Kervel
Pittig plantje
Kervel is een pittig plantje dat niet mag ontbreken in onze wintermenu. Net als de peterselie behoort de kervel tot de familie van de schermbloemigen, en in het Grieks betekent de naam ‘blad dat verheugt’. Het is dan ook een kruid met heel wat mogelijkheden.
Kervel in de volksgeneeskunde en de keuken
Al in de middeleeuwen werd kervel geroemd om zijn medicinale werking en vonden we het terug in heel wat kloostertuinen. Kervel werd en wordt vaak gegeven aan ouderen om hun levensmoed terug te vinden. Het is ook een aloud middeltje tegen oververmoeidheid. Kervel, zo leren ons oude kruidenboeken, stimuleert bovendien de eetlust, bevordert de stofwisseling en zuivert het bloed. Wie last heeft van jicht, galstenen en geelzucht kan met een paar kopjes kervelthee per dag algauw resultaten bereiken.
In de keuken kan je met kervel zoveel meer doen dan alleen maar soep maken. Enkele rauwe kervelblaadjes bij je slaatje, sausje, bij eieren en vis zorgen voor een heerlijk fris accent en ze helpen bovendien bij de vertering.

Soep met Sint-Jacobsvruchten en kervel
Ingrediënten
2 grote uien, 1 prei, 8 Sint-Jacobsvruchten, 1 aardappel, 1 teentje knoflook, 1 l groentebouillon, 5 soeplepels gehakte kervel, bosje peterselie, 100 g gepelde garnalen, 1 glas witte wijn
Snijd de uien, prei, aardappel en de knoflook in fijne blokjes en kook een tiental minuten in de groentebouillon. Kruid naar keuze met peper en zout. Mix de helft van de ingrediënten en laat de rest heel. Haal de Sint-Jacobsvruchten uit hun schelp en voeg ze met de wijn en de fijngehakte kervel en peterselie aan de soep toe. Laat nog een paar minuutjes op een zacht vuurtje sudderen. Versier de soep in het bord met enkele garnalen. Voeg naar keuze eventueel wat room toe.
Zeewier
Kruid uit de zee
De term ‘zeewier’ is eigenlijk misleidend, want er bestaan gemakkelijk twintigduizend soorten. Afhankelijk van de bron worden ze onderverdeeld naar vorm of kleur. Een van de bij ons meest voorkomende soorten is blaaswier, waarvan de stengels, de wortels en de bladeren nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn.
Zeewier in de volksgeneeskunde en de keuken
Al in de oudheid was zeewier bekend, zo verwijst Plinius er naar als ‘zee-eik’ en roemt hij de heilzame eigenschappen van zeewier bij de bestrijding van artritis en reuma.
Intussen heeft men ontdekt dat zeewier nuttig kan zijn bij de strijd tegen overgewicht omdat het de vetopstapeling in het lichaam tegenwerkt. In heel wat producten voor de slanke lijn zit dan ook zeewier.

Zeewiersoep
Deze soep vormt een goede basis om verder je creativiteit op los te laten.
Ingrediënten
2 uien, 1 wortel, 1 selder, 1 prei, 2 raapjes, 100 g wakamé en 50 g miso (verkrijgbaar in de biowinkel), 2 l water, bosje peterselie
Hak de groenten fijn en smoor ze een kwartier op een laag vuur in het water. Laat intussen de goed gewassen wakamé en miso weken in lauw water. Mix de groenten grof, het geeft niet dat er nog wat stukjes in zitten. Voeg de wakamé en miso toe en op een zacht vuurtje nog even doorkoken, kruid naar keuze met peper en zout.
Dit is een perfecte en gezonde basissoep. Je kan deze soep na een zware feestmaal drinken bij wijze van minireinigingskuur, of naar keuze verder op smaak brengen.
Auteur: Stefaan Van Laere
4 reacties
Goed wassen en vooral het water niet vergeten toe te voegen. EN daarna subiet naar het wc ?
Ja, vantijd moet je ...