Deel via

Hoe veilig is verwarmen met infrarood?

February 2020
Verwarmen met infrarood wordt steeds populairder. Dit toch in het Verenigd Koninkrijk, en wie weet volgen wij ook. Maar wat is het precies? Is het veilig? En wat zijn de voordelen?

Verwarming met infrarood is niet te vergelijken met klassieke vormen waarmee we onze woningen verwarmen zoals radiatoren. In tegenstelling tot deze verwarmingselementen die de lucht verhitten warmen verwarmende elementen met infrarode stralen, ook wel bekend als straalverwarming, voorwerpen onmiddellijk op en dit blijkt een erg efficiënte techniek te zijn die vele voordelen heeft.

Verwarmen met infrarood steeds populairder

Sinds officieel werd vastgesteld dat infrarood een efficiënte manier van opwarmen is, zijn steeds meer bedrijven op zoek naar manieren om deze vorm van verwarming te integreren in hun verwarmingssystemen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat verwarming met infrarood steeds populairder wordt in zowel het Verenigd Koninkrijk als de rest van Europa. Wij hinken nog wat achterop maar veel heeft te maken met de klassieke gereserveerdheid van de Belg.

Is het veilig?

Een vraag die we zelf ook stellen: is verwarming met infrarode stralen wel veilig?

Ook al komt bij infrarood verwarming een bepaalde vorm van elektromagnetische straling vrij, toch kunnen we deze vorm van verwarming voor de volle 100% veilig noemen.

infrarood2 Natuurlijk schrikt het woord straling sommige mensen af en is het zo dat sommige types van elektromagnetische straling gevaarlijk kunnen zijn. Denken we maar aan voorbeelden zoals ultravioletstraling en X-stralen, en we moeten er ook rekening mee houden dat zichtbaar licht – met andere woorden, het licht dat we met onze ogen kunnen waarnemen – eigenlijk ook niets anders is dan een vorm van elektromagnetische straling.

Infrarood verwarmingspanelen zijn een voorbeeld van een toepassing van infrarood van op afstand, wat betekent dat ze een afstand kunnen afleggen om een beoogd object te verwarmen.

Verwarming met infrarood van op afstand is een bijzonder veilige manier van verwarming en mag niet verward worden met verwarming met infrarood van dichtbij. Infrarood van dichtbij is lichtjes verschillend te noemen omdat die hitte meer intens is, dieper doordringt en bijgevolg potentieel ook minder veilig kan zijn. Een al te lange blootstelling aan infrarood licht van dichtbij kan brandwonden tot gevolg hebben en een verouderend effect hebben op de oppervlakte van de huid. Ook kan het leiden tot schade aan de ogen omdat infrarood licht zijn golven kan laten doordringen tot in de cornea van het oog. Er wordt dan ook aangeraden om bij blootstelling aan infrarood licht van dichtbij te voorzien in bescherming van de ogen.

Vraag naar een veiligheidscertificaat

Het is zeker nuttig om aan de fabrikanten de vraag te stellen aan welke vorm van testen zijn producten werden onderworpen. Het kan zeker ook geen kwaad om te vragen naar veiligheidscertificaten om er zo zeker van te zijn dat de fabrikant producten verkoopt met de beste kwaliteit die voldoende door professionele bedrijven werden getest. 

Auteur: Stefaan Van Laere

2 reacties

aronjaco
Traplift, ouderen , senioren , nuttig artikel , ware het niet dat het eigenlijk simpelweg over reclame gaat. Gelijkvloers wonen , appartement of niet , is nog altijd de beste optie.
17/02/20 18:12 REAGEER
marie-joséverlinden_3888
Ik heb zo'n Infrarood verwarming en ben daar zeer tevreden over.
Marie-José
30/09/20 14:25 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels