Deel via

Over eenzaamheid

February 2020
Gevoelens van eenzaamheid zijn persoonlijk en verschillen dus van mens tot mens. Een algemene omschrijving van eenzaamheid is het gevoel dat we hebben wanneer we nood hebben aan sociaal contact dat door onze diverse relaties niet wordt ingevuld.

Eenzaamheid is niet hetzelfde als alleen zijn

Sommige mensen kiezen er bewust voor alleen (en gelukkig) te leven met voldoende contacten met anderen, terwijl andere mensen die wel getrouwd zijn of samenwonen zich toch eenzaam voelen. Om uit eigen ervaringen te spreken: ik heb me nog nooit zo eenzaam gevoeld als tijdens die ene nieuwjaarsnacht enkele jaren geleden toen ik in volle huwelijkscrisis verdwaasd tussen een massa feestvierders liep.

Is eenzaamheid vooral een mentaal probleem?

Je eenzaam voelen is niet uitsluitend een mentaal probleem, al hebben de twee wel duidelijk met elkaar te maken. Dit geldt in beide richtingen. Een mentaal probleem kan ervoor zorgen dat je je ook eenzaam gaat voelen. En voor veel mensen is het nog altijd een taboe om te praten over hun wankele mentale toestand, wat de eenzaamheid alleen nog maar groter maakt.

Wie leidt aan sociale angsten (zeg maar de angst om zich tussen andere mensen te mengen) zal het moeilijk hebben om aan het dagelijks leven deel te nemen. En dit geeft alleen maar voer aan dat knagende gevoel van eenzaamheid. Sommigen hebben misschien wel de drang en de nood om sociale contacten te leggen, maar worden door hun angstgevoelens weerhouden. Het is een barrière die je op je eentje maar moeilijk kunt slopen. Hoe langer deze gevoelens aanhouden, hoe groter het risico op een laag zelfbeeld, slaapproblemen en depressies.

De oorzaken van eenzaamheid

eenzaamheid2 Eenzaamheid kan diverse oorzaken hebben die variëren van persoon tot persoon. Vaak begrijpen we zelf niet goed waarom een bepaalde gebeurtenis of ervaring ons eenzaam maakt.

Enkele van de voornaamste oorzaken zijn:

  • Een sterfgeval
  • Een relatiebreuk
  • Pensionering en het verlies van het sociaal netwerk op je werk
  • Een nieuwe job
  • Een verhuis
  • Fysieke problemen

Andere mensen zijn gevoelig aan bepaalde periodes van het jaar zoals Kerstmis, Allerheiligen (zeker na het verlies van een geliefde), de verjaardag van een overledene,..

Andere factoren die kunnen bijdragen tot eenzaamheid: 

  • Geen vrienden of familie hebben
  • Een alleenstaande ouder zijn
  • Behoren tot minderheidsgroepen met kans op discriminatie
  • In armoede leven
  • Personen die seksueel of psychisch misbruik hebben ervaren
  • Gezondheidsproblemen van allerlei aard (bijvoorbeeld anorexia)

Sommige mensen hebben constant het gevoel eenzaam te zijn ook al hebben ze een goede relatie en tal van vrienden. Er valt niet altijd duidelijk de vingers te leggen op waarom iemand eenzaam is of zich zo voelt. Zo kan het zijn dat je weinig zelfvertrouwen hebt en dat je denkt dat anderen je niet waarderen.

Eenzaamheid volgens Wikipedia

Eenzaamheid is volgens Wikipedia het gevoel alleen te zijn, van geïsoleerd te zijn van 'de anderen'. Onderzoekers omschrijven eenzaamheid als ‘het ervaren verschil tussen gewenste en aanwezige contacten’. Op deze definitie van socioloog Jenny de Jong Gierveld is het meeste onderzoek naar het vóórkomen van eenzaamheid gebaseerd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen situationele en duurzame eenzaamheid en tussen sociale en emotionele eenzaamheid

Eenzaamheid is iets anders dan sociaal isolement. Eenzaamheid is een gevoel, sociaal isolement een situatie. Anders gezegd: er is wezenlijk verschil tussen alleen zijn, en je alleen voelen. Uit neuropsychologisch onderzoek naar eenzaamheid is duidelijk dat bij eenzaamheid hetzelfde hersengebied geactiveerd is als wanneer men fysieke pijn voelt. Blijkbaar gaat het niet zozeer om een wens tot het hebben van contacten, als wel om een basale behoefte aan verbondenheid. Vandaar de definitie van Rijks (2014):

Eenzaamheid is het fysiek ervaren van een gebrek aan verbondenheid met anderen.

De meeste mensen die eenzaamheid beschrijven noemen het een gevoel van verdriet, van leegte. Veel mensen die eenzaamheid ervaren hebben dat de eerste keer ondervonden doordat ze gescheiden werden van hun ouders of verzorgers. Het gevoel van machteloosheid dat daarbij optrad blijft gekoppeld aan het gevoel van eenzaamheid. Dat maakt dat eenzaamheid hardnekkig is: mensen voelen zich (ten onrechte) niet bij machte hun situatie en hun emoties te veranderen. Het kan ertoe leiden dat iemand het leven zo inricht, dat die gevoelens worden vermeden, door het vermijden van contacten met anderen. Contact maken is dan zeer bedreigend, en hier moet dan ook de oplossing voor eenzaamheid niet worden gezocht. 

Auteur: Stefaan Van Laere

15 reacties

SUPEROMI
Hoe vaak werd er al over "eenzaamheid" geschreven ? De vergrijzing groeit aan en daarmee ook de eenzaamheid. Dat feit is niet te ontkennen. Maar of we er nu blijven over schrijven, discussiëren, wat dan ook, 't verandert niks aan de zaak. Ik heb echt geen zin hierover nòg maar eens in de discussie te gaan. Ieder geval is anders, iedereen gaat er anders mee om, en niet iedereen is geneigd er iets aan te doen, of kàn er door omstandigheden niks aan veranderen.
Groetjes Omi/Els
17/02/20 12:43 REAGEER
Wijze vrouw Super Omi
17/02/20 23:14 REAGEER
Jari
Dag Meneer Van Laere,

hoeveel verdient een coach eigenlijk ?
Er zijn tegenwoordig zodanig veel coachen over van alles en nog wat dat ik dat ook wel zou kunnen.
Noem het dan de "gezond verstand coach".

Mijn betrachting zou zijn mezelf onnodig te maken. En ook alle andere coachen.

17/02/20 13:55 REAGEER
Seke
haha je wil geld verdienen met niets te doen!
18/02/20 16:29 REAGEER
guidodelforge
Hallo,tis erg,ik ben reeds een zevental jaren opzoek naar een vrouwelijke partner,die ik zou willen beminnen,op mijn manier...maar der reageerd niemand.
Ben tenslotte reeds 66 en opweg naar de 67 en blijf maar vrijgezel.
Heb reeds verschillende datingsites geprobeerd,en ondervonden dat dit geldklopperij is..ben er dus mee gestopt..maar infeite geef ik hoop niet op.
Tis niet aangenaam..als je begrijpt.
Groetjes van de Guy
17/02/20 17:49 REAGEER
Monroeke
Is niet gemakkelijk...dating sites zijn niet te vertrouwen...bedoel degene die zich kandidaat stellen...oudere foto's ..nep profielen....matcho's... tref het maar...
17/02/20 22:33 REAGEER
Catharina31
Ik woon in Nederland en daar is steeds meer eenzaamheid onder de senioren. Hoofdoorzaak is het sluiten van alle bejaarden/verzorgingshuizen. De oudere wordt gedwongen in zijn eigen huis te blijven wonen, ook al neemt zijn gezondheid steeds meer af. Er is vaak geen of gebrekkige thuiszorg. Niemand om mee te praten want je blijft alleen. Iemand van de thuiszorg heeft geen tijd want die moet weer naar de volgende. Waar nog niet zolang geleden ouderen mensen gezelligheid aan elkaar hadden in een verzorgingshuis, is het nu thuisblijven tot je dood gaat van eenzaamheid. En dat in een zgn.. welvaarstaat. Het is een grof schandaal om ten koste van kwetsbare ouderen te bezuinigen. Gelukkig ben ik nog helemaal gezond en zelfstandig, maar ik vrees de dag dat ik zorg nodig heb. Hoe gaat dat in België?
19/02/20 14:40 REAGEER
Ninna
Hallo, bij mij is het juist hetzelfde. Ben 65 en ook reeds enkele jaren alleen.
Het zou veel leuker zijn met twee en datingsites wil ik zeker niet proberen.
Dus de kans is klein dat ik nog iemand tegen kom....
Marjolina


27/02/20 18:22 REAGEER
Eenzaam ben ik nooit geweest, wel alleen, voor mij (LE NEC PLUS ULTRA ) Na al het vorige met 2, viva alleen. :-)
17/02/20 23:12 REAGEER
Natuurlijk ben ik eenzaam, pas helemaal niet in deze samenleving.
Iedere dag ga ik naar buiten, kleine wandeling tot aan mijn “ stamkroeg “ om mijn portie cafeïne, zeg altijd goeie dag tegen iedereen met en zonder hond maar krijg zelden een begroeting terug. Ik heb geen hond, misschien moet ik zo’n eenzaam diertje uit het asiel gaan halen! Wat een zegen, dat ik zo goed tegen mezelf kan praten wat blijkt uit het feit dat wij, mezelf en ik nooit ruzie hebben.
18/02/20 15:50 REAGEER
Peerken
Je hoeft niet alleen te zijn om je eenzaam te voelen, en een hond?
Ik vrees dat geen hond mij uit het asiel zou komen halen
9/03/20 01:28 REAGEER
Aan Chatarina31,
Beste mevrouw, in België word alles geprivatiseerd dus ook het verzorgingstehuis wat dan stukken van mensen kost, er zijn mensen die dit niet kunnen betalen en dan hebben we hier het OCMW die de onbetaalde rekening dekt en op het einde van een lange rij is het de belastingbetaler die diezelfde rekening voorgeschoteld krijgt. Prachtig niet?
19/02/20 22:43 REAGEER
al54002
Noel

Eenzaamheid is een raar beest.Het overvalt u bij gelijk welke tegenslag.Blijf niet bij de pakken zitten.Probeer hulp te zoeken(en soms ligt dit heel dichtbij) en laat u ook helpen.Maar eenzaamheid is nog altijd een taboe en veel mensen geven dat helaas niet toe en dan word eenzaamheid(vereenzaamd)Het is spijtig dat daar zoveel over gepraat en geschreven word maar weinig aan gedaan.Voor mij zouden er in de stads en gemeentebesturen iemand moeten ingezet worden die die eenzame mensen tracht op te sporen en er effectief mee gaan praten en uit te leggen wat de mogelijkheden zijn om de pijn enigszins te verzachten en de taboe te doorbreken.Als ge over eenzaamheid spreekt dan worden er meestal oudere mensen mee bedoeld maar dit is helemaal niet waar.Dat bestaat in alle leeftijds categorien.Een mooi voorbeeld was de uitzending op "Canvas" Eenzaam met Xavier Taveirne daar liep de eerste aflevering over mensen tussen 20 en 35 jaar
21/02/20 16:59 REAGEER
Blijkbaar niet meer nodig hier nog een berichtje te plaatsen. Halfweg....floep weg ermee. Thiens dit blijft staan.
Groeten aan alle eenzamen, jullie zien er goed uit vandaag.
24/02/20 16:12 REAGEER
Jeeke
Bij ons bestaat "belgezel" . Mensen die dat willen worden regelmatig opgebeld door een vrijwilliger om te horen hoe het gaat...
29/02/20 13:35 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels