Deel via

10 feiten over zilver

December 2019
Zilver is een van de kostbaarste edelmetalen. Goud en platina staan er nog boven, maar zilver heeft heel wat interessante toepassingen en mogelijkheden. Maar wat weet je er eigenlijk over ? Hier volgen tien feiten waar je mee kunt uitpakken…

De mid­deleeuwse alchemisten hebben zilver vanwege de prachtige glans toegewijd aan de godin van de maan (Luna). Het allereerste sym­bool voor dit metaal was dan ook een halve maan.

1. Zilver is harder dan goud

Zilver is een eenvoudig te bewerken metaal dat net iets harder is dan goud en beschikt over die typisch zilverwitte glans. Van alle metalen heeft zilver de beste elektrische geleidbaarheid, zelfs beter dan goud of koper. Goud wordt weliswaar vaker gebruikt omdat het niet corrodeert.

2. Zilver is van alle metalen de beste warmtegeleider

Daarnaast geleidt zilver van alle metalen warmte het best en heeft het de hoogste optische reflectie. Dit tenminste wat het zichtbaar licht betreft; want zilver reflecteert slecht ultraviolet licht.

3. De fysische eigenschappen van zilver

Het smeltpunt van zilver is 961.78°Celcius (1234.93 Kelvin) of 1763.2°Fahrenheit. Kookpunt van zilver is 2162°C (2434 K) of 3924°F. In de natuur komt zilver zowel ongebonden als in combinatie met lood, zwavel, arsenicum, chloor en andere elementen voor.

4. Zilver is een van de oudste bekende edelmetalen

Zilver wordt al van ruim voor het begin van onze jaartelling gebruikt als prestigieus materiaal om te versieren en decoreren, en ook als betaalmiddel. Zilver fascineert de mensheid van zodra er sprake is van het begin van de beschaving. De eerste beschavingen die begonnen de bodem te exploreren op zoek naar bruikbare materialen stootten algauw op zilverlagen, die zich vaak dicht bij de oppervlakte bevinden. De oudste beschavingen maakten van zilver niet alleen juwelen, maar ook religieuze artefacten, bestek, potten en borden. Algauw ontdekten ze de duurzaamheid van dit materiaal dat bovendien gemakkelijk in de gewenste vorm kon gesmolten worden.

zilver1-1140 5. Zilver heeft een mythische bijklank

Uit recente opgravingen is gebleken dat al 4000-3500 voor Christus zilver van lood gescheiden werd op eilanden in de Egeïsche Zee en Anatolië. Zilver kreeg er snel een mythische bijklank. Vaak werd zilver geassocieerd met de maan, de zee en verschillende goden. In de alchemie werd voor zilver het symbool van een halve maan gebruikt en alchemisten noemden het Luna.

6. Zilver is een gegeerd handelsproduct

Zilver groeide in de Oudheid uit tot een handelsproduct van ongekende waarde. In de eerste beschavingen werd het gebruikt als een vorm van betaling. De Mesopotamiërs bouwden er rond 700 voor Christus hun eerste naar die tijd bijzonder moderne economie rond. Nog veel vroeger, in ieder geval vóór 2000 voor Christus, werden sporadisch al zilveren baren in de handel gebruikt.

7. Zilver was essentieel bij de oprichting van de Verenigde Staten

In 1792 speelde zilver een sleutelrol in het monetair systeem van de Verenigde Staten. Het Congres baseerde de wisselkoers op de zilveren dollar en de vastgelegde verhouding met goud. Zilver werden er voor de nationale munten gebruikt tot 1965. De doorbraak van de internationalisering van de verschillende markten gaf een belangrijke economische functie aan zilver, namelijk dat van een industrieel vlot te gebruiken ruw materiaal.

8. Zilver is relatief schaars

Zilver is relatief schaars, maar toch het gemakkelijkst te vinden en minst dure van alle edelmetalen. De belangrijkste zilverproducerende landen zijn Mexico, Peru, de Verenigde Staten, Australië en Chili. Ook in Europa wordt op veel plaatsen zilver gewonnen, onder andere in Polen, Spanje, Zwe­den, het voormalige Joegoslavië, Grieken­land, Roemenië, Duitsland, Tsjechië en Italië (Sardinië), al neemt het belang daarvan sterk af ten voordele van de winning als bijproduct bij de bereiding van lood, koper en zink.  

9. Zilver wordt vaak gerecycleerd

Zilver kan gevonden worden in specifieke zilvermijnen of als een bijproduct van goud-, koper-, zink- en loodmijnen. Het kan ook gerecycleerd worden uit gebruikte materialen, vooral fotomateriaal.

10. Zilver in de geneeskunde

Zilver kent ook heel wat medische toepassingen. De Ayurvedische geneeskunde was al overtuigd van het belang van zilver voor onze gezondheid. Uitgebreid onderzoek naar de genezende eigenschappen van zilver bracht aan het licht dat de zilverionen een versnelde groei van de botten tot stand brengen. Experimenten ontdekten ook dat zilver werkzaam is tegen heel wat bacteriën zonder bijwerking of beschadiging van lichaamscellen. Ook blijkt zilver de groei van beschadigde weefsels te bevorderen.

Auteur: Stefaan Van Laere

6 reacties

alfons42
Wat houd het bezit van zilver in en hoe kun je weten als het echt is of aangelengd ?
23/12/19 13:32 REAGEER
Hugoo
''Spreken is ZILVER', als ge zwijgt wordt het GOUD'', zegt het spreekwoord.
Of zoiets...
24/12/19 20:01 REAGEER
jean-marie
@alfons42
Als je overweegt om zilver aan te kopen zoek je best een firma die te vertrouwen is. Je vindt ook zilver op e-bay, maar dat zou ik niet zomaar vertrouwen. Even googelen en je vindt zo een firma om aan te kopen. Er is eenkeuze te maken tussen fysiek zilver (dat je werkelijk in de hand hebt) of de zogenaamde EFT's (je hebt enkel een papier in handen als eigendomsbewijs). Fysiek zilver bestaat ook in 2 mogelijkheden. Er zijn zilverbaren in verschillende gewichten, die onderhevig zijn aan 21% B.T.W. ofwel beleggingsmunten die vrij zijn van taks. Veel van deze munten worden geleverd met een certificaat van echtheid. De meeste baren en beleggingsmunten zijn 999.9 gehalte zuiver, wat perfect is. Dus best goed uitkijken en nadenken voor je aankoopt. Hou er ook rekening mee dat edelmetalen een belegging op lange termijn zijn. Dus geduld is een goede deugd.
23/12/19 15:19 REAGEER
Akina
Ik heb zelf 2 blokjes zilver liggen met certificaat ik wil die verkopen waar kan ik ermee terecht ik woon in Antwerpen .
23/12/19 16:47 REAGEER
Jeanvdw
Sommige elementen zijn genoemd naar een land, zoals francium, polonium, germanium.
Slechts één land dankt zijn naam aan een element, namelijk Argentinië, land van zilver (argentum, chemisch symbool Ag).
23/12/19 17:32 REAGEER
Hugoo
''Strontium'' bestaat ook. Naar wat zou dat genoemd zijn ?
...Iemand ?
28/12/19 22:33 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels