Deel via

Geiten- en schapenkaas aan een opmars toe

January 2020
Geiten- en schapenkaas was lange tijd een in aanbod te verwaarlozen delicatesse. Maar intussen groeit het besef dat geiten- en schapenmelk gezonder is dan koemelk en is het ook voor mensen met een koemelkallergie in vele gevallen een oplossing.

De laatste jaren is geiten- en schapenkaas aan een duidelijke opmars toe, deels omdat de consument op zoek is naar ‘andere’ kazen maar ook omdat de overheid door het opleggen van een melkquotum de productie van koemelk aan banden legt.

Veelzijdig

geit Geitenkaas is een culinair bijzonder veelzijdig product. In een slaatje met vis, vlees of vegetarisch, in een gerecht, als aperitiefhapje, dessert of tussendoortje: elke zichzelf respecterende professionele en amateurkok gaat er graag mee aan de slag. Geitenkaas is dan ook verkrijgbaar in alle mogelijke vormen, maten, rijpingsstadia en smaken. Een vers geitenkaasje van enkele dagen oud heeft een milde smaak, zachte structuur en is gemakkelijk smeerbaar. Hoe ouder de kaas, hoe steviger de structuur en pittiger de smaak.

Meer nog dan bij kaas van koemelk speelt de afkomst van de geiten een rol. Andere geitenrassen en andere voeding zorgen ervoor dat de Franse geitenkazen doorgaans meer uitgesproken en pittiger smaken dat geitenkazen uit België, Nederland of Luxemburg.

Ook bij deze kazen wordt zowel rauwe als gepasteuriseerde melk gebruikt. Er zijn twee manieren van bereiding, de oorspronkelijke van weleer met de pollepel (‘moulé à la louche’) en de industriële.

Schapenkaas heeft een opmerkelijk volle smaak, die niet door iedereen gewaardeerd wordt. Het is kaas met karakter. Opmerkelijke voorbeelden zijn onder meer Azeito, Castelo branco, Saloio en Serra (Portugal), Brin d’amour en Brocciu (Corsica).

Grote voedingswaarde

Geitenmelk is gezond, en voor sommigen meer aangewezen dan koemelk. Geitenmelk bestaat afhankelijk van het seizoen gemiddeld voor 13% uit droge stof (melkvet, lactose, eiwitten en mineralen). Het is ook een goede bron van energie: 280 kJ (67 kcal) per 100 ml tegenover 273 kJ (65 kcal) bij koemelk.

Omdat de vetdeeltjes in geitenmelk kleiner zijn dan bij koemelk, worden ze sneller en beter door de darmen opgenomen. Verder bevat geitenmelk vier maal zoveel vitamine A omdat geiten het bètacaroteen uit hun voeding in deze vitamine omzetten. Ook het gehalte aan vitamine D en waardevolle mineralen ligt tot twee keer zo hoog.

Tenslotte kan geitenkaas een oplossing zijn voor een aantal mensen met een koemelkallergie. Deze wordt veroorzaakt door een allergische reactie tegen een bepaald eiwit in de melk. Sommige eiwitten komen alleen in koemelk voor.

schapen Ook schapenmelk zou volgens recent onderzoek erg gezond zijn. Bij schapenfokkers en –houders  komt erg weinig kanker voor. Net als bij de schapen zelf, wat doet vermoeden dat ze sterke afweermiddelen hebben tegen de ziekte. Dit zou te wijten kunnen zijn aan het orootzuur, ontdekt in schapenmelk en sindsdien vitamine B13 genoemd. Orootzuur wordt gebruikt bij de preventie en behandeling van M.S., leveraandoeningen, voortijdige celveroudering, kwaadaardige anemie, osteoporose, enz. Schapenmelk bevat opvallend veel eiwit, calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en vitamines A, B en C, meer zelfs dan geitenkaas. Schapenmelk zelf bevat geen cholesterol in tegenstelling tot koeienmelk.

Auteur: Stefaan Van Laere

1 reactie

fraphil
Als ik het dan goed begrijp mag iemand met hoge cholesterol schapenkaas eten zonder dat de cholesterol spiegel stijgt.
14/01/20 15:11 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels