Deel via

Volle granen zijn goed voor de gezondheid

February 2020
Volle granen doen het risico op een vroegtijdig overlijden dalen met 9%. Dat is de conclusie van het vakblad JAMA Internal Medicine. De studie onderstreept ook het belang van échte volle granen te herkennen, want er zijn heel wat 'valse' producten op de markt.

Wetenschappelijke onderzoekers analyseerden de resultaten van twee studies waarbij in totaal niet minder dan 110.000 deelnemers werden bevraagd. De eetgewoonten van de deelnemers werden nagegaan aan de hand van vragenlijsten die de consumptie van volle granen zoals maïs, tarwe, havermeel, rogge, gerst, rijst en popcorn van de deelnemers aan de studie onderzochten. 

Gespreid over een periode van niet minder dan 25 jaar waren die personen die de hoogste aantallen volle granen consumeerden 9% minder vatbaar voor vroegtijdig sterven tijdens de studie dan diegenen die weinig volle granen tot zich namen.

Over het algemeen bekeken was de conclusie van de studie dat een dieet met veel volle granen vooral in verband kon worden gebracht met een duidelijke verlaging van het risico op overlijden ten gevolge van hartproblemen.

Hoe kan je echte volle granen herkennen

volle_granen De studie waarschuwt ervoor dat we zijn vaak verkeerdelijk in de overtuiging zijn dat een bepaalde voedingsbron bestaat uit volle granen wanneer dat eigenlijk niet echt het geval is. Slimme marketingjongens maken het bewust graag erg verwarrend voor de consument en proberen zo hun 'graantje' mee te pikken van de gezondheidshype.

Wanneer je meer volle granen aan je dagelijks eetpatroon wil toevoegen, is natuurlijk van groot belang dat je ze ook weet te herkennen. Dit brengt ons tot de vraag van alle vragen: wat zijn nu eigenlijk volle granen?

Graag verwijs ik naar de omschrijving van volle granen tot de Whole Grains Council, die echte experten in deze materie mogen genoemd worden.

Bij volle granen moeten alle essentiële onderdelen van de granen aanwezig zijn. Dit betekent dus 100% van de originele korrel, waartoe ook alle zemelen, de kiem en het endosperm behoren.

Graag geven we je volgende praktische tip mee: kijk naar de etiketten van je voedingsstoffen en zoek hierbij naar volgende ingrediënten: gebarsten tarwe, tarwebessen, volledige graankorrels, bloem bestaande voor de volle 100% uit volle tarwe, vollegranenfarro (tarwe van vroeger), bulgur (een tarweproduct dat vaak gebruikt wordt in schotels zoals tabouleh), volle rogge, havermout, maïs, vol maïsmeel, volle wilde rijst, bruine rijst, gepeld koren (niet geperst), gierst, tarwe, de scheutjes van volle granen,..

Durf experimenteren

Het kan zijn dat een aantal van de granen die in deze lijst hierboven voorkomen nog niet bekend bij je zijn. Maar je bent nooit te oud om te leren, en je gezondheid zal er alleen maar gebaat bij zijn. Probeer zeker eens een aantal van deze volle granen uit en wie weet doe je wel een lekkere culinaire ontdekking. Winkels met gezonde voeding hebben vaak ook een aantal alternatieven en opties in huis zoals bijvoorbeeld de bessen van tarwe en gierst. Hou je ogen ervoor open en wees niet bang om te experimenteren. Sommige granen zal je misschien liever lusten dan andere maar dat is ten slotte met de meeste voedingsstoffen zo. 

Auteur: Stefaan Van Laere

6 reacties

Hugoo
Ik heb me pas een broodbakmachine aangeschaft. Om zelf brood te bakken. (Natuurlijk.)
Als ge van zo'n brood eet, dan weet ge onmiddellijk dat alles wat ze u in supermarkten, en zelfs (helaas) ook bij de nog zeldzame warme bakkers verkopen, enorm veel "gebakken lucht" bevat, letterlijk dan. Alleen winst telt daar nog.
Ouder worden doe ik sowieso al, langer gaan leven is wat anders. Maar mijn broodje is gebakken...
3/02/20 16:52 REAGEER
Marc AG
Nog een tip: écht volkorenbrood is een stuk zwaarder dan ander brood. En als ik u een brood mag aanraden (neen, ik deel niet in de winst :) ): het brood van de Abdij van Averbode, te koop in bepaalde grootwarenhuizen. Steekt met kop en schouders boven de rest uit.
4/02/20 11:10 REAGEER
truuskwel
Inderdaad zo Marc. Nog maar kort geleden ontdekt maar écht lekker!
4/02/20 14:19 REAGEER
marietje1
jaja
Heb ook een broodmachine,zou graag willen weten waar Hugoo zijn bloem gaat kopen???
4/02/20 15:41 REAGEER
Hugoo
Om te proberen bij ''Tuin, dier en bakplezier'' geweest. Gewoon ''All in mix'' voor bruin brood. Zakje van 500 gr.(1,85 euro)+350 ml. water, geeft een brood van 730 gr. Er zijn ook grotere verpakkingen, maar dan moet je weer gaan afwegen. Een brood(je) van dezelfde grootte in warenhuis of bij bakker weegt 400 gr. Dus bijna 1/2 lucht...
Heden in ''little''discounter ''Speltbrood-All in-mix'' gevonden, 500gr. voor 0,59 euro. Bijvoegen 320 ml. water geeft broodje van 750 gr.
Je hebt dus gezond, lekker, vers, degelijk, mals, geur-en smaakvol brood voor een prikje.
Mijn eerste broodje gaf een onverhoopt en verrassend goed resultaat, hoewel ik een heel goedkope machine heb gekocht...
5/02/20 20:04 REAGEER
james fox
Sorry hoor Hugoo,maakt u zich geen illusies,het probleem ligt niet noodzakelijk bij de bakkers maar het begint al bij de bloem en allerhande additieven die er aan toegevoegd worden.Ik zou zeggen droom rustig verder,en nee ik ben zelf geen bakker.
6/03/20 06:37 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels