Deel via

Vlaanderen raakt volgebouwd

February 2020
Vlaanderen raakt steeds meer volgebouwd. Intussen wordt al 33% of zowat een derde van het Vlaamse grondgebied in beslag genomen, blijkt uit cijfers van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid. Als we aan het huidige tempo blijven verder gaan, is Vlaanderen in 2050 volgebouwd. De gevolgen hiervan op onze ruimtelijke ordening en klimaat zijn desastreus.

Alarmerende cijfers

33% van onze oppervlakte, of zowat 450.000 hectare, is intussen volgebouwd. Rekenen we daar de tuinen bij dan neemt onze wooninfrastructuur zelfs 39% van het totale ruimtebeslag in.
Ter vergelijking: wegen en spoorwegen nemen slechts 18% in, terreinen voor commerciële en industriële toepassingen 13%. Terreinen voor recreatieve doeleinden zijn goed voor 6,5% van onze ruimte en de landbouw voor slechts 2%.

Volgens het spreekwoord worden we met een baksteen in de maag geboren. Het is uiteraard het goed recht van iedereen om zijn eigen woning te willen bouwen, maar dit heeft op termijn ingrijpende gevolgen voor onze ruimtelijke ordening.

Al 55 gemeenten voor meer dan de helft volgebouwd

Kijken we verder in detail, dan zien we dat intussen al 55 gemeenten in Vlaanderen voor meer dan de helft volgebouwd zijn. Dit geldt vooral voor grootstedelijke gebieden in en rond Brussel, Antwerpen en Gent, maar ook de zogenaamde ‘luxegemeenten’ zoals Sint-Martens-Latem en Keerbergen. Ook gemeenten waar al veel industrieterreinen zijn hebben nog nauwelijks vrije ruimte.
Het meeste vrije ruimte vinden we nog terug in landelijke gebieden in West-Vlaanderen en Limburg.

Dagelijks acht voetbalvelden volgebouwd

Vlaanderen wordt aan een razend tempo verder volgebouwd. Dagelijks moet gemiddeld zes hectare open ruimte (zeg maar acht voetbalvelden) wijken voor onze bouwwoede.
Gemiddeld daalt de grootte van de nieuwe bouwpercelen wel, maar voor velen blijft een alleenstaande woning met tuin nog altijd het ideaalbeeld.
De verwachting is dat we aan het huidige tempo nog tot 2050 kunnen doorgaan met verkavelen, maar dat er dan nog nauwelijks ruimte voor landbouw, natuur en projecten van maatschappelijk belang zoals alternatieve energie zal overblijven.

Waarschuwing Natuurpunt

Natuurpunt heeft in haar klimaatrapport opgesteld in samenwerking met het wetenschappelijk onderzoekscentrum VITO een aantal bemerkingen.

  • Als de 80.000 hectare ongebruikte bouwgrond die Vlaanderen nog telt volgebouwd wordt, dan zal dat meer overstromingen, meer droogte en een verdubbeling van het aantal hittedagen met zich meebrengen. De betonstop is niet alleen belangrijk voor de mobiliteit en de ruimtelijke ordening, maar ook voor het klimaat.
  • Als deze grond wordt ingericht met natuur en watervoorzieningen, wordt de uitstoot van 785.193 wagens geneutraliseerd en wordt het aantal hittedagen gehalveerd van vier naar twee. Als Vlaanderen verder volgebouwd wordt, dan worden dat zeven hittedagen en gaat de winst voor de opvang van koolstofuitstoot verloren. Die winst door andere maatregelen compenseren zou 27 miljoen euro per jaar kosten.
  • Ook de opvang van regenwater wordt bemoeilijkt wanneer Vlaanderen verder volgebouwd wordt. Vandaag vangen de momenteel nog ongebruikte bouwgronden per jaar 56.696 Olympische zwembaden per jaar aan regenwater op. Als de 80.000 hectare wordt volgebouwd, zijn dat nul zwembaden.
  • Natuurpunt stelt voor om de eigenaars van deze gronden te compenseren door de zogenaamde planschaderegeling. Hier kunnen eigenaars beroep op doen als de bestemming van hun eigendom wordt gewijzigd.

Vlaanderen kan door betonstop 1,7 miljard euro per jaar besparen

Maar dat is nog niet alles. Uit een studie van de Vlaamse Overheid en het VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, blijkt dat een strenge en directe betonstop de Vlaamse overheid een besparing kan opleveren tot 1,7 miljard euro per jaar.
Momenteel is in Vlaanderen vooral sprake van verspreid wonen buiten de steden. Hierdoor is extra infrastructuur zoals riolering, wegen, fietspaden en verlichting nodig. Ter vergelijking: een gebouw in een stadsgebied kost de overheid gemiddeld 1.000 euro per jaar aan infrastructuur, voor een gebouw in landelijk gebied is dat gemiddeld 7.250 euro. Hoe meer verspreid we bouwen en wonen, hoe hoger de kost voor de maatschappij.

Auteur: Stefaan Van Laere

12 reacties

Marc AG
Wat wil je, in een overbevolkt land als het onze? België is, wat bijv. sociale zekerheid betreft, een goed land om in te wonen, maar ik heb steeds meer het gevoel ingesloten te worden. Moest ik niet zo gebonden zijn door werk en familie, dan zou ik ernstig overwegen te verhuizen.
24/02/20 13:44 REAGEER
rivanho
Ik ben niet gebonden aan werk of familie maar woon 65 jaar in Gent, ben de omgeving gewoon, huisje naar mijn goesting verbouwd en een oude boom verplant je niet zomaar... 20 jaar jonger en ik was hier ook weg hoor, mag straks ook nog VERPLICHT een nieuwe wagen kopen terwijl de huidige niet aan vervanging toe is, met dank aan asociale stadsbestuur met hun LEZ :-((
24/02/20 15:17 REAGEER
Jos Vercruysse
Alarmerende cijfers?
Deze titel geldt als eyecatcher maar alarmeert m.i, niet. Ik vind het spijtig dat men deze problematiek eenzijdig benadert. Het departement Omgeving en Natuurpunt zijn goed geplaatst om de gevolgen van het voortschrijdende ruimtebeslag door bebouwing met cijfers te duiden. Over de gevolgen van het stoppen met dit ruimtebeslag zijn er geen cijfers. De economische kant wordt niet belicht. Er is dat andere Vlaams spreekwoord: “Als het goed gaat in de bouw, gaat het goed met de economie”. Het is niet voor niets dat in Vlaanderen het economisch leven op zijn laagste niveau gaat “als de bouwsector met jaarlijks verlof gaat”.

De bouwshift (of de nog minder geloofwaardige “betonstop”) zal maar succesvol worden als de beleidsmakers ook een alternatief hebben voor deze bouwsector. Deze sector omvat niet enkel de aannemers (klein, middelgroot, groot en zeer groot) en vele producenten van bouwmaterialen allerhande maar ook de vastgoedmakelaars, de architecten, de ruimtelijke planners, de landmeters, de projectontwikkelaars (klein, middelgroot, groot en zeer groot), de vastgoedinvesteerders (waaronder menige bank, beursgenoteerde bedrijven,..), ...

Zolang men de oefening niet maakt welk alternatief er voor heel deze economische groep is voor de bouwshift, zullen alle studies met “alarmerende ” cijfers, studies blijven en zullen alle goedbedoelde beleidsbeslissingen, beslissingen zonder gevolg blijven. Het enige wat zal wijzigen is dat de cijfers van het departement Omgeving en Natuurpunt nog “alarmerender” zullen worden. De volgende titel van dit artikel zal dan “rampzalige cijfers” worden en nog zal er niets veranderen.
24/02/20 16:35 REAGEER
jeanmarchand
Dat is zo je als je geen beleid hebt en alles aan de privémarkt overlaat. Geen structureel beleid met onbewoonbaar steden en versnipperde bebouwing als gevolg. Maar politieke zakken moeten eerst gevuld en dan kan je nog alleen maar zagen over problemen. Begin met stadsinbreiding. Koop oude behuizing op en vervang door goed leefbare en beaalbare moderne woonerven waar je met de auto nog bij kan. Dan kan oude landelijke bebouwing en meteen hun problemen gesloopt. Maak stadskernen leefbaar dat we niet moeten vluchten.
24/02/20 17:37 REAGEER
willy5
Vlaanderen volgebouwd??? Er liggen honderduizenden percelen bouwgrond braak als geldbelegging. Allemaal het gevolg van verkavelingen zonder bouwverplichting. Ik woon in Kessel en als ik van bij mij thuis naar het dorp wandel kom ik meer dan 30 ongebruikte bouwpercelen tegen op een afstand van nog geen 2km. Extrapoleer dat maar eens naar heel vlaanderen... Ik vind het niet normaal dat op bouwgrond groenten worden gekweekt of kippen en ganzen worden gehouden. Wanneer gaat men daar eens iets aan doen i.p.v. te zeuren over een tekort aan bouwgrond!
24/02/20 17:51 REAGEER
Tegen die tijd ben ik er niet meer, gelukkig. BETON STOP!!! NU ! ASAP. Renoveer, breek oude panden af, bouw nieuwe op die plaats. Zo spaar je ruimte. Gedaan met verkavelen, er is a
24/02/20 23:06 REAGEER
al te weinig natuur.
24/02/20 23:07 REAGEER
Samar
Verticaal bouwen is de missie...! Maar de ingesteldheid van de Vlaming is eigen huisje, boompje...
25/02/20 02:01 REAGEER
Seke
Een boompje is toch ook vertikaal!
26/02/20 11:33 REAGEER
GhislainVanacker
Het is toch plezant als ge rustig in uw eigen huis kunt wonen zonder gedans op de vloer boven u. 't Is misschien Vlaams, ma ge weet tenminste dat ge wat gerust zit.
5/03/20 18:28 REAGEER
Niet enkel België raakt overbevolkt; gans de wereld kan de aangroeiende mensenmassa niet meer aan. Deze massa begint de natuurlijke mogelijkheden van onze aarde uit te putten. Zowel van energie die men van onder de grond naar boven plaatst als de natuur die men overal vernietigt. Verplaatsing van ondergrondse energie (olie, gas, steenkool, geothermie) naar boven leidt tot opwarming. Er is slechts één oplossing: de bevolking beperken.
25/02/20 10:50 REAGEER
ferrariwalter
Volgens Statbel groeide het Belgische inwonersaantal in 2018 op jaarbasis aan met 55.336 personen, een cijfer dat neerkomt op 0,49% per jaar en al jaren stabiel blijft. Dit betekent dus dat de bevolking in 2019 met meer dan 55.336 personen zal aangegroeid zijn, en dat op een oppervlakte van iets meer dan 30.600 km². Geen wonder dat alles volgebouwd geraakt.
27/02/20 10:41 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels