Deel via

Zo tem je dat kritische stemmetje in jou

December 2019
Hoe kan je dat kritisch stemmetje in jezelf temmen? Hier drie strategieën om vooruitgang te boeken in je leven.

Je maakt een groots plan, maar verandert bijna meteen van gedachten?
Je ziet een interessante man of vrouw die je nog niet kent, maar na wat staren draai je je weer om?
Het kriebelt om jouw leven een nieuwe spannende wending te geven, maar je praat jezelf er weer uit?
Veel mensen schrikken ervoor terug om iets gedurfds te doen.
En jij? Maak jij excuses? Aarzel je om in actie te komen voor dat uitdagende maar o zo waardevolle doel?
Waarom toch saboteren we onszelf nog voor we goed en wel begonnen zijn?

Als we eerlijk met onszelf zijn, blijken het niet zozeer anderen te zijn die in de weg staan. Maar wel een kritisch stemmetje in ons eigen hoofd. Dat kritisch stemmetje ken je maar al te goed. Je leeft er al lang mee samen. En het lijkt steeds luider te klinken.

Dit stemmetje trekt conclusies die je naar beneden halen, het schildert negatieve scenario’s en verwacht het slechtste van alles en iedereen. En gewoonlijk luister je ernaar. Waardoor jouw meest ambitieuze plannen in de kiem gesmoord worden. Hoe tem je dan dat kritische stemmetje vanbinnen? Anders gezegd: hoe loop je jezelf niet in de weg op het pad naar jouw doelen?

Dit zijn drie strategieën om dat kritische stemmetje vanbinnen te temmen, en eindelijk weer vooruitgang te boeken in jouw leven.

1. Besef dat het misschien toch niet jouw stem is

Wanneer je dat kritische stemmetje vanbinnen eens onder de loep neemt, besef je misschien dat het niet eens jouw stem is! Maar wel een goedbedoelde maar negatief denkende ouder? Of een sarcastische leraar van vroeger? Of een slechtmenend familielid? Of klinkt het als onze maatschappij onder de vorm van boodschappen via de media? Je weet wel: die boodschappen over hoe je tegenwoordig populair, mooi, intelligent en trendy moet zijn.

Eenmaal je weet vanwaar dit stemmetje komt, kan je jezelf vragen of je er nog naar wil luisteren. Want die keuze maak je zelf. We hebben een ‘mute’ knop op onze tv om het geluid af te zetten, waarom zouden we die niet in onze geest hebben? Wijzelf hebben dat stemmetje macht gegeven, en we kunnen die macht ook weer wegnemen. Eenmaal bevrijd van de tirannie van deze stem, kunnen we meer constructieve en stimulerende gedachten onderhouden.

2. Breng begrip op voor die innerlijke stem

Welk doel heeft dat stemmetje eigenlijk? Jou beschermen? Tegen echte of ingebeelde bedreigingen? Wil het jou ontraden om iets te doen dat kan mislukken? En in het bijzonder als die mislukking jouw zelfvertrouwen zou ondermijnen?

Wanneer de bedoeling van dat kritische stemmetje vanbinnen duidelijk is, kan je er ook wat begrip voor opbrengen. Want uiteindelijk wil het jou alleen maar afschermen van dingen waarvan het denkt dat die jou kunnen kwetsen. Dus kan je het ook bedanken voor bewezen diensten. En uiteindelijk kan je het laten gaan. Je zegt het dat je okee gaat zijn, en dat je vanaf nu jouw eigen weg volgt.

3. Omarm onzekerheid

Een van de grootste problemen met jouw kritische stemmetje is dat het eigenlijk niet zoveel weet, maar dat het wel doet alsof het belangrijk is. Er zijn in het leven heel wat onbekende factoren. Dingen die we niet kunnen weten of voorspellen. Maar dat kritische stemmetje vanbinnen doet alsof het alles weet en fluistert ons negatieve dingen toe zoals “Je bent niet slim genoeg voor die lessenreeks,” “Hij/zij zal jou niet aantrekkelijk vinden,” “Ze zullen jou nooit kiezen als voorzitter van de vereniging” of “Mensen zoals jij geven ze zo’n kans niet.

Wat kan je daaraan doen? Een optie is om de onzekerheid die een deel van het leven is, gewoon te omarmen. Je weet nu al dat dat kritische stemmetje vanbinnen maar heel beperkte informatie heeft en niet alle antwoorden weet. Dus doe het toch maar en grijp die kans, neem het risico. Wees onzeker over wat er gaat gebeuren, en doe het toch.

Wanneer je beslist om op die manier te gaan leven, dan wacht er jou een enorme verrassing. Ja, je zal een aantal teleurstellingen oplopen, maar je zal ook heel wat mogelijkheden ontdekken waarvan je niet eens wist dat ze bestonden. Alle dingen waarvan jouw innerlijke stemmetje zei dat ze niet praktisch, realistisch of mogelijk waren… blijken wél te kunnen. Vraag maar aan mensen die succes hebben.

Omarm dus onzekerheid. Doordat er geweldige dingen zullen gebeuren, zal het kritische stemmetje vanbinnen langzaam geloofwaardigheid verliezen. En wanneer je het begint te negeren, pakt het misschien wel zijn koffers.

De waarheid over dat kritische stemmetje leren is een tocht die weinigen durven maken, maar die we uiteindelijk toch allemaal moeten aangaan. Want het kan het verschil maken tussen een leven zonder en een leven mét voldoening.

Tem jouw kritische stemmetje vanbinnen – met of zonder coach als begeleider – en merk hoe jouw hele wereld verandert. Je zult zien hoe jouw oude, beperkte werkelijkheid verandert in een veel rijkere, meer spannende en voldoening schenkende werkelijkheid. Meer dan je voor mogelijk had gehouden.

Lees verder en ontdek hoe je met een ander stemmetje jouw denken verandert. 

Auteur: Wim Annerel

6 reacties

Blabla bla geeuw ......
3/12/19 01:02 REAGEER
tineken
ja, dat stemmetje herken ik … ,dit artikel heeft me de ogen doen openen, en ga er nu aan werken.
3/12/19 09:33 REAGEER
Seke
stemmetjes die je slechte raad geven en beletten te leven, komen recht uit de afgrond de onderwereld of de hel.
3/12/19 16:21 REAGEER
Hugoo
Oeioei, dat stemmetje komt 's nachts uw tenen tellen hoor. Pas dus maar op !
Ik hou alvast de vliegenmepper klaar.

Sorry hoor: gewoon belachelijk.
3/12/19 21:01 REAGEER
Camilla
Gewoon jezelf leren aanvaarden zoals je bent. Durven zijn wie ge zijt, niet wat anderen willen dat ge zijt, je daar niet mee bezig houden.
Jezelf aanvaarden, en dan kun je ook anderen aanvaarden, zonder oordelen of veroordelen.
Gewoon luisteren naar elkaar, en kan je er iets mee, goed, anders laat het los.
Ik leef volledig alleen in de stilte, zo zalig, en ik ben gelukkig, en doe mijn ding.
Milla
4/12/19 22:32 REAGEER
Claudio
De stemmetjes in je hoofd zijn een manifestatie van de kosmische strijd tussen goed en kwaad die elke mens met zichzelf moet uitvechten !
8/12/19 07:33 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels