Wedden dat je bij een cocktail meteen aan de zomer denkt? Maar ook bij eindejaar kan je er zeker mee scoren. Een mix van verse fruit- en groentesappen, al dan niet met wat alcohol: jong en oud kan er ook aan de feestdis van genieten.
Een cocktail leent zich bovendien tot een originele manier van presentatie. Wees creatief met de glazen en de omkadering. Naast de klassieke parasolletjes, prikkertjes met fruit en de combinatie koud en warm (met bijvoorbeeld koffie en thee) kan je ook uitpakken met kleine, verrassende smaakvolle hapjes.
Basil Twister
Wat heb je nodig?
2 dl verse natuuryoghurt, ¼ komkommer, ½ banaan, 4 takjes basilicum, 2 dl spuitwater
Een cocktail zonder alcohol kan een bron van vitamines én lekker zijn. Voedzaam, gezond en volle pure smaak vol natuur: met deze potente cocktail kan je onverwacht uit de hoek komen. Een scheutje Ricard zal ook de alcoholliefhebbers kunnen bekoren.
Basilicum wordt al duizenden jaren door de mens gegeerd. In de graftombes van de farao’s vond men bijvoorbeeld al basilicumkransen. In het Grieks verwijst de naam trouwens naar koningskruid. En de Joden geloofden dan weer dat een takje basilicum in de hand kracht geeft. In India zou het arme mensen beschermen en wordt het als een heilig offerkruid gebruikt.
Techniek: blender. Bijhorend hapje: gebakken banaan met rode peper. Tip: je kan de basilicum ook vervangen door dragon.
Bollywood
Wat heb je nodig?
1 dl tomatensap, 2 dl kokosmelk, 1 eetlepel currypoeder, 2 eetlepels citroensap, citroengras, enkele stengels koriander
Is er een vrucht die ons meer aan een zonovergoten strand doet denken dan de kokosnoot? Ideaal om in de donkere wintermaanden wat zon naar binnen te brengen. Kinderen zonder en volwassenen mét een scheut vodka: iedereen kan op zijn manier van deze cocktail genieten.
Kokosmelk bevat heel wat calcium, kalium en magnesium en heeft een gunstige werking op de huid. Goed om ook in de winter wat kleur te krijgen…
Techniek: blender. Bijhorend hapje: gekarameliseerde kipbolletjes met koriander en nootjes. Tip: bij een Aziatisch menu kan je aan iedereen een miniglaasje met deze cocktail geven.
Alexander the Great
Wat heb je nodig?
2 cl metaxa, 2 cl witte crème de cacao, 5 cl witte room, nootmuskaat, geschaafd ijs
Tijdens zijn korte leven liet Alexander de Grote een indruk na die tot op de dag van vandaag effect heeft op de geschiedenis. Deze cocktail is niet zo heerszuchtig, maar zal net als zijn illustere voorbeeld niemand onberoerd laten.
Geheim ingrediënt is metaxa, genaamd naar de Griekse wijnboer die zowat 135 jaar geleden de methode ontdekte om gedistilleerde verse druiven te blenden met gerijpte muskaatwijnen, kruiden en rozenblaadjes. De rijping in Franse Limousin-eikenhouten vaten maakt van deze geestrijke drank een van Griekenlands meest gegeerde exportproducten.
Techniek: shaker. Werk af met wat nootmuskaat. Bijhorend hapje: kruidige geitenkaasjes. Tip: voor de kinderen kan je de metaxa vervangen door druivensap. Met cognac in plaats van metaxa maak je er een ‘Napoleon le Grand’ van…
Madeira Passion
Wat heb je nodig?
4 cl madeira, 4 cl passielikeur, 2 cl cava
Proef de geschiedenis van een fier volk in je glas. Al in de 15de eeuw legden de Portugezen wijngaarden op Madeira aan. De zoete wijn die die plek voortbracht werd later een rage, vooral bij de Britten. Madeira werd naar alle kolonies verscheept, van India tot het Caribische gebied. Het verhaal wit dat het wekenlang schommelen van de vaten in het ruim de drank extra smaak gaf.
Wat passielikeur en cava: meer heeft madeira niet nodig om voor een uniek drankje te zorgen.
Techniek: laag om laag uitschenken: eerst de madeira, dan de passielikeur en tenslotte de cava. Bijhorend hapje: scampi frittitagli (scampi gerold in tagliatelli en gefrituurd). Tip: probeer je bij eentje te houden, want de passie zou weleens hoog kunnen oplopen…
Devil’s Milk
Wat heb je nodig?
3 dl melk, 1 appel, 1 peer, 2 abrikozen, 1 kleine ontpitte chilipeper, kaneel
Tot slot nog een gezonde opkikker die ook de kleinsten zullen waarderen, zeker als je de chili weglaat. Dit niet-alcoholisch drankje doet terugdenken aan onze kinderjaren, toen we een goed glas melk nog konden waarderen. Verschil is dat hier nog een fikse portie fruit met een pittige toets wordt aan toegevoegd. Ideaal om bijvoorbeeld bij het begin van de feestdag al een mooie bodem voor de rest van de dag te leggen.
Techniek: blender. Mix eerst het fruit en voeg dan de melk toe. Werk af met wat kaneel. Bijhorend hapje: mascarpone met chilipepertjes. Tip: nuttig er eentje met de familie volgens het motto 'wat je samen drinkt, smaakt beter…’
Een cocktail maken is sowieso een persoonlijk gebeuren. De ene wil wat meer of minder groente- of vruchtensap, de andere veel of net geen alcohol... Vandaar onze warme oproep tot experimenteren en creativiteit zonder ook weer te gek te doen. Interpreteer dus deze recepten volgens je eigen inzicht en geef er een persoonlijk cachet aan.
1 reactie