Deel via

Meer echtscheidingen bij 60-plussers

January 2020
Opmerkelijke cijfers in een rapport van Statbel: in 2018 maakten niet minder dan 4.366 60-plussers een einde aan hun huwelijk. Er staat dus geen leeftijd (meer) op scheiden, en er waren zelfs 299 mensen van boven 74 jaar die hun huwelijk stopzetten.

 

Aantal echtscheidingen blijft stabiel

Statbel, het Belgische statistiekbureau, verzamelt, produceert en verspreidt betrouwbare en pertinente cijfers over de Belgische economie, de samenleving en het territorium. Zo werden nu de cijfers van echtscheidingen in ons land in 2018 vrijgegeven. Eerst wat algemene cijfers: het aantal echtscheidingen blijft stabiel: 23.135 in 2018, +0,3% ten opzichte van 2017. De gemiddelde duur van het huwelijk voor de echtscheiding verandert nauwelijks, met 15 jaar.

Algemeen gezien blijft het echtscheidingscijfer constant: iets minder dan één huwelijk op twee eindigt met een echtscheiding.

Elke dag scheiden gemiddeld 12 60-plussers

Opvallend is het aantal senioren dat na een lang huwelijk toch nog besluit om te scheiden. In 2018 waren er dat in totaal 4.366, verdeeld over volgende leeftijdsgroepen:

  • 2.327 tussen 60 en 64 jaar
  • 1.192 tussen 65 en 69 jaar
  • 548 tussen 70 en 74 jaar
  • 299 van 74 jaar en ouder

Verklaring

Gezocht naar een verklaring moeten experten niet lang nadenken. Vroeger bleven koppels bij elkaar omdat het zo hoorde, ook al was er intussen geen sprake meer van liefde. Ook is de invloed van de kerk, waar echtscheidingen taboe waren, sterk verminderd.

Experten spreken ook van imitatiegedrag. Zo zien heel wat oudere koppels hun kinderen scheiden en later toch nog met een nieuwe partner gelukkig worden. Dat doet hen soms nadenken over hun eigen relatie.

Babyboomers

Intussen groeit de generatie van de babyboomers, zeg maar de leeftijd van 54 tot 74, verder aan. Dit zijn mensen die in de loop van hun jaren onder meer ook de seksuele revolutie en de verdere emancipatie van de vrouw hebben meegemaakt. Het stereotiepe beeld van de man als kostverdiener en de vrouw aan de haard is intussen maatschappelijk gezien voorbij gestreefd.

De senioren van nu hebben misschien nooit echt voorrang gegeven aan hun eigen wensen en dromen omdat ze in eerste instantie voor hun kinderen leefden, maar die zijn intussen het huis uit.

Nu ze zelfs het pensioen in het vooruitzicht hebben of niet meer moeten werken, beginnen ze zich vragen over hun leven en soms ook het huwelijk met hun partner te stellen. Gemiddeld worden we steeds ouder en hebben we als 60-plusser nog heel wat goede jaren voor de boeg.

Onbegrip

Gaan senioren op latere leeftijd toch nog scheiden, dan kan dit niet altijd op begrip bij de eigen omgeving rekenen. De kinderen, familie en vrienden begrijpen niet altijd waarom ze dit ‘op hun leeftijd’ nog willen doen. Terwijl het anderzijds natuurlijk wel van moed getuigt om op oudere leeftijd je leven nog radicaal te durven omgooien. 

Auteur: Stefaan Van Laere

13 reacties

Dicksy
De late midlifecrisis kan iedereen overvallen.
6/01/20 12:47 REAGEER
margrietje
Er zijn ook vrouwen die wel willen scheiden op latere leeftijd,maar die emotioneel zo onderdrukt zijn na jaren dat ze gewoon de kracht niet meer hebben om die 'moedige' stap te zetten.
7/01/20 14:33 REAGEER
Toby
Vrouwen onderdrukt ? Mannen die jaren emotioneel geterroriseerd zijn door een dominerende vrouw, worden uiteindelijk door zo'n echtgenote in de steek gelaten omdat de vrouw valt op een jongere man.
7/01/20 15:01 REAGEER
nudist
Groot gelijk het zijn de mannen die jaren lang emotioneel geterroriseerd worden.
7/01/20 16:36 REAGEER
noel vanhoutte
nu de sexiele vrijheid van beide geslachten een feit is komt de echte liefde tot uiting bij de blijvend gehuwden
7/01/20 16:04 REAGEER
Hugoo
Het "huwelijk" is gewoon een "instelling" door de "kerk" in het leven geroepen om "gelovigen" aan zich te binden en heeft niets met "liefde" te maken...
7/01/20 17:01 REAGEER
adolo
De nagel op de kop Hugoo !!
7/01/20 21:23 REAGEER
aronjaco
Ja , en wa
8/01/20 10:35 REAGEER
aronjaco
Ja , en wat dacht je van mensen die " ondanks alles" er voor elkaar willen zijn en voor elkaar opkomen en voor elkaar zullen zorgen , wat er ook op hen afkomt ?
Is dat liefde ? Ik weet het niet , maar in elk geval is het een uiting van respect en dankbaarheid . Ook een uiting van het elkaar niet willen missen en dat onder zo goed mogelijke omstandigheden. Maar ja , zoals het spreekwoord zegt : men denkt steeds weer dat het gras groener is aan de overkant !!!!
8/01/20 10:41 REAGEER
Marina52
Eerst las ik dat samenwonen goed is voor de gezondheid en nu over de scheiding. Ik ga trouwen met een 60 plusser en wij zitten niet te wachten op sprookjeshuwelijken en luchtkastelen bouwen. Wij zijn zeker van elkaar. Het is gewoon zo dat we even een tijdje na hebben gedacht om de stap te wagen. En we zijn christenen en er staat in de bijbel geschreven. Wat in het echt bind scheid niet.
8/01/20 10:36 REAGEER
BLBECO
ja, Magrietje je hebt 100% gelijk, ik kan er van mee spreken, maar ik had de middelen en de moed niet om te scheiden, ik bewonder de vrouwen die het wel aandurven.
9/01/20 07:05 REAGEER
Freek2
Inderdaad, Margrietje, ik ben het helemaal met je eens. Ook ik kan er van meepraten. Na 12 jaar huwelijk en met 2 opgroeiende kleuters zei mijn vrouw ronduit dat ze niet meer van me hield. Ik had geen geld om te scheiden, een huis zou nauwelijks te verwerven zijn en ik wilde mijn vrouw niet in de armoede storten. Dus bleven we bij elkaar en voedden de kinderen zo goed mogelijk op ondanks ruzies en de openlijke vrijages van mijn vrouw onder mijn ogen totdat de ander haar dumpte. Ik heb haar zo goed mogelijk opgevangen, haar vergeven en samen besloten tot een nieuwe poging. Inmiddels zijn we 51 jaar getrouwd en voeren een redelijk tevreden leven samen.
12/01/20 00:30 REAGEER
sola
Het huwelijk is een burgerlijke instelling en heeft niets met de kerk te maken, Hugo. Of denk je dat ze in China of in andere "ongelovige" naties niet trouwen? In het oude Egypte en Rome werd er ook al getrouwd, hoor!
13/01/20 17:49 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels