Deel via

Creatief met postelein

February 2020
Postelein is een wat vergeten kruid met vele mogelijkheden. Het is niet alleen een perfect bindmiddel in gerechten, maar je kan er ook een heerlijk slaatje mee maken. Lekker, licht en voedzaam zijn de sleutelwoorden van dit kruid. Ontdek in dit artikel ook de eigenschappen voor de gezondheid.

Namen noemen

Postelein (portulaca oleracea) kwam oorspronkelijk in wilde vorm algemeen voor van China tot Griekenland. Nu is wilde postelein enkel nog terug te vinden in de buurt van oude tuinen in Zuid-Europa. Ook wel ‘portulak’ genoemd is de naam een verbastering van de oorspronkelijke benaming ‘porselein’, afgeleid van het Latijnse ‘porcillaca’ wat dan weer te maken heeft met ‘porcus’ (varken).

Bindmiddel

In de periode tussen het begin van de 20ste eeuw tot na de Tweede Wereldoorlog had zowat iedereen postelein in de tuin staan. Het werd in gerechten vooral gebruikt als bindmiddel.

Omwille van het hoge slijmstofgehalte heeft postelein een verzachtende werking bij darmklachten en is het efficiënt tegen brandend maagzuur. Ook heeft postelein een bloedzuiverend effect. In de verhouding 150 gram kruid op een halve liter water kan je er een heilzame thee van trekken.

Warme grond

Postelein heeft lange twijgen met daarop langwerpige, erg sappige blaadjes zonder steel. De kleine, gele bloemen gaan enkel op de middaguren open. Om voortdurend blad te produceren heeft de posteleinplant warme grond nodig. Je zaait het moeskruid van zodra het niet meer vriest, om in de zomer en nazomer de bladeren te plukken.

Wil je veel oogsten, dan moet je goed uitdunnen. In de betere groentewinkel kan je zowat het jaar door postelein kopen.

Postelein in de keuken

postelein Deze plant met haar typische dikke, vlezige blaadjes wordt ook als sierplant gekweekt, maar doe het in culinaire kringen goed als versiering van gerechten.

Fijn gehakt smaakt postelein aangenaam in groentesoep. Postelein helpt je soep of saus binden, en je kunt het ook bereiden in je sla, toevoegen bij rauwe spinazie, in een vinaigrette of gewoon ter afwerking van een hartige schotel. Niet alleen is je gerecht hiermee gebaat, de postelein zal bovendien helpen bij een vlotte vertering en is aldus ideaal om wat zwaardere bereidingen toch probleemloos te helpen verwerken.

Posteleinsla

Posteleinsla is een perfect voorgerecht en kan ook op zichzelf staan als lichte hoofdschotel voor wie een snelle, gezonde maaltijd op tafel wil toveren. Een eenvoudig recept: voeg aan 250 g posteleinblaadjes 1 eetlepel gehakte peterselie, een snuifje zout, wat vers gemalen peper, 2 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel citroensap toe.

Maak een dressing met de olie, het citroensap, de peper en het zout en besprenkel er de posteleinblaadjes mee. Bestrooi met de peterselie.

Deze sla past goed bij gegrild varkens- en schapenvlees en bij barbecuebereidingen. Een lekker fris bijgerechtje dat ook als tussendoortje kan dienen.

Tip

Postelein is een tere vetplant die je met de nodige omzichtigheid moet behandelen. Spoel de blaadjes voorzichtig onder de kraan en laat uitlekken op een keukendoek.

Auteur: Stefaan Van Laere

3 reacties

Walterke
de betere groentenwinkel ?? Waar vind je die (nog) ?
24/02/20 23:59 REAGEER
aronjaco
Die vind ik in mijn eigen tuin. Reeds jaren heb ik daar postelein staan. Postelein is een groente die zeer gemakkelijk te kweken is , en , als je van een paar plantjes het zaad laat afrijpen, heb je zaaigoed voor volgend jaar. Heb je kippen , wel , die gasten zijn zot van postelein.
25/02/20 10:22 REAGEER
SUPEROMI
Ik hoorde mijn schoonmoeder, al jààààààààààààren overleden, niks dan goeds vertellen over postelein. Zoals hier aangehaald héél goed voor spijsvertering en super-gezond. Zelf had ik er nog nooit van gehoord en toen ('k ben nu zelf bijna 83) was het amper te vinden in de groentenwinkels. Blijkbaar zal het nu wel verkocht worden in grootwarenhuizen. Toen was het een voorjaarsgroente, héél kort de verkrijgen.Misschien dat nu de gecultiveerde soort een heel jaar door te koop wordt aangeboden.
Superomi
1/03/20 16:54 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels