Deel via

3 manieren om weer een sociaal leven uit te bouwen

August 2019
Veel mensen geloven dat een sociaal leven uitbouwen spontaan gebeurt, zonder dat je zelf iets moet doen. Daarom missen velen een sociale kring die voldoening schenkt. Een nieuwe vriend zal immers niet zomaar bij je aanbellen. Wil je een sociaal leven uitbouwen? Dan zal je daar actie voor moeten ondernemen. Lifecoach Wim Annerel reikt je drie tips aan die je daarbij helpen.

1. Begrijp wie je bent

Hoe groot wil je je sociale kring?

Niet iedereen verwacht hetzelfde van zijn of haar sociale kring. Sommigen hebben een brede sociale kring nodig met veel vrienden. Anderen hebben liever slechts enkele vrienden die wel heel dicht bij hen staan. En dan zijn er mensen die een mix van de twee verkiezen.

Wat is jouw voorkeur? Weet je het? Beeld je eens in hoe jouw ideale sociale kring eruitziet.

Wie wil je in je sociale kring?

Bedenk daarna met welk soort mensen je je wilt omringen. Verkies je mensen die artistiek zijn, dierenliefhebbers, of mensen die gepassioneerd zijn door techniek? Mensen die graag uitstapjes maken of mensen die liever binnenblijven?

gelijke-stenenJe kan het gewoonlijk het beste vinden met mensen die op jou lijken. Denk erover na hoe jij in elkaar zit, en bepaal bewust welke kenmerken je ook in andere mensen wilt terugvinden. Als je je een beeld kan vormen van de mensen die je in je leven wilt, dan heb je veel meer kans om hen te vinden.

2. Zoek ontmoetingsplaatsen op

Eenmaal je weet welk soort vrienden je zoekt, is het tijd om actie te ondernemen om hen te ontmoeten. Dat lijkt nogal evident, maar het is iets dat velen vergeten: als je gewoon wacht tot anderen naar jou komen, dan bouw je nooit een sociale kring uit. Jij moet het initiatief nemen en naar hen toegaan.

Tip: kies activiteiten uit waar je kans maakt om mensen te ontmoeten met wie je graag tijd doorbrengt. Zo kan je een cursus volgen over een onderwerp waarin je geïnteresseerd bent. Of je wordt vrijwilliger bij een liefdadigheidsorganisatie, of je sluit je aan bij een vereniging.

Het internet, jouw vriend

cursus-vetplantZelfs al heb je op dit moment geen vrienden, dan nog kan je deze strategie toepassen. Je kan je engageren voor zulke activiteiten en daar andere mensen ontmoeten. Bij deze strategie is het internet jouw eerste vriend. Online vind je namelijk makkelijk allerlei cursussen, sociale evenementen, verenigingen en organisaties in jouw buurt, bijvoorbeeld via de agenda van UiTinVlaanderen.

Maar weet dat dat slechts de eerste stap is. Daarna moet je effectief uit je huis komen, ernaartoe gaan en deelnemen.

3. Wees als eerste vriendelijk

Stel dat je een cursus fotografie volgt. Daar zijn veel anderen. Wat doe je?

Meestal blijven mensen passief. Ze zitten daar, volgen de les, en verwachten dat anderen naar hen toe komen, vragen stellen, en een gesprek aanknopen. Dat kan gebeuren. Of ook niet.

Begin zelf te babbelen

Wat zeker is, is dat dit niet de beste benadering is. Wees zelf degene die het ijs breekt. Stap naar andere mensen toe en stel jezelf voor. Begin dan met hen te babbelen. Vraag hen bijvoorbeeld hoe ze op de cursus of het evenement zijn terechtgekomen, hoe lang ze al geïnteresseerd zijn in fotografie, en dwaal af naar andere onderwerpen. Als je de indruk hebt dat ze het fijn vinden om met jou te praten (en meestal is dat ook het geval), hou het gesprek aan de gang.

Wacht niet tot anderen op je toestappen. Breek zelf het ijs en knoop een gesprek aan.Als je dat de eerste keer doet, zal het misschien niet makkelijk zijn, zeker als je het niet gewend bent om op andere mensen toe te stappen. Maar een lichtpuntje: je went eraan door dat meer te doen!

De truc is je niet te laten afremmen door de natuurlijke aarzeling die je voelt. Ik kan je uit ervaring vertellen dat als je zelf sociaal en vriendelijk omgaat met nieuwe mensen, ze dat zullen appreciëren.

Bonusstrategie: maak nieuwe vrienden door je huidige vrienden

Alle begin is moeilijk. Ook als je een sociaal leven vanaf nul opbouwt. Zodra het je gelukt is enkele nieuwe mensen te leren kennen, gaat het een pak vlotter om je sociale kring uit te breiden. Door de vrienden van je vrienden te ontmoeten bijvoorbeeld!

Hoe doe je dat?

Een proactieve aanpak werkt het best. Laat je vrienden weten dat je graag nieuwe mensen wilt ontmoeten. Als ze het beste met je voor hebben, dan zullen ze je graag voorstellen aan de mensen die ze kennen. Ze kunnen je bijvoorbeeld uitnodigen om mee te gaan naar een feest, maar je moet hen zelf laten weten dat hun hulp welkom is.

groepje-vriendenHet goede nieuws is dat hoe groter jouw sociale kring wordt, hoe makkelijker het is om deze strategie toe te passen. Je sociale leven zal sneller en sneller uitbreiden, en mensen ontmoeten met wie je goed overeenkomt, wordt kinderspel.

Zo zie je maar dat er geen tekort is aan mogelijkheden om vrienden te maken. Het is aan jou om de mogelijkheden te zien, op te zoeken en er handig gebruik van te maken.

Veel succes!

Wil je ook leren hoe je elk gesprek meteen beter maakt? Ontdek hier één zinnetje dat je leven verandert.

 

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine! 

Auteur: Wim Annerel

0 reacties

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels