Deel via

Beter beleggen? 10 eigenschappen van een goed beleggingsfonds

Wil je weten hoe je een goed beleggingsfonds selecteert? Jeffrey Schumacher, Fund Analyst voor Morningstar Benelux, helpt je op weg met 10 eigenschappen waar zo’n fonds aan moet voldoen. Als je de fondsen bekijkt die beleggen in grote aandelen, dan haalde 89 procent daarvan over de afgelopen 5 jaar immers een lager rendement dan de wereldindex. Hoe selecteer je toch de beste 11 procent?

1. Relevante beleggingservaring  

Morningstar geeft de voorkeur aan beleggingsfondsen waar ervaren beheerders aan het roer staan die een volledige marktcyclus hebben meegemaakt. De ervaring moet echter wel relevant zijn. Iemand die een ster was op large-caps kan door de mand vallen wanneer hij overstapt naar een small-cap strategie.

2. Toewijding

Een goed beleggingsfonds wordt beheerd door iemand die toegewijd is aan zijn of haar rol. Dat betekent dat een beheerder vooral bezig is met zijn beheerdersrol in plaats van met zaken die niet direct gerelateerd zijn aan portefeuillebeheer, zoals de marketing van een fonds of administratieve taken.

3. Voldoende ondersteuning

Een portefeuille beheren en beleggingskansen onderzoeken is een tijdrovende taak. De hoeveelheid steun die de beheerder nodig heeft, hangt af van de complexiteit van het universum en uiteraard ook van de omvang ervan. Vaak wordt een fonds beheerd door een team van fondsbeheerders of is er ondersteuning van analisten. Te hoge werkdruk kan funest zijn voor de prestaties van een fonds.

beheerder4. Beleggen in eigen fondsen

Van een kok zien we graag dat hij zijn eigen eten proeft, zo geldt dat ook voor een fondsbeheerder. We zien het als een teken van vertrouwen en betrokkenheid als een fondsbeheerder zijn belangen in lijn brengt met die van zijn beleggers, door in zijn eigen fonds te beleggen.

5. Sterk beleggingsproces

Het beleggingsproces en de beleggingsfilosofie die eraan gekoppeld is, zijn de ruggengraat van een fonds. Het is zeer belangrijk dat een beleggingsproces helder gedefinieerd is, dat het proces herhaalbaar is en onderscheidende kenmerken heeft.

6. Consistente uitvoering

Het beleggingsproces kan er op papier goed gestructureerd uitzien, maar als de uitvoering afwijkt van het draaiboek, kan het fonds stuurloos worden. Fondsbeheerders moeten zich laten leiden door hun beleggingsproces en vasthouden aan de overtuigingen die daarin versleuteld zitten. Een beheerder die ineens een heel andere aanpak gaat hanteren, beweegt zich niet alleen buiten zijn expertisegebied, maar geeft het fonds daarmee ook een andere identiteit die mogelijk niet past bij bestaande beleggers.

7. Lage omloopsnelheid

Beleggen draait vooral rond langetermijnvisies. Voor opportunistische positioneringen kan plaats zijn, zolang dat niet doorslaat in speculatie en ‘snelle’ transacties. Veel handelen staat niet alleen haaks op de langetermijngedachte van beleggen, maar resulteert ook in een gepeperde rekening van de broker. Die transactiekosten vallen direct ten laste van het rendement.

8. Niet te groot

chart-4065756_640Beleggingsfondsen die succesvol zijn, werken als magneten voor beleggers. Ze trekken veel nieuw geld aan, wat geen probleem hoeft te zijn zolang de fondsbeheerder het succesvolle beleid kan voortzetten en zijn aanpak dus niet hoeft te veranderen. Een omvang die te groot is, kan de bewegingsvrijheid van een fonds beperken en de manager dwingen om anders te beleggen dan in het verleden. Het fonds wordt dan slachtoffer van zijn eigen succes.

9. Een sterk fondshuis

Wellicht niet de factor die het meest in het oog springt, maar zeker een hele belangrijke: de kwaliteit van het bedrijf dat de fondsen beheert. Het fondshuis schept namelijk de randvoorwaarden waarin een beheerder moet opereren, en een vermogensbeheerder met een sterke beleggingscultuur waar de belangen van beleggers voorop staan, kan positief bijdragen aan de langetermijnprestaties van beleggingsfondsen.

10. Lage kosten

Ik noem het kostenniveau hier als laatste punt, maar dit is wellicht een van de belangrijkste en meest succesbepalende factoren voor de langetermijnprestaties van beleggingsfondsen. Wie bovengemiddelde kosten in rekening brengt, maakt een beter rendement dan de index alleen maar moeilijker. Een hindernis die voor vele fondsen resulteert in een te laag rendement.

 

Jeffrey Schumacher, mei 2019

Op zoek naar nog meer beleggingstips?

vfbadDie ontdek je tijdens de ‘Dag van de Tips’, het tweede grootste VFB-congres van het jaar. Hou zaterdag 28 september alvast vrij in je agenda. Volgende bedrijven zijn van de partij in het ICC in Gent: Barco, Cofinimmo, ASML en Suez. Naast analisten van banken, beurshuizen en beleggingsbladen geven ook enkele clubs hun favoriet aandeel prijs.

Schrijf je snel in!

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine! 

Auteur: VFB

4 reacties

Hugoo
De ''spaarder'', zoals ik, veegt zijn kas aan die tips, die louter dienen om banken aan uw zuur verdiende centjes te laten verdienen en tenslotte afhandig proberen te maken.
15/07/19 20:24 REAGEER
nicolevandeghinste
Zal me worst wezen, heb niets om te beleggen. En moest ik, wel zou het in vastgoed plaatsen (grond) en afwachten, laten stijgen, dan cashen .
16/07/19 18:38 REAGEER
DGBel
Als je wel iets ziet in het beleggen in aandelen, maar je durft er niet goed in je eentje aan te beginnen, is een beleggersclub misschien een aantrekkelijk alternatief.
Wij zijn een kleine beleggersclub die in de loop der jaren een solide portefeuille heeft opgebouwd. Wij tellen op dit moment 6 leden, maar er mogen er nog enkele bijkomen.
Als je lid zou willen worden, betaal je een intredesom die gebaseerd is op de waarde van de portefeuille van de club op dat moment, gedeeld door het aantal leden, en verder een maandelijkse inleg van € 50,-.
Wij komen maximum één keer per maand bij elkaar om de gang van zaken te bespreken en verder houden wij contact via e-mail en WhatsApp.
Alle beslissingen worden op democratische wijze genomen.
Voor wie hierin is geïnteresseerd en woont in de wijde omgeving van Roeselare, kan contact opnemen via beleggers@mail.be om eens vrijblijvend te komen kennismaken.
16/07/19 19:59 REAGEER
Hugoo
't Was te denken dat jullie er weer als de kippen bij zijn om wat (gratis) reclame mee te pikken...
Had ik al niet voorgesteld dat jullie beter gaan knikkeren ?
Gewoon doen, zeggen de blauwen.
19/07/19 11:24 REAGEER

Login Registreer

VFB

Vlaamse Federatie van Beleggers
Vlaamse Federatie van Beleggers
De Vlaamse Federatie van Beleggers vzw is een non-profit organisatie die individuele beleggers en beleggingsclubs op een onafhankelijke manier informeert over het beheer van financiële activa. De communicatie, informatie en vorming focust voornamelijk op aandelen. Meer info vind je op www.vfb.be

Meer artikels van VFB

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels