Deel via

De grootste ergernissen in de horeca

December 2019
We gaan graag uit eten of een glas drinken. Toch zijn er een aantal ergernissen die een bezoek aan een horecazaak danig kunnen verknallen. Van onvriendelijk personeel tot jengelende kinderen: lees hier wat ons op restaurant ergert.

Uit eten gaan of een glas met de vrienden drinken moet vooral een plezante ervaring zijn. Maar dit plezier kan door - vaak kleine - ergernissen behoorlijk verknald worden. En zoals dat in de tijd van de sociale media gaat delen we die graag met anderen. Een bloemlezing.

Een onvriendelijke bediening

Met stip op één in het lijstje van de ergernissen in de horeca staat onvriendelijk personeel. We kunnen van de ober of de dienster nog vergeten dat hij een foutje maakt wanneer hij maar beleefd blijft.

Een lachje kost niets, en we zijn allergisch voor een onvriendelijke bediening.

De juiste prijs-kwaliteitverhouding

Of we nu naar een frituur of een sterrenrestaurant gaan, we wensen niet bedrogen te worden. De verhouding tussen prijs en kwaliteit moet kloppen, of het nu gaat om een XXL-frikandel of een viergangenmenu met aangepaste wijnen. De modale Vlaming waant zich, mede door de overvloed van kook- en restaurantprogramma's, een volwaardig criticus en laat dat ook graag blijken.

We hebben geen geduld (meer)

Geduld is een schone deugd, zei mijn grootmoeder. Ze draagt zich nu wellicht om in haar graf, want de moderne wens kan en wil niet meer wachten. De ergernis groeit naarmate de tijd verstrijkt en de bestelling nog niet wordt opgediend. Dat geldt ook voor de rekening: die willen we liefst zo snel mogelijk betalen.

Nood aan privacy

Ook op café en restaurant willen we privacy. Een horecabaas die zijn zaak volstouwt met tafels om zoveel mogelijk klanten  te kunnen plaatsen bereikt wellicht het omgekeerde effect. We hebben graag de nodige beenruimte en willen ook liever niet dat iedereen onze gesprekken kan volgen.

Beperkte tolerantie voor kinderen

restaurantergernis1

We hebben tot op zekere hoogte begrip voor mensen die hun kinderen meenemen op restaurant, maar ook dat geduld is niet oneindig. Iedereen is het er over eens dat een bezoek aan een horecazaak behoort tot het educatief pakket van de ouders. En we vinden het ook niet erg dat een kind een keertje schreit of weerspannig is, als het maar door de ouders terechtgewezen wordt.

Luidruchtige klanten

Die intolerantie kunnen we verder doortrekken tot luidruchtige en 'hinderlijke' klanten in het algemeen. De Vlaming is duidelijk veel mondiger dan vroeger en staat meer op zijn rechten. Maar zeker wanneer er alcohol in het spel is kan dit ontaarden.

De roker wordt een paria

Het lijkt intussen al een eeuwigheid geleden dat men nog op restaurant of op café mocht roken. Wie er nu nog eentje wil opsteken wordt verbannen naar een aparte rokersruimte of naar het terras. Maar er gaan nu ook al stemmen op om het roken buiten te verbieden. Steeds vaker zijn er op het terras discussies tussen niet-rokers en rokers. 

Auteur: Stefaan Van Laere

15 reacties

alfalinea
Beste vrienden,
Iedereen heeft tegenwoordig de mond vol over " Pesten ".
Maar als ik hier het artikel lees " De roker wordt een paria " is dat toch wel een vorm van "pesten" dat men nu reeds het roken BUITEN zou verbieden.
Want verdraagzaamheid is ook een deugd. De meeste criticasters zijn meestal ex- rokers en de anderen zijn deze die met de wagen stilstaan, juist aan een terras en de buitenzitters laten mee genieten van hun uitlaatgassen. Er zijn andere en ergere zaken waar men zich kan aan ergeren.
Ter verduidelijking: ik ben zelf GEEN roker.
16/12/19 12:10 REAGEER
Stefaansr
Ik ben 100% met u eens
16/12/19 14:21 REAGEER
joh
ik ben een ex roker maar ga niet beginnen zagen dat ze buiten niet mogen roken ,als er iemnd bij mij komt die binnen een sigaretje wil opsteken ga ik hem niet buitenwippen alhoewel ik het liever niet heb
18/12/19 09:09 REAGEER
Cyper
Als ex-roker kun jij sympatiseren met rokers, maar je moet kunnen aanvaarden dat niet-rokers het recht op niet-moeten-meeroken claimen. Of dat nu buiten is of binnen, niemand kan zijn longen tijdelijk "afzetten". Als er iemand zit te paffen komt die rook onherroepelijk in jouw longen, tegen jouw zin. Dat maakt geen verschil of dat nu buiten of binnen is. Ruziemaken of zeuren om te mogen blijven roken zal hier nooit een oplossing voor zijn: de enige oplossing is te stoppen met roken.
11/05/20 18:35 REAGEER
Cyper
Je wordt niet als roker geboren. Daar begin je zelf wetens en willens mee, en niemand verplicht je om ermee door te gaan. Als andere mensen daar last van hebben, is het maar normaal dat ze je daarop aanspreken. Niemand zou van de domme gewoontes van een ander last mogen hebben. Waarom men met rokers compassie zou moeten hebben is mij altijd een raadsel geweest. Dat rokers die nu eindelijk op hun lastigheid worden aangerekend, lopen te kermen van zelfbeklag vind ik ook vreemd. Stop dan met roken, zou ik zeggen! Niemand perst die sigaret met geweld in jouw mond, toch?
11/05/20 18:30 REAGEER
Lampenman
Je kan alles herleiden tot de essentie,namelijk gedraag je naar de regels van het samenzijn, alleen zijn er een grote meerderheid die vinden dat de regels alleen voor de andere medemens gelden!!!
16/12/19 12:42 REAGEER
Stefaansr
en de vraag is: welke zijn die regels? wie vindt ze uit? waar ligt de grens van regelgeving?
16/12/19 14:22 REAGEER
Simpel te mijden, slechts een medicijn.... EET thuis, ga afhalen, laat leveren , traiteur .... Indien je niet graag zelf kookt. Goedkoper, op je gemak, je doet hetgeen je wil zonder anderen te storen, en geen ergernissen door andere eters , al dan niet met hun vervelende ettertjes etc . VOILA !
16/12/19 21:44 REAGEER
alex019
aan stefaansr de regels zijn de etiquette en de regels van beleefdheid zoals ze vroeger bestonden en nu overboord gegooid met heel wat andere zaken.
mvg eric
17/12/19 12:33 REAGEER
Hugoo
Ik ga het kort houden:
Blijf daar weg !
17/12/19 22:33 REAGEER
Groot gelijk, doe ik al jaren, en voel me goed bij.:-)
17/12/19 23:23 REAGEER
Marc AG
Slechte akoestiek. En dit gepaard met te luide muziek (waarom is muziek sowieso nodig in een restaurant?), en (soms, inderdaad) te luidruchtige klanten.

Mocht ik een restaurant uitbaten, dan zou 'eten en zwijgen' DE hoofdregel zijn.
(grapje, uiteraard).

(alhoewel.... misschien toch geen slecht idee ;) ).
18/12/19 17:12 REAGEER
Sylvain
Hoger genoemde reacties doen me wel wat. Ik ben, na mijn wettelijke pensionering op 60 jaar, nu al een tiental jaren werkzaam in de horeca. Ik sta wel niet in de bediening maar toch raakt mij deze commentaar. Mag ik zeggen dat er ook nog personeel is dat zeker veel voelt voor de klanten die er elke dag gebruik komen maken van hun diensten. Met alle plezier gedaan.
Sylvain Helchteren
19/12/19 18:11 REAGEER
Marbruynseels
Je hebt zeker gelijk Sylvain, ook horecapersoneel zijn gewone mensen, die meestal met hart en ziel hun job doen. Anders hou je het sowieso niet vol! Dus waarom altijd maar afbrekende kritiek geven ....
20/12/19 12:18 REAGEER
denardenees
en heden ten dagen worden wij overspoelt met regeltjes .....in het openbaar ....
hoe zou dat komen ???? en op restaurant gaan doe je waar je wilt ......
een zaak van keuze nu wensen er zijn er genoeg
26/12/19 12:24 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels