Deel via

Onder de loep: de Belgische UFO-golf

March 2020
UFO's in ons land: waarheid of verzinsel? Het laat de gemoederen alvast niet ongeroerd. Wellicht vindt u het maar nonsens, of twijfelt u toch? Onze mysteriereporter Carl Bries zet de feiten op een rijtje. Aan u om te oordelen...

 

De feiten

Van 29 november 1989 tot begin 1991 was ons land in de ban van een zeer mysterieus fenomeen. Hoog in de lucht boven voornamelijk Wallonië werden toen vreemde objecten waargenomen. Tientallen tot later duizenden mensen bevestigden wat ze hadden gezien en ook officiële instanties konden er niet omheen.

De gebeurtenissen lokten zelfs de Britten en de Amerikanen naar informatie. Wat was er destijds precies waar van wat bekend staat als ‘de Belgische UFO-golf’?Eerste waarneming

De eerste keer dat men vreemde vliegende objecten boven ons land waarnam, was op 29 november 1989. Toen zagen twee rijkswachters in de Oostkantons een vreemd vliegend object zich traag door de lucht voortbewegen. Het toestel had een driehoekige vorm en felle lichten. In het midden scheen een oranjerood licht. Het bleef enkele minuten lang boven een weide zweven en vloog dan traag verder.

Vreemd, dachten de twee rijkswachters. En zij waren niet alleen. Nog tientallen anderen zouden die dag en de dagen nadien het object hebben zien rondzweven boven Eupen en het stuwmeer van Gilleppe. Later zouden nog meer getuigen opduiken die beweerden de lichten en het voertuig te hebben zien rondzweven. Vooral in Wallonië zouden ze opduiken in het luchtruim.  

Onderzoek door leger

De vele getuigenissen wekten de interesse van het Belgisch leger. Die stelde een onderzoek in. Dat werd geleid door generaal-majoor Wilfried de Brouwer van de luchtmacht. Ook hij moest uiteindelijk toegeven dat er iets aan de hand was. Hij had namelijk zelf gezien dat er vreemde objecten in de lucht hingen, in zijn geval was dat boven Waver. Die waarnemingen werden overigens gestaafd door de radargegevens. Ook daarop waren de objecten te zien.

De Brouwer getuigde van het vreemde gedrag van de objecten die zonder enig geluid konden rondvliegen. Ook konden ze zeer traag rondzweven om er daarna pijlsnel vandoor te gaan. Zoiets had hij in zijn hele leven nog nooit gezien.

Hoogtepunt

UFO2 Het hoogtepunt moest tegen dan echter nog komen. In de nacht van 30 op 31 maart 1990, zo’n half jaar na de eerste waarnemingen, waren er maar liefst zo’n 13.500 mensen die beweerden iets te hebben gezien.

Het begon rond 23 uur toen de toezichthouder van het controlecentrum (CRC) in het Waalse Glaaien meldingen ontving van ongewone lichten ten zuidoosten van Brussel. Deze lichten waren volgens getuigen helderder dan sterren en wisselden af tussen rood, geel en groen. Ze vormden een perfecte driehoek. De toezichthouder vroeg aan de gendarmerie van Waver om poolshoogte te gaan nemen.

Toen de gendarmes bevestigden wat de mensen hadden gemeld en er een tweede partij lichtjes werd waargenomen, vond het CRC het welletjes. Zij stuurden enkele F-16 jachtvliegtuigen de lucht in om zo beter zicht te krijgen op de vreemde fenomenen.

Ondertussen meldden getuigen dat nog een derde reeks lichtjes zich traag voortbewogen richting de provincie Namen. Het ging dit keer over gedimde lichtjes die zich even grillig gedroegen als de tweede partij lichtjes die eerder werden waargenomen.

De piloten van de F-16’s kregen helaas geen grip op de fenomenen. Een drietal lichtjes werden waargenomen op radar, maar die bewogen zich plotseling razendsnel vooruit zodat zelfs de jets niet konden volgen.

De eerste keer dat de radar de lichtjes vastlegde, haalden ze een snelheid van rond de 240 km/u. Maar meteen daarop schoten ze weg tegen 1770 km/u! Ook hun positie veranderde voortdurend: van 2700 meter tot 1500 meter en dan daarop stegen ze weer tot 3350 meter om wederom te dalen tot bijna het grondniveau. Die eerste afdaling bereikten ze overigens in amper twee seconden. Fenomenaal. De volgende keren dat ze op radar werden vastgelegd, haalden de lichtjes dezelfde indrukwekkende toeren uit. Terwijl ze duidelijk de geluidsbarrière doorbraken, hoorde men de hele tijd niks.

De laatste getuigenis kwam van de gendarmes van Waver die eerder die nacht waren uitgerukt om verslag te brengen. Zij zagen de lichtjes een vierkant patroon aannemen alvorens ze rond 1.30 uur alle vier een verschillende richting uitschoten en definitief verdwenen.

Foto’s en filmpjes

Er kwamen nadien heel wat mensen af die foto’s en filmpjes hadden genomen van de lichten, maar geen van allen bleken duidelijk genoeg te zijn. Er werd zelfs een professor natuurkunde bijgehaald om alles te bekijken, maar ook hij kon geen conclusies trekken. Het enige wat hij kon zeggen, was dat de wazigheid te wijten was aan infrarood licht.

Toch was er één goede foto die door iemand werd genomen in Petit-Rechain. Daarop was heel duidelijk een ufo te zien. Men kon niet anders concluderen dan dat het om een onbekend object ging.

Buitenlandse interesse & mogelijke verklaringen

Door alle heisa raakte de hele zaak ter ore bij de Britten en de Amerikanen. Die wilden uiteraard meer weten. De Belgische overheid vertelde dat er inderdaad ongewone objecten in het Belgisch luchtruim waren geweest en dat er mogelijk sprake was van ufo’s.

Ondertussen kwamen er allerlei mogelijke verklaringen naar voren. De Hongaar Michael Kuzmek, een uitvinder die op dat moment in Brussel woonde, zei dat hij verantwoordelijk was. Hij was toen aan het experimenteren met zelfgemaakte heliumballonnen waar hij driehoekige platformen aan het vastgehangen. Later trok hij die verklaring weer in.

Anderen dachten dan weer dat het ging om een geheim experiment van de Amerikanen. Die zouden ons luchtruim hebben uitgekozen om net als in bijvoorbeeld Roswell met nog verzwegen projecten zich bezig te houden.

Dan was er nog een groep die een veel directere verklaring had: ons land werd in die periode bezocht door buitenaardsen. Waarom ze het hier kwamen verkennen, werd door deze groep niet uitgelegd.

Vervalsing

Zullen we ooit de waarheid kennen over wat er in die periode in ons luchtruim zich bevond? Waren het echt buitenaardsen die ons land een bezoekje brachten? Of ging het om een geheim project van één of andere buitenlandse macht zoals de VS?

Eén ding is intussen wel zeker: de foto die een hype werd was een vervalsing. De man uit Petit-Rechain verklaarde in 2011 dat hij een grap had uitgehaald met iedereen. Het was namelijk geen ufo, maar een model uit piepschuim dat hij met lampen had versierd en zo een foto van gemaakt.

Auteur: Carl Bries

19 reacties

de cooman
In 1978 al gezien,Je maakt het niet bekend,niemand gelooft het toch.
Maar het blijft je hele leven lang bij
2/03/20 16:39 REAGEER
aronjaco
Reeds jaren lang zijn er mensen die " vreemde objecten" waarnemen, zgn UFO's .
Buitena
2/03/20 17:18 REAGEER
aronjaco
Even verder : buitenaardse intelligente wezens verplaatsen zich in ons luchtruim . Komaan zeg : met de twee voeten op de grond blijven a.u.b.. Ik heb al dieren gezien in het bos , iets wat bij nadere beschouwing het uiterlijke was van bv. een boom. Allerhande spookverhalen doen de ronde. Wel ik zie voorlopig geen spoken , en wel omdat die er niet zijn.
2/03/20 17:22 REAGEER
Marc AG
En toch zijn de ufonauten onder ons. Of dacht u dat dat oranje kleurtje van Donald Trump normaal was? Trump is een alien van de planeet Qhuukzil, zijn ware naam is Shiesqies Scrograk III.
3/03/20 10:25 REAGEER
Marc AG
Wel een kleine correctie, hij is een buitenaards wezen, maar geen intelligent buitenaards wezen. Vanwege zijn domheid en mateloze arrogantie is hij verbannen van zijn planeet.
3/03/20 10:26 REAGEER
Dat kon u niet beter zeggen.....F**K den trompet !!!!
3/03/20 16:55 REAGEER
Seke
Waarom zijn dan onze politiekers nog niet naar bv. de maan verbannen?
4/03/20 10:19 REAGEER
GhislainVanacker
Och jong, zelfs de maan wilt die niet!
5/03/20 18:32 REAGEER
Michel 1955
hahahaha......lol !!!
5/03/20 13:44 REAGEER
Seke
Met de voeten op de grond blijven aronjaco,
Het is niet omdat jij er geen gezien hebt, dat er geen zijn! Dat is te simplistisch gezien. Er zijn duizenden mensen die dat wel gezien er ervaard hebben. Maar nog beter is het voor mensen zich daar niet mee in te laten, want dat juist is hun bedoeling de interesse op te wekken, en dan gaat men een gevaarlijk pad. Te vergelijken met drugs, wat ook veelal tot de dood lijdt!
4/03/20 11:20 REAGEER
ERWE
Ongeveer 20 jaar terug, in de omgeving van Brugge, rond 18 uur vermoedelijk in de maand juli,
zag ik rijdend met de auto hoog tussen de lichte bewolking, een speciaal "schijnsel". :
één zijde van een kubus als de weerspiegeling van glas.
Mijn broer die naast mij zat had niets gezien.
Een week later stond ik enkele ogenblikken gewoon -in de woonkamer te Gits-. naar buiten te kijken.En daar was dezelfde "verschijning" bij een gelijkaardige lucht.
.Er liepen geruchten dat -in Amerika-dit 3000 mensen te gelijk hadden gezien.
Ongeveer 10 dagen later zag ik in een film op TV ….dat zelfde beeld !!! Een kloosterzuster zei dat dit iets was uit het" boek der openbaringen". Ze heeft mijn verhaal getoetst en vertelde over het nieuw Jeruzalem dat aan het uitspansel zou verschijnen met de afmetingen -in oud-Hebreeuwse
termen- wat er op neerkomt (samen berekend) als een kubus van 10.000 X10.000 x 10.000 meter.
Als misschien pittig detail : in Gits bleef "het" lang genoeg staan om mijn kijker (10 X 50) boven te halen en... "het" werd niet groter, t.t.z. ik kon niet méér details zien. Daaruit concludeerde ik dat "het" op een zéér grote afstand aan de hemel stond. Sinds dien niet meer gezien … wie wel ? ERWE.
2/03/20 18:07 REAGEER
Seke
Ik geloof niet dat het "nieuwe Jerusalem" in Gits gaat neerdalen. Kloosterzusters zijn niet onze beste bijbelleeraars!
4/03/20 10:30 REAGEER
Dit verschijnsel gaat op en af. Fake, echt ? Alles kan, er is meer dan de gewone sterveling vermoed. Heb het nooit gezien, volgens mij bestaat het, al steken ze het in de doofpot.... Om paniek te vermijden? Volgens mij wel. Zeg niet te gauw, is iets voor zwevers......Al ben ik 'n nuchter persoon, I am a believer PUNT
2/03/20 23:45 REAGEER
Marc AG
De enige écht nuchtere houding (en dat geldt ook voor andere zaken, zoals godsdienst) is: we wéten het gewoon niet. Een agnostische houding dus.
3/03/20 11:51 REAGEER
T'ja, mss beter.We hoeven niet alles te weten :-)
3/03/20 16:57 REAGEER
Seke
we kaatsen de bal ook graag eens terug hé MarcAG : Uw mening is goed voor u, ze de anderen niet opdringen! Raar toch dat agnosten alles over godsdienst weten.
4/03/20 10:25 REAGEER
Muddy Maddy
ik zelf heb in de jaren 80 boven de baan Kortrijk- Brugge in de vroege vooravond iets "vreemds" gezien. een driehoekig iets met felle lichten. toen ik mijn camera wou nemen die in mijn handtas zat, verdween dit object opeens zonder verklaring. wie weet zag ik een geheim toestel van de Amerikaanse luchtmacht of iets niet van deze wereld? ik meld dit maar met het risico uitgelachen te worden.
9/02/21 11:22 REAGEER
Hihi....U valt in herhaling, grapjas :-)
4/03/20 22:05 REAGEER
Muddy Maddy
nicolevandeginste, ik ben wel degelijk een andere persoon dan degene ( Erwe) die een eerder verhaal geschreven heeft. ( ik wist dat ik uitgelachen ging worden!!!)
27/04/21 11:43 REAGEER

Login Registreer

Carl Bries

Mysteriekenner
Mysteriekenner
Carl Bries (1983) is een sociaal werker uit de Kempen met een passie voor mysteries over heel de wereld. Hij neemt in zijn vrije tijd allerhande mysteries, waar (bewust) weinig over gesproken wordt, onder de loep. Het is aan jou om samen met hem deze mysteries te ontrafelen of ze te laten voor wat ze zijn.

Meer artikels van Carl Bries

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels