ken ik er nog wel een tiental. Toch is het een verdienste als sommige mensen zich daarin vinden en er gelukkig van worden, nu ze dat eindelijk te weten gekomen zijn...
De vergelijking in de eerste alinea van het artikel (wilskracht=spier) daarentegen, is toch flauwekul. Wetenschappelijk bewezen ? Komaan zeg, totaal uit de lucht gegrepen, ja. Gewoon indruk wekkend...(sic).
10/07/19 11:54 REAGEER
Annabel2
Wat ben jij toch weer aan het zeuren, ongelooflijk hoeveel energie jij verdoet om hier eindeloos te zitten zuren en vitten en kappen op vanalles en nog wat en vooral op mensen die iets zeggen wat je zelf niet bedacht hebt. Wat een leven, om zich eeuwig te moeten zitten dik maken zonder enig resultaat.
20/07/19 00:08 REAGEER
Hugoo
Van zeuren gesproken. Gij kent precies maar één liedje. En dat kennen we intussen vanbuiten. Mooi stukje proza overigens, vooral het refrein...
Maar ge hebt ergens wel gelijk: Zulke onzin kan ik niet zelf bedenken.
Trouwens, wat is uw mening over dit artikel ?

Anderzijds: Ik maak me niet dik, neen, ik amuseer me te pletter.
Mag ik nog een zuurtje ?

21/07/19 21:07 REAGEER
nicolevandeghinste
Bwaa Tim V verzuurden zijn er overal, de tijdgeest wss. Er moet van alles zijn, de wereld draait door. Waarom zijn ze verzuurd ? Alle leven gaat niet over rozen, en zelfs rozen hebben nu en dan doornen......;-)
9/07/19 19:10 REAGEER
Hugoo
Maak u maar geen zorgen over die verzuurden.
Het is gewoon wat ik noem ''het verzurings-argument''. Dat wordt gehanteerd door zijn die géén feiten of argumenten weten voor te leggen en dus bij gebrek aan bal dan maar de man spelen.
Ter info: Er zijn géén rozen zonder doornen, zelfs niet nu en dan...
10/07/19 12:02 REAGEER
nicolevandeghinste
Oh dear, voor sommige zaken wel, indien voldoende gemotiveerd ! Voorts surf ik zo nu en dan op de golven van het leven, ook leuk . Aan iedereen veel wilskracht ;-)
9/07/19 18:55 REAGEER
claudineschoevaerts
Beste Tim en Nicole, verzuurden hebben andere problemen waar ze moeten mee in het reine komen, maar gelukkig hebben ze de "wilskracht" daarvoor! ;-)
11/07/19 10:26 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels