Val Gardena (1226 - 2700m hoogte) in het hart van de Dolomieten is een vallei in Zuid-Tirol bestaande uit drie dorpjes: Selva Gardena, Santa Cristina en Ortisei. De Italiaanse Dolomieten zijn vanwege hun uitzonderlijke schoonheid door de UNESCO uitgeroepen tot cultuur- en natuurwonder en staan op de Werelderfgoed lijst. Je kan er in de winter heerlijk skiën en het hele jaar door wandelen.
Van al dat bewegen krijgen we natuurlijk honger... Lekker eten is er geen probleem, en je moet zeker eens een van deze vijf lokale specialiteiten proberen.
Crafuncins
Naast pizza’s staat Italië ook bekend om haar verrukkelijke pasta’s. Dit is in Val Gardena niet anders. Een klassieker uit deze regio is crafuncins. Dit is de benaming voor ravioli, ofwel deegenvelopjes, gevuld met spinazie en kaas. De crafuncins is een smakelijk, en vullend, gerecht op de kaart. Een perfecte maal om nieuwe energie te krijgen voor een volgende ronde op de latten.
Bombardino
Bombardino is een populaire warme drank in Italië die gedurende de winter, vooral in wintersportgebieden als Val Gardena, wordt gedronken. Het drankje wordt gemaakt door evenveel advocaat of eggnog als brandy, te mixen. Het wordt warm geserveerd met slagroom. Er zijn verschillende variaties: met koffie, rum of whisky. Om vanbinnen weer warm te worden...
Knödel
Een gerecht dat in veel verschillende streken bereid wordt is de knödel. Een knödel is een bal, vaak, maar niet altijd, van oud brood gemaakt is.
De vulling van de bal is in veel varianten te verkrijgen. Zo kan de knödel gevuld zijn met gehakt, Tiroler spek, spinazie of kaas. De zoete variant wordt overigens ook vaak gegeten, deze versies zijn gevuld met bijvoorbeeld pruim- of abrikozenjam of vanillesaus.
Wijnsoep
Ook de wijnsoep is een absolute aanrader wanneer je in een restaurant in Val Gardena wat wilt bestellen. De soep is vrij simpel, een romige soep die gemengd is met een lokale witte wijn, maar dat maakt het gerecht zeker niet minder bijzonder. Als finishing touch worden er vaak vers gemaakte croutons bij geserveerd.
Buchteln
Voor de echte zoetekauw zijn de buchteln een echte ‘must’. Het zijn zoete broodjes gemaakt van gistdeeg en gevuld met jam, gemalen maanzaad of wrongel en gebakken in een grote pan zodat de broodjes aan elkaar plakken.
De traditionele Buchtel is gevuld met Powidl-pruimjam. Buchteln worden gegarneerd met vanillesaus, poedersuiker of naturel en warm gegeten. Deze lekkernij wordt over het algemeen als dessert geserveerd, maar kan natuurlijk ook als hoofdgerecht worden gegeten.
1 reactie