Deel via

Tien tips uit grootmoeders keuken

December 2019
Zoals grootmoeder kookte niemand… Ontdek deze tien ingrediënten die bij menigeen herinneringen aan dampende bereidingen op de stoof oproepen. Lekker en gezond gaan hierbij hand in hand, overgoten met een stevige scheut nostalgie.

Rammenas

Rammenas of winterradijs ziet eruit als een donkere, haast zwarte wortel en is behoorlijk scherp van smaak. Er bestaat ook witte rammenas, beter bekend onder de Duitse naam Rettich. De oorsprong van rammenas (en radijs) ligt waarschijnlijk in Azië. Grootmoeder wist al dat rammenas niet alleen laxerend werkt, maar ook helpt om vet af te breken. Je kan rauwe rammenas als aperitiefhapje met wat fleur de sel, of na de maaltijd ter verlichting van een zware maag eten.

rammenas2

Witloof

Witloof werd vroeger vooral geteeld voor de wortel (cichorei), die aan koffie werd toegevoegd. Vanaf 1850 verscheen witloof op de Brusselse markten, vandaar de naam ‘Brussels witloof’. Vroeger was het een typische wintergroente, gegeerd in de dagelijkse keuken omdat ze rijk is aan vitamine B9 en vezels. Door veredeling zijn de moderne rassen heel wat minder bitter dan een paar generaties geleden.

witloof

Hopscheuten

 De streek van Poperinge, het West-Vlaamse Heuvelland en het Faluintjesland zijn typische hopregio’s. Hopscheuten (of keesten) zijn de jonge wortelloten van de hopplant. Ze worden in de periode maart-april geoogst. Hopscheuten zijn door hun beperkte beschikbaarheid behoorlijk exclusief, maar deze culinaire kostbaarheden weten al meerdere generaties koks tot gastronomische hoogstandjes te verleiden.

hopscheuten

Kalfskop

 Kalfskop of tête de veau was ooit het paradepaardje op elke feesttafel. Cauderlier had niet minder dan twaalf verschillende bereidingen. Doorgaans werd de kop integraal gekookt in een sterk gekruid kooknat. Grote uitdaging bestond erin de kop zo wit mogelijk te houden. De kop werd in zijn geheel opgediend met een vinaigrette of goed gekruide saus. Vaak werd ook een citroen in de muil en peterselie in de oren gestopt.

kalfskop

Paling

 Paling kwam vroeger algemeen voor in rivieren en grote plassen. Vangen was eenvoudig: men gooide een paarden- of varkenskop in het water, en na enkele dagen zat de kop vol paling. De kop werd uitgeschud boven een emmer, en grootvader stroopte de paling met de tanden… Het begrip ‘levend vers’ werd destijds letterlijk opgenomen, want soms lag de pas gestroopte paling nog in de pan te kronkelen, zeker wanneer grootmoeder er peper en zout op strooide.

paling

Stoemp

Hele generaties zijn groot geworden met stoemp, een veel mooier woord dan het Nederland equivalent stamppot. Het doet denken aan het ‘stoempen’ van de Flandriens op de kasseien. In een goede stoemp vind je naast uiteraard aardappelen ook (knol)selder, savooi, wortelen en al het lekkers wat de groentetuin voortbrengt. Stoemp met worst en braadjus blijft een van de onverwoestbare klassiekers uit de dagelijkse keuken van weleer.

stoemp

Savooi

Savooi (of groene kool) is een van de oudste groenten, afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en Klein-Azië. Bij grootmoeder kwam savooi geregeld op tafel, niet alleen omdat deze groente gemakkelijk te telen is maar ook omwille van het genezend effect bij klachten als diarree, bronchitis, astma en artritis. De grove structuur van het blad maakt savooikool bovendien geschikt voor stevige stoofpotjes, hutsepot en voor koolrolletjes.

savooi

Knolselder

Knolselder telen is niet zo eenvoudig, want het moet maar liefst 200 dagen groeien en het is ook niet winterhard. Toch is dit kruidachtig gewas met zijn stevige wortelknol interessant in de keuken omwille van zijn typische smaak die de toevoeging van koriander, oregano en venkelzaad best kan verdragen. Knolselder is rijk aan vitamine C en ijzer en laat zich zowel gratineren, pureren als bakken. Ook rauw in slaatjes is knolselder een welgekomen ingrediënt.

knolselder

Alikruiken

De gewone alikruik (ook gekend als kreukel) is een in zee levende kieuwslak die vooral in de streek van zeeland populair is. In heel wat landen staat de alikruik bekend als een ware delicatesse. De slak wordt vaak al aan boord in zeewater gekookt en met een naald of tandenstoker uit de schelp gehaald. Ideaal als goedkoop aperitiefhapje maar evengoed om een schotel met zeevruchten te garneren. De smaak is enigszins met kippenvlees te vergelijken.

alikruiken

Karnemelk

Weinig kinderen lusten nog karnemelk, en dat is jammer. Dit zuivelproduct is immers niet alleen vetarm, maar ook dorstlessend. Ook in de keuken kan je met karnemelk aan de slag. Zo bijvoorbeeld bij het maken van toatjespap. Deze klassieker, ook terug te vinden in de boeken van Louis-Paul Boon, is geen dessert maar een kloeke hoofdmaaltijd met gepureerde aardappelen, eieren, boter, peper en zout, karnemelk en Noordzeegarnalen. 

karnemelk

Auteur: Stefaan Van Laere

11 reacties

nikskepaulagreif
Hmmm vele van deze groenten zijn zo lekker in eender welk recept. Ik erken er mijn moeke haar praten ook wel in alleen de kreukels zag ze niet zo zitten ! Maar de karnemelkpap kon ze als de beste maken wel zonder garnalen , maar daar zat ik niet mee vond het heerlijk om de goede oude tijd even terug tevinden hartelijk dank heb het direct opgeslagen groetjes Nicole
25/11/19 12:29 REAGEER
luc.en.lut
ik maak mijn toatjespap nog altijd om mijn moeders wijze,namelijk de aardappels koken en als ze gaar zijn afgieten en laten drogen ondertussen de botermelk warmen op het vuur en na het stampen van de aardappels met peper zout en muskaat de warme botermelk er onder roeren.daarna een grote klomp boter lichtjes laten bruinen op het vuur en juist voor het opdienen bij de pap gieten.Heerlijk met veel jonge kaas(zet de schaal op tafel zodat iedereen zichzelf kan bedienen naar eigen smaak) en een boterhammetje.smakelijk
2/12/19 21:30 REAGEER
filipvb
Mooie producten. Ikzelf ben al lang op zoek naar slager (in de buurt van Aalter, Deinze of Nevele) die nog gekookte uier verkopen. Vroeger veel gegeten en heerlijk product, maar tegenwoordig bijna onvindbaar...
2/12/19 12:48 REAGEER
Maureen
Bij ons in de Rupel streek nog gemakkelijk te vinden, héél lekker gebakken !
4/12/19 23:02 REAGEER
elvee
Van uier, en van ander orgaanvlees, heb ik al sinds mijn kindertijd afkeer gehad.
Ik vind het wansmakelijk.
7/12/19 16:06 REAGEER
Genereus
Moeder maakt karnemelkpap (botermelk) met donker kandijsuiker, appelsien schillen en parelgerst. Nadien lichtjes gebonden met crème de die! Zo maken ze niet meer HEERLIJK !????????
2/12/19 16:19 REAGEER
Genereus
Moeder MAAKTE van (1910!) !
2/12/19 16:21 REAGEER
Mijn oma, die kon pas koken, ken deze groenten nog. Mijn favo is de stoemp in de winter, le nec plus ultra.
3/12/19 01:08 REAGEER
Alleskomtgoe
Geef me mor spekjes saus me kropsala hmmmmmmlekker
3/12/19 04:56 REAGEER
Yammie, het water komt me in de mond :-)
4/12/19 03:13 REAGEER
Hugoo
Oude wijn in nieuwe zakken.
11/12/19 20:19 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels