Deel via

De gezondheidsvoordelen van lokaal geteelde honing

February 2020
Met de aankoop van lokaal geteelde honing steun je niet alleen de economie van je eigen regio, maar bovendien er zijn ook een aantal ongelooflijke en voordelen voor je gezondheid. Zeker de moeite waard dus om het eens uit te proberen en zo ook de lokale telers te steunen.

Honing wordt al sinds mensenheugenis gebruikt als een natuurlijk zoetmiddel, en het was bovendien een populaire remedie om een wonde mee te behandelen voor er sprake was van moderne medicijnen. Vandaag de dag is honing populairder dan ooit sinds we kennis hebben gemaakt met de zogenaamde super foods waartoe rauwe honing behoort.

Energie!

Rauwe honing zit werkelijk propvol met koolhydraten. Deze stof heeft de kracht om je die extra kick te geven die je nodig hebt om de dag mee door te komen. En dit zonder de onvermijdelijke crash die je kan krijgen na het nuttigen van energiedrankjes.
Honing is bovendien erg goed voor je lichaam. De wetenschap heeft intussen kunnen vaststellen dat het regelmatig eten van lokaal geteelde rauwe honing je de kracht geeft om je uithouding verder aan te sterken en om ook de pijn bij geforceerde spieren te helpen verlichten. En het is natuurlijk ook mooi meegenomen dat de meeste mensen de smaak van pure honing gewoon lekker vinden...

Gezondheid!

honing1 Intussen zijn er steeds meer mensen die zweren bij de herstellende en de weldadige effecten die het regelmatig nuttigen van rauwe honing op je lichaam en je algemeen welzijn kan hebben. Voorlopig worden deze effecten nog niet ondersteund door voldoende wetenschappelijk onderbouwde research, maar je kan er zeker je voordeel mee doen en zelf aan den lijve ondervinden wat de nuttige effecten van rauwe honing op je lichaam kunnen zijn.
Intussen zijn er heel wat meldingen dat rauwe honing kan zorgen voor het opkrikken van de vruchtbaarheid, en dit bij zowel mannen als van vrouwen. In dit verband wordt in het bijzonder de link gemaakt met een verhoging van het aantal spermacellen bij mannen.
Anderen wijzen dan weer op de krachtige werking van honing als een excellente remedie bij een pijnlijke keel en het verlichten van braakneigingen en gevoelens van walging, en dit zelfs op een meer efficiënte en betere manier dan de klassieke geneesmiddelen die we door de huisarts of de specialist voorgeschreven krijgen.
Maar er is nog meer goed nieuws. Zo wordt honing steeds meer gebruikt bij de behandeling van maagzweren, het verlichten van pijn, het bestrijden van artritis en eveneens het verlichten van de symptomen van een blaasinfectie.

Goed tegen sommige allergieën

In onze moderne westerse samenleving hebben steeds meer mensen last van vervelende allergieën. Naast de klassieke medicatie die uiteraard nuttig en vaak noodzakelijk is zijn er ook tal van andere gezonde alternatieven beschikbaar. Zo is er een simpele tip die je zeker eens kan uitproberen volgens het principe 'baat het niet dan schaadt het niet', namelijk dat je elke dag een lepel honing inneemt wanneer je last hebt van een bepaalde allergie.

In honing vinden we bepaalde sporen terug van pollen, en als je de honing bij je in de buurt ter plaatse aankoopt is de kans dat net deze pollen je als een gek zullen doen niezen zelfs behoorlijk hoog in te schatten. Maar wanneer je jezelf elke dag blootstelt aan een kleine hoeveelheid honing, dan zal dit je net helpen om je weerstand tegen de pollen die zich in de lucht bevinden op te bouwen en dus ook je immuniteit te verhogen.

Genezen!

Wist je trouwens dat honing een natuurlijk en gezond antiseptisch middel is? Om het in mensentaal te zeggen: dit betekent dat het bepaalde stoffen bevat die de bacteriën in ons lichaam kunnen doden. Jezelf dagelijks een kleine hoeveelheid honing toedienen zou volgens onderzoek moeten helpen om de verspreiding van infecties te bestrijden. Honing kan ook helpen om wonden sneller te laten genezen, en zwellingen en ontstekingen tegen te gaan.

Voeding!

Eerst en vooral, heel wat mensen vinden honing erg lekker en gebruiken het dat ook graag aan tafel. Bovendien is het ook nog een geweldige natuurlijke zoetstof en helpt het om voedsel beter te doen bewaren.
Natuurlijke rauwe honing kan wanneer ze goed afgesloten wordt lange tijd bewaard worden. Zo is er zelfs sprake van dat goed verzegelde honing nog eeuwenlang zou kunnen gegeten worden. Er zijn inderdaad potten honing gevonden die al enkele honderden jaren oud waren en die tot ieders verbazing nog perfect eetbaar waren.

Tip: gebruik natuurlijke honing om suiker te vervangen

Gebruikmaken van honing ter vervanging van de voor ons lichaam zo schadelijke suiker of andere kunstmatige bewaarmiddelen is hoe dan ook een geweldige manier om toch die zoete smaak aan een bepaalde bereiding of gerecht mee te geven zonder dat je ongezond bezig bent. Het beste van twee werelden dus.

Je kan heel wat plezier beleven aan het experimenteren met het maken van talrijke verrukkelijke schotels die je een extra smaak kan meegeven met een likje honing. Honing kan je niet alleen in je thee druppelen, maar je kan het ook op een pannenkoekdeeg gebruiken en wie weet wat je er nog allemaal mee kunt doen. Experimenteren is dus zeker de boodschap. Eet smakelijk!

Auteur: Stefaan Van Laere

1 reactie

aronjaco
Ik ben iemand die zeg maar reeds meer dan 30 jaar dagelijks honing tot mij neem.
's Morgens drink ik koffie , over het algemeen 2 kopjes met telkens een koffielepel ho,i,h erin. Wel de koffie eerst laten afkoelen , zeg maar totdat die net onder de 40 graden Celsius is gekomen ( anders , hogere temperatuur vernietigt bepaalde stoffen in de honing en dat kan beter vermeden worden.
Ik ben overtuigd van de gezondheidsvoordelen van " rauwe honing" , koud geslingerd dus .Heeft het ermee te maken of niet , dat weet ik niet , maar de dokter verdient aan mij heel weinig hoor aangezien ik die alsnog niet nodig heb.
Ik wil ook nog even meegeven dat mijn bloeddruk ferm gedaald is sinds ik geen zout meer als surplus in mijn voeding doe . Probeer dat eens uit i.p.v. pillen te slikken om die bloeddruk onder controle te brengen.
25/02/20 10:16 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels