Deel via

Een ontmoetingshuis voor mensen met jongdementie

February 2020
Familiehulp heeft in Genk recent een ontmoetingshuis voor mensen met jongdementie geopend. Bezoekers kunnen er lotgenoten ontmoeten en samen een leuke en zinvolle dag doorbrengen. Peter Catthoor van Familiehulp legt uit waarom zijn organisatie de nodige aandacht aan dementie schenkt.

Laten we maar beginnen met het slechte nieuws: de kans dat u of ik in de nabije of verre toekomst met dementie te maken krijgen – bij onszelf, bij familieleden of bij vrienden – neemt elk jaar toe. Volgens specialisten wordt dementie hét gezondheidsprobleem van de 21e eeuw.

Een korte blik op de cijfers volstaat om deze stelling te bekrachtigen. Momenteel stelt men bij 25% van de huidige Belgische 80-plussers een of andere vorm van dementie vast. Door de toenemende vergrijzing verwachten wetenschappers dat tegen 2030 liefst 130.000 Vlamingen een of andere vorm van dementie zullen hebben.

Niet alleen hoogbejaarden

Dementie treft overigens niet alleen hoogbejaarden. Ook ‘jongere’ mensen kunnen er mee te maken krijgen. In dat geval spreken we van jongdementie, waarbij de eerste symptomen reeds tussen de leeftijd van 40 en 65 jaar de kop opsteken. Het ziekteproces verloopt bij deze mensen sneller. Bovendien is de erfelijke factor groter dan bij dementie op oudere leeftijd. Ruw geschat zouden er momenteel in Vlaanderen ongeveer 2.000 tot 4.000 personen met jongdementie zijn.

Wetenschappelijke kennis groeit

Is er ook goed nieuws te melden? Ja, toch wel. Zo is de wetenschappelijke kennis van dementie de laatste 10 jaar sterk toegenomen en wordt er volop gezocht naar geneesmiddelen die het ziekteproces kunnen afremmen. Al blijft dementie erg complex. Er is een brede aanpak nodig, waarbij naast medicatie ook zaken als geheugenrevalidatie en psychosociale begeleiding een rol spelen.

Ontmoetingshuis Jongdementie

Medewerkers van Familiehulp komen dagelijks in contact met mensen met dementie. Als gevolg daarvan hebben we binnen onze organisatie verschillende initiatieven ontwikkeld om deze personen een gepaste zorg en ondersteuning te kunnen bieden. Zo is er onze referentiewerking dementie, waarbij onze verzorgenden extra vorming krijgen. In onze dagverzorgingshuizen NOAH schenken we veel aandacht aan klanten met dementie, waarbij we hen zinvolle activiteiten aanbieden om hun lichaam en geest te prikkelen. Momenteel werken we ook mee aan de testfase van MemoryHome: een app van Kasper Bormans (KU Leuven) waarmee je virtuele geheugenpaleizen kan bouwen.

Met de oprichting van een ontmoetingshuis voor mensen met jongdementie – in samenwerking met ZOG en VZW Menos - voegen we een nieuwe parel toe aan deze kroon.  Het ontmoetingshuis wil mensen met jongdementie een plaats bieden waar ze samen met lotgenoten een leuke en zinvolle dag kunnen doorbrengen. Onze verzorgenden organiseren verschillende activiteiten die sterk aanleunen bij de interesses en mogelijkheden van onze bezoekers. Ook familieleden en mantelzorgers zijn altijd welkom voor een kopje koffie, een gezellige babbel of voor tips, advies, vragen en suggesties.

Meer informatie vind je op de website www.familiehulp.be

Auteur: Peter Catthoor

0 reacties

Login Registreer

Peter Catthoor

Familiehulp
Familiehulp
Een bijdrage van Peter Catthoor, redacteur en communicatiespecialist bij Familiehulp (www.familiehulp.be).

Meer artikels van Peter Catthoor

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels