Deel via

Verkopen op lijfrente: een goed idee?

February 2020
Volgens een recent artikel op Seniorennet wil meer dan 76% van de 65-plussers zelfstandig thuis blijven wonen. Verkopen op lijfrente maakt dit perfect mogelijk. Door de vergrijzing zit dit type verkoop de laatste jaren dan ook duidelijk in de lift. Maar wat maakt verkopen op lijfrente nu zo populair? En zijn er ook addertjes onder het gras waar je op moet letten? We zochten het voor jou uit.

Een verkoop op lijfrente lijkt in veel opzichten op een traditionele verkoop, met twee grote verschillen. Enerzijds wordt de verkoopsprijs in de tijd gespreid, en anderzijds hangt de uiteindelijke gerealiseerde verkoopprijs van de verkoop af van de overlijdensdatum van de verkoper.

Typerend bij een verkoop op lijfrente is dat men er vaak voor kiest om enkel de naakte of blote eigendom te verkopen. De verkoper behoudt zo het vruchtgebruik of het genot van zijn woning. Hij mag met andere woorden voor een bepaalde of onbepaalde termijn in zijn woning blijven wonen.

Concreet wordt bij de ondertekening van de verkoopakte meestal een voorschotkapitaal, ook wel boeket genoemd, betaald aan de verkoper, al is dat niet verplicht. Het overige deel van de verkoopprijs wordt vervolgens in de vorm van een periodieke, doorgaans maandelijkse, rente uitbetaald aan de verkoper gedurende een vooraf bepaalde maximumperiode.

Wanneer de verkoper overlijdt, is de koper geen periodieke betaling meer verschuldigd en ontvangt hij het onroerend goed in volle eigendom. Een verkoop op lijfrente is een contract, met kans op winst of verlies voor de beide partijen. Als de verkoper relatief snel na het ondertekenen van de akte overlijdt, kan de koper rekenen op een mooie winst. Vindt het overlijden daarentegen laat plaats, dan wordt de overeenkomst minder interessant voor de koper en valt deze in het voordeel van de verkoper.

De voordelen van een verkoop op lijfrente

De voordelen voor de verkoper zijn evident: hij of zij is meestal levenslang en alleszins gedurende vele jaren verzekerd van een mooi extra inkomen. Bij een gehuwd of samenwonend paar blijft bij overlijden van één van de partners de rente ongewijzigd verder lopen. Dat biedt garanties voor de langstlevende partner. Bovendien kan de verkoper levenslang in zijn eigen woning blijven leven. Als hij toch beslist om uit zijn woning te vertrekken, bijvoorbeeld om naar een rusthuis of serviceflat te verhuizen, dan wordt zijn maandelijkse lijfrente verhoogd met een vooraf afgesproken bedrag. Op de ontvangen lijfrente hoeft de verkoper bovendien geen belastingen te betalen. Tot slot hoeft de verkoper zich geen zorgen meer te maken over grote herstellingen aan zijn woonst. Deze vallen doorgaans voor koper.

Zijn er ook risico's bij een verkoop op lijfrente?

Voor de verkoper zijn er amper nadelen verbonden aan een verkoop op lijfrente. Wel kijk je best goed de talloze parameters na die de overeenkomst samenstellen. Dit is immers vaak een contract voor het leven. Je schakelt daarom best een specialist in. Die zal bovendien meestal samenwerken met je notaris om een sluitend contract op te maken. Zo ben je gerust dat je rechten steeds gewaarborgd blijven.

Denk verder goed na over de afgesproken termijn. Eens die voorbij is, vallen de maandelijkse inkomsten immers weg.

Een verkoop op lijfrente brengt ook mee dat het onroerend goed uit de nalatenschap wordt gehaald. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor de erfgenamen, die zo een deel van de erfenis aan hun neus zien voorbijgaan. Voor de verkoper biedt een verkoop op lijfrente dan weer meer vrijheid om zijn successie voor te bereiden zoals hij of zij dat zelf wil.

Een concreet voorbeeld

Hilda is 72 jaar en bezit een appartement aan de kust met een normale verkoopwaarde van 275.000 euro. Haar pensioen bedraagt 1320 euro per maand. Na aftrek van de kosten voor de mede-eigendom, elektriciteit, water en verwarming behoudt ze 910 euro per maand. Ze wil levenslang in haar appartement blijven wonen.

Simulatie bij een verkoop op lijfrente:

Voorschotkapitaal bij akte 40.000 €
maximum duurtijd van de lijfrente 15 jaar
Netto maandelijkse rente 691 €

Indien Hilda toch verkiest om uit haar appartement te gaan wordt deze lijfrente verhoogd met 800 euro per maand.

Hilda heeft zekerheid dat ze levenslang in haar vertrouwde omgeving kan blijven wonen en bovendien zorgeloos haar oude dag tegemoet gaat. Haar beschikbare inkomen is gestegen met meer dan 75%.

Het belang van de juiste partner

Een verkoop op lijfrente biedt vele mogelijkheden voor de eigenaar die bijkomende middelen wenst vrij te krijgen uit zijn onroerend goed.

Je schakelt daarom best een expert in verkoop op lijfrente in, zoals LEEFRENTE. Leefrente biedt een persoonlijke aanpak met kennis van zaken en oog voor je persoonlijke situatie. Discretie en een begeleiding met resultaat staan daarbij voorop. Je kan bovendien rekenen op jarenlange ervaring en een uitgebreid netwerk aan kandidaat-kopers. Dit garandeert je het beste resultaat!

Wil jij ook een gepersonaliseerde simulatie?

Neem vrijblijvend contact op met Leefrente op www.leefrente.be, of vul je gegevens in op het onderstaande formulier.

 

We sturen je gegevens door naar Leefrente zodat zij jou kunnen contacteren voor meer informatie.

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels