Deel via

Filmen als hobby? Schokkende beelden zijn verleden tijd met een gimbal

July 2019
Maak je graag filmpjes, maar vind je het lastig om je camera stabiel te houden, met schokkende beelden tot gevolg? Een gimbal is een handig apparaatje dat ervoor zorgt dat je beelden voortaan stabieler en dus een pak mooier zijn. De leden van de mailgroep Filmen leerden er begin deze maand alles over tijdens hun bijeenkomst in Drongen. Wat doet zo’n gimbal en hoe gebruik je hem? Mentor Wama4040 legt het je uit.

Wie schuilt er achter de schuilnaam?

Op 6 juli trok een enthousiaste delegatie van onze mailgroep Filmen naar het Van der Valk Hotel in Drongen. Met z’n vijfentwintigen kwamen we samen om elkaar op een ontspannen manier beter te leren kennen. We sturen dan wel heel wat mailtjes elkaars richting uit, maar toch kan dat niet tippen aan een gesprek in levenden lijve. Hoog tijd om de personen achter de nicknames te ontmoeten dus!

drongenBetere filmpjes maken? Graag! 

De filmwereld staat niet stil. We hebben nog maar net een nieuwe techniek onder de knie, of er staat al een nieuw snufje klaar waar we voordien nooit van gehoord hadden. De gimbal is er zo eentje. Ddtt en ik, Wama4040, leerden er onze filmers alles over tijdens onze bijeenkomst. Ik geef hier graag een overzicht.

Foto: Ddtt en ikzelf, Wama4040, in de weer met een gimbal

Wat is een gimbal?

Een gimbal is een handstatief waarmee je steeds stabiele beelden kan opnemen met je camera. Het apparaat corrigeert je bewegingen zodat je camera of telefoon altijd recht filmt. De meeste gimbals hebben drie motoren die de camera in de XYZ-as stabiel houden. Zo worden ook volg-, tilt- én panoramabewegingen een stukje vloeiender.

Welke soorten gimbals bestaan er?

iphone-3812912_640

Er zijn vier soorten gimbals:

  • Gimbals om je systeemcamera, spiegelreflexcamera of videocamera op te monteren,
  • Gimbals voor je smartphone,
  • Gimbals voor actioncamera’s,
  • En gimbals met een ingebouwde camera.

Hoe gebruik je je videocamera op de gimbal?

1. Je camera bevestigen

Als je je gimbal voor de eerste keer gaat gebruiken, is het natuurlijk belangrijk dat je je camera er op de juiste manier op bevestigt. Om te voorkomen dat de motoren van je nieuwe apparaat meteen oververhit raken, zet je je camera er stabiel en recht op voordat je het inschakelt.

Tip: handig hierbij is een statiefplaat met snelkoppeling. Daarmee kan je je camera snel weer van de gimbal afhalen en blijven de stabilisatie-instellingen toch bewaard.

2. Je camera uitbalanceren

De volgende stap is je camera uitbalanceren. Let erop dat je camera aanstaat, je lenzen uitgeschoven zijn en dat alle attributen die je nodig hebt, al bevestigd zijn op je camera (bv. batterij, zonnekap of bijkomende microfoon).

Tip: hou rekening met het gewicht dat je gimbal kan dragen. Heb je al die attributen echt nodig? Denk ook aan je eigen armspieren ...

3. Filmen maar!

Ho maar ... Niet te snel. Promotiefilmpjes van gimbalfabrikanten doen ons geloven dat het eenvoudig is om met een gimbal te werken. De praktijk is echter andere koek. Zonder planning en oefening valt het dik tegen.

Dus: eerst oefenen.

Denk op voorhand goed na of je een bewegingssensatie wilt creëren en hoe je dat het beste doet. Zomaar wat rondlopen met de gimbal en zwaaien met de camera geeft geen meerwaarde aan je beelden.

Maak gebruik van de instellingen van het apparaat. Dat zijn er meestal drie:

ramiz-dedakovic-4_WBycnzuzI-unsplash

Met de eerste stand kan je een voorwerp volgen door gewoon met de gimbal te bewegen. In deze stand kan je ook een tiltbeweging maken.

De tweede stand laat je toe om met één druk op de knop een panorama te maken. Afhankelijk van de druk die je uitoefent op de knop, laat je je panorama heel traag tot heel snel verlopen. Ook hier geldt: oefening baart kunst!

Als je camera een volginstelling heeft (tracking), kan je met de derde stand bijvoorbeeld een bepaalde persoon omkaderen op je scherm, zodat die automatisch door de gimbal gevolgd wordt.

Extra gimbaltips:

  • Beweeg de gimbal naar onderen om zo beelden vanuit een laag standpunt op te nemen.
  • Je kan ook lopen met de gimbal. Daar moet je wel even op oefenen en kijk vooral uit dat je nergens over valt. Een beetje door de knieën buigen helpt om de schokkende stapbeweging uit je beelden te halen. Gimbals corrigeren immers horizontaal op pan, roll en tilt maar niet op verticale bewegingen zoals op springen.
  • Als je een gimbal wilt aankopen, let er dan op dat je camera ermee kan communiceren. Sommige apparaten werken namelijk via wifi, andere via bluetooth.

Deze twee filmpjes werden gemaakt met een gimbal:

Riga - Wama4040

De Maritieme Rijkdom van Oostende - Ddtt

Ziezo, ik hoop dat ik jullie iets nuttigs heb kunnen bijleren. Nog veel filmplezier!


Wama4040

Ook leren filmen?

Wil jij ook leren filmen, beelden bewerken en monteren met de computer?
Schrijf je hier in voor de mailgroep Filmen!

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

1 reactie

Heb er de skills niet voor, geen interesse .
22/07/19 23:00 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels