Namen noemen
Postelein (portulaca oleracea) kwam oorspronkelijk in wilde vorm algemeen voor van China tot Griekenland. Nu is wilde postelein enkel nog terug te vinden in de buurt van oude tuinen in Zuid-Europa. Ook wel ‘portulak’ genoemd is de naam een verbastering van de oorspronkelijke benaming ‘porselein’, afgeleid van het Latijnse ‘porcillaca’ wat dan weer te maken heeft met ‘porcus’ (varken).
Bindmiddel
In de periode tussen het begin van de 20ste eeuw tot na de Tweede Wereldoorlog had zowat iedereen postelein in de tuin staan. Het werd in gerechten vooral gebruikt als bindmiddel.
Omwille van het hoge slijmstofgehalte heeft postelein een verzachtende werking bij darmklachten en is het efficiënt tegen brandend maagzuur. Ook heeft postelein een bloedzuiverend effect. In de verhouding 150 gram kruid op een halve liter water kan je er een heilzame thee van trekken.
Warme grond
Postelein heeft lange twijgen met daarop langwerpige, erg sappige blaadjes zonder steel. De kleine, gele bloemen gaan enkel op de middaguren open. Om voortdurend blad te produceren heeft de posteleinplant warme grond nodig. Je zaait het moeskruid van zodra het niet meer vriest, om in de zomer en nazomer de bladeren te plukken.
Wil je veel oogsten, dan moet je goed uitdunnen. In de betere groentewinkel kan je zowat het jaar door postelein kopen.
Postelein in de keuken
Deze plant met haar typische dikke, vlezige blaadjes wordt ook als sierplant gekweekt, maar doe het in culinaire kringen goed als versiering van gerechten.
Fijn gehakt smaakt postelein aangenaam in groentesoep. Postelein helpt je soep of saus binden, en je kunt het ook bereiden in je sla, toevoegen bij rauwe spinazie, in een vinaigrette of gewoon ter afwerking van een hartige schotel. Niet alleen is je gerecht hiermee gebaat, de postelein zal bovendien helpen bij een vlotte vertering en is aldus ideaal om wat zwaardere bereidingen toch probleemloos te helpen verwerken.
Posteleinsla
Posteleinsla is een perfect voorgerecht en kan ook op zichzelf staan als lichte hoofdschotel voor wie een snelle, gezonde maaltijd op tafel wil toveren. Een eenvoudig recept: voeg aan 250 g posteleinblaadjes 1 eetlepel gehakte peterselie, een snuifje zout, wat vers gemalen peper, 2 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel citroensap toe.
Maak een dressing met de olie, het citroensap, de peper en het zout en besprenkel er de posteleinblaadjes mee. Bestrooi met de peterselie.
Deze sla past goed bij gegrild varkens- en schapenvlees en bij barbecuebereidingen. Een lekker fris bijgerechtje dat ook als tussendoortje kan dienen.
Tip
Postelein is een tere vetplant die je met de nodige omzichtigheid moet behandelen. Spoel de blaadjes voorzichtig onder de kraan en laat uitlekken op een keukendoek.
3 reacties
Superomi