Deel via

Verborgen armoede treft alleenstaande ouderen

February 2020
1 op 10 Vlamingen loopt een verhoogd armoederisico, bij ouderen is dat zelfs meer dan dubbel zoveel (25%). Onder hen heel wat alleenwonenden, die het steeds moeilijker hebben om de touwtjes aan mekaar te knopen. Zelfs wie over zijn eigen woning beschikt, heeft vaak een te klein pensioen om nog deftig van te leven.

Generatie- en nieuwe armen

Armoede kan iedereen overkomen. Sommigen (de ‘generatiearmen’) worden er gewoon in geboren en raken er nooit meer uit, maar anderen (de zogenaamde ‘nieuwe armen’) belanden in armoede door ziekte, een slechte investering of een faillissement, het verlies van de job, een echtscheiding,… En helaas steeds meer ook op latere leeftijd.

Armoede is niet alleen een financiële kwestie 

Wanneer we het over armoede hebben komt meestal enkel het financiële aspect aan bod. Toch is armoede niet louter een kwestie van geld. Armoede leidt vaak tot uitsluiting op tal van domeinen. Mensen die in armoede leven hebben doorgaans een slechtere gezondheid omdat ze besparen op elementaire voorzieningen zoals dokterskosten, medische ingrepen, tandzorg,…

Ontoereikend pensioen

Vooral de eenzame ouderen zijn een gemakkelijke prooi voor het armoedemonster. Velen van hen (zowat 68%) woont in een eigen woning, maar ook dat is geen garantie om niet in armoede te belanden. Integendeel zelfs, in vele gevallen is hun pensioen ontoereikend om de woning te onderhouden en de nodige werken te laten uitvoeren om de woonst aan hun leeftijd aan te passen.
Ook hebben ze minder toegang tot informatie, nemen ze minder vaak deel aan vrijetijdsactiviteiten en het verenigingsleven en dreigen ze te vereenzamen.

Vrouwen nog kwetsbaarder

Het belang van de burgerlijke staat valt moeilijk te ontkennen. In het algemeen blijkt dat wie getrouwd is een substantieel lager armoederisico ondervindt. Vrouwen hebben nog steeds een kwetsbare positie met betrekking tot armoede: de resultaten bevestigen dat ook voorbij de leeftijd van 65 vrouwen vaker worden getroffen door armoede dan mannen.

Verborgen armoede

Heel wat armoede bij ouderen blijft onder de radar. Het OCMW krijgt weliswaar langsom meer ouderen met een hulpaanvraag over de vloer, maar de vrees is gegrond dat er nog steeds heel wat mensen op leeftijd zich schamen voor hun armoede.
Alleenwonende ouders hebben het hierbij nog het zwaarst te verduren. Ze durven vaak niet uitkomen voor hun armoede voor de kinderen. Het probleem wordt alleen maar vergroot omdat de groep van financieel kwetsbare alleenwonende ouderen huiverachtig zijn om hulp te vragen, zeker niet aan hun kinderen maar ook niet aan instanties. Ze zijn bovendien niet opgegroeid in de digitale wereld met een vaak ingewikkelde regelgeving en meestal ook niet op de hoogte van de mogelijkheden tot financiële en andere hulp.

Zo bestaat een breed gamma aan dienstverlening om te beantwoorden aan de verschillende behoeften van de thuiswonende ouderen. Dit aanbod wordt door verschillende overheden georganiseerd en ondersteund. Dit is al te vaak niet bekend bij alleenwonende ouderen.

Auteur: Stefaan Van Laere

19 reacties

Dirk Decramer
met dit artikel blijven de diverse dienstverleningen helaas nog steeds onbekend en het ocmw stuurt je ook van de muur naar het kastje.
24/02/20 12:25 REAGEER
Sylvain
Iedere Belg moet de wet kennen zeggen onze beleidsmensen. En zoek het zelf maar uit is hun motto.
Sylvain Cuypers
25/02/20 20:19 REAGEER
BarbaraD

Na 25 jaar hard lichamelijk werk ontving ik 123 euro. Waarom is hier zo weinig over geschreven dat werkgevers vaak een werknemer gebruiken die de hoop op een fatsoenlijk pensioen voor oude jaren leeft.Ik voel mij misbruik door de werknemer. Ik kan nu dit jaar op pensioen gaan maar hoe kan ik verder leven met dat mini inkomen? Is dat geen schande voor zo rijk land als Nederland? I
24/02/20 13:45 REAGEER
Catharina31
Ja, dat is een grote schande!! Ook ik krijg een een veel te laag bedrag, het is niet meer dan een fooi! Hoe kan dat, terwijl beweerd wordt dat het geld tegen de plinten klotst!! Veel beloven weinig geven doet de gek in vrede lven. Een schande, en wel alle immigranten gratis laten wonen, en geen zietekosten laten betalen. Ik voel me heel erg gediscrimineerd!!!
24/02/20 17:28 REAGEER
Helaas, migranten eerst, die nog niets hebben afgedragen, en wss ook nooit. Worden in de watten gelegd.
24/02/20 22:49 REAGEER
Hier eigen volk laatst, we mogen wel voor de eerste groep afdragen, dat zet kwaad bloed.....
24/02/20 22:52 REAGEER
Nailtje
Door een ziekte vervroegd op pensioen gemoeten en nu moeten rondkomen met 1200 euro. Geen eigen huis. Van de drup in de regen dus. Al zeer vroeg in armoede geraakt en geen medicijnen kunnen kopen.
24/02/20 18:22 REAGEER
Niet moeilijk toch, het geld gaat naar de migranten, voor hen is alles voorzien. Voor ons het eeuwig refrein : GEEN GELD. Wel mogen we nog belastingen betalen op ons pensioen. Ik baal !
24/02/20 22:56 REAGEER
Precies, in veel gevallen zo. Vandaar dat ik aan niets kan meedoen, wil ik iedereen vlot kunnen betalen.Mijn verzet is thuis, TV lezen, en internet. Geen resto, iets gaan drinken, vergeet het. Daguitstap, te duur, laat staan reizen.....Met 'n pensioen kan je niet toveren, ze zijn te klein voor de meesten. Al heb je mensen die met twee 'n vette hebben, die genieten nog veel van het leven, enfin zolang ze goed uit de voeten kunnen, en niet ziek .
24/02/20 22:46 REAGEER
aronjaco
Die pensioenen , ja, voor velen is hun pensioen veel te laag , terecht. Wil je daar wat aan doen , wel stem dan in de toekomst voor een partij die van dit onderwerp een " must" maakt. Een voorbeeld : minstens netto 1500 euro.
En , weeral op de kap zitten van anderen , vreemdelingen bv. , dat brengt geen zoden aan de dijk. Vooruitgang begint bij jezelf, bij keuzes die worden gemaakt.
Sinds de klaagmuur bestaat is er nog niets veranderd.
25/02/20 10:05 REAGEER
Sylvain
De vreemdelingen kunnen er inderdaad niets aan doen. De Belgische reglementen zijn niet door hen gemaakt.
25/02/20 20:17 REAGEER
wolfje
Wanneer er iemand wegvalt blijft de overlevende alleen achter. Hij of zij zal het moeten runnen met één inkomen terwijl verwarming , en huishuur enz hetzelfde blijven. Het is nu al kantje boordje voor velen onder ons om rond te komen met twee pensioenen.
25/02/20 16:45 REAGEER
Sylvain
Pensioenuitkeringen zijn en blijven geen klein maar echt een groot probleem. En ik denk dat onze beleidsmensen daar de grootste fout van zijn. En zo moeilijk was en is het toch niet om een goed financieel stelsel opgezet te krijgen maar ja, men keek en kijkt nog altijd naar vandaag en niet naar wat morgen moet gebeuren.
Sylvain Cuypers Helchteren
25/02/20 20:13 REAGEER
Spartakus
De westerse wereld wordt door een klein percentage kapitaal krachtige families of groepen beheerst. Deze hebben maar één doelstelling: ten alle kosten hun kapitaal doen groeien.
Dit betekent dat er steeds meer geconsumeerd dient te worden. Mensen aan het werk krijgen zodat ze hun salaris in massa kunnen uitgeven aan de door deze kapitalisten (veelal overbodige) geproduceerde producten. Ook het stimuleren van de bevolkingsgroei past in het plaatje. Eg meer Indiërs betekent meer smartphones, etc.......

De arme pensioentrekker past niet in dit plaatje. En aangezien onze politiekers ook maar enkel geïnteresseerd zijn in de groei van aan hun gegunde stemmen moet er van die kant niet veel verbetering van de situatie worden verwacht.

Een van de zeven hoofdzonden is Avaritia (hebzucht - gierigheid). Daarbij zou ik (en andere prominente personen) willen toevoegen: Onverschilligheid.
25/02/20 21:04 REAGEER
Maar de regering heeft de. kas die diende voor het het uitbetalen van onze pensioenen, de kas die wij ouderen gevuld hebben met onze belastingen al lang opgesoupeerd met subsidies hier subsidies daar, weet ik veel, wat maakt dat onze werkende kinderen onze pensioenen moeten betalen. Onze gekleurde medemens kan daar niks aan doen, ik zie de Italianen nog in de mijnen verdwijnen jaren geleden en ik zie de “de vreemdeling” mijn vuilnis ophalen. Voor mijn part moeten diegene die smeken om werk geen perfect Nederlands spreken noch schrijven dat konden die gekleurde mijnwerkers in de tijd ook niet maar er zijn hier in België, Vlaanderen een paar partijen die dat eisen. Dus in feite loopt het al van na de 2de oorlog fout, de jaren ‘60 en ‘70 zijn voor altijd voorbij, het is opgebruikt. Hou de moed erin en hoop maar geef die asielzoekers de schuld niet, die worden in kampen opgesloten in Turkije waar we zo graag op all-in vakantie gaan zijn er 400 gesubsidieerd door Europa waar wij toe behoren en waar de politiekers graag uitbollen tot hun weelderig pensioen. Vriendelijke groeten.
26/02/20 08:04 REAGEER
taydj
oh...
27/02/20 07:49 REAGEER
marlil
Ja de pensioenen zijn zonder meer te laag ,en dat heeft niets te maken met de migranten ,Zie maar eens hoeveel er ergens in de kampen verblijven zonder geen enkel uitzicht op verbetering .Maar het beleid hier zit fout omdat de rijkdom niet verdeeld zit ,integendeel de rijken worden rijker en armen armer .176 miljard versluist naar belastings paradijzen .waar niets tegen gedaan is .67 ministers en 460 verkozenen plus hun mede werkers kosten ons 10 miljard .Maar de ouderen een leefbaar pensioen geven kan niet zeggen ze
29/02/20 21:14 REAGEER
BLBECO
ik heb geleerd hier over geen woorden meer aan vuil te maken, het haalt allemaal niets uit .
26/04/20 07:53 REAGEER
YvonneR
Niet iedereen kan even goed met geld omgaan als anderen. Als je dan ook nog ineens minder binnen krijgt dan toen men werkte kan men knel komen te zitten. De grootste winst kan worden gehaald door te verhuizen naar een goedkopere huurwoning dan de woning waarin men nu woont. Liefst in de zelfde buurt als waar men woont, want daar is men vertrouwd mee, weet men de weg en heeft men misschien ook alle vrienden wonen. Degenen die nog niet met pensioen zijn zouden zich om die reden nu al als woningzoekende moeten inschrijven want wellicht moet men vele jaren wachten op zijn beurt. De auto de deur uit is helaas ook nodig. Misschien af en toe een auto huren als dat nodig is, maar verder vooral fietsen, lopen of openbaar vervoer. Boodschappen doen is veelal goedkoper als men met een kooplijstje werkt. je loopt dan doelgerichter naar bepaalde rekken en komt dus minder in de verleiding om dingen te kopen die eigenlijk niet nodig zijn. Wat mij in periodes van grote krapte altijd enorm heeft geholpen is direct na het ontvangen van het inkomen (salaris of uitkering) direct een klein bedrag (minimaal 50 euro) meteen wegzetten op een spaarrekening. Zo heeft men altijd een spaarpotje voor plotselinge grote uitgaven of voor een extraatje. Als men bijvoorbeeld 1100 euro per maand ontvangt, meteen 50 euro wegzet en er dus aan gewend raakt om niet meer dan 1050 per maand te besteden te hebben, heeft men altijd een appeltje voor de dorst. Mijn eigen ervaring is ook dat dat potje bijna elk jaar ook opgaat aan onvoorziene rekeningen, maar ook aan een goede winterjas of dat gewilde lidmaatschap van een club of zo. En dan nog mijn stokpaardje: volop groente en fruit eten (op aanbiedingen letten en die dan wat ruimer inslaan en misschien invriezen) en niet meer vlees dan je nodig hebt (max 100 gram per dag) en liever noten dan kaas, want dan heb je geen dokter nodig en dan heb je ook geen kosten van medicijnen. Koop ook niet teveel troep als hoestdrankjes, laxeermiddelen en al helemaal geen maagzuurremmers. Als je gezond eet heb je die helemaal niet nodig en bij teveel gebruik doen ze meer kwaad dan goed.
9/06/20 13:43 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels