Deel via

Brailleliga blaast honderd kaarsjes uit

March 2020
Dit jaar viert de Brailleliga haar honderdjarig bestaan. Dat gaat gepaard met heel wat activiteiten die de inclusie van blinde en slechtziende personen centraal plaatsen.

100 jaar ten dienste van blinde en slechtziende personen

100 jaar geleden hadden twee blinde dames een ambitieus plan. Élisa Michiels en Lambertine Bonjean wilden hun lotgenoten in België helpen: de Brailleliga zag het levenslicht. Sinds zijn ontstaan groeide de vereniging ieder jaar een beetje. Vandaag begeleidt de Brailleliga gratis meer dan 15.500 blinde en slechtziende personen op weg naar meer zelfstandigheid in hun opleiding, hun werk, hun vrije tijd en het dagelijks leven.

Naar een meer inclusieve samenleving

100jaar-brailleliga-1140  

En wat met de toekomst? De Brailleliga heeft ambitieuze plannen. Naast een modernisering van de eigen look, wil de Brailleliga vooral een bijdrage leveren aan een meer inclusieve samenleving. Dit door blinde en slechtziende personen hun leven lang een uitgebreide, multidisciplinaire, snelle en kwaliteitsvolle begeleiding te bieden. De focus zal liggen op specifieke doelstellingen: kinderen zo goed mogelijk op weg helpen in het leven, senioren helpen in hun strijd tegen isolement, de snel evoluerende technologie ten dienste stellen van blinde en slechtziende personen en hun tewerkstelling bevorderen.

Naast de jaarlijkse activiteiten (special edition 100 jaar) zien nieuwe activiteiten het levenslicht in 2020. Zo is er bijvoorbeeld dit najaar een Familiedag waarop alle betrokken partijen - broers, zussen, ouders, etc. - met elkaar van gedachten kunnen wisselen. Om haar toekomstvisie vorm te geven, consulteerde Brailleliga haar leden, een initiatief dat in de toekomst onder de vorm van een “Ledenforum” zeker navolging zal krijgen.

Laat je horen

braille Om 100 jaar van dialoog en begeleiding te vieren en om hulde te brengen aan haar oprichtsters, pakt de Brailleliga in 2020 uit met tal van activiteiten. Rode draad doorheen de communicatie en de acties van de Brailleliga in dit feestjaar is de stem. Onder het motto ‘Laat je horen’ zal iedereen de kans krijgen om zijn of haar stem te laten horen voor de blinde en slechtziende personen die centraal staan in deze campagne.

BrailleMobiel

In maart, april en mei trekt de BrailleMobiel - een soort van mini-Brailleshop - heel België rond en doet hij twaalf Belgische steden (overal waar de Brailleliga een regiohuis heeft) aan. In de BrailleMobiel is het mogelijk om een verjaardagslied te zingen en zo de Brailleliga financieel te steunen, want onze partner KBC schenkt € 2 per ingezongen lied. Feest wordt het ongetwijfeld met drie uitzonderlijke concerten van het vrouwenkoor Scala, in Brussel, Gent en Charleroi. De opbrengsten van deze drie concerten gaan integraal naar de Brailleliga.

Alle informatie over de roadshow van de BrailleMobiel, de activiteiten en de concerten kan je terugvinden op de website van de Brailleliga.

Auteur: Stefaan Van Laere

1 reactie

Mooi dat je hen niet vergeet, hebben al miserie genoeg
17/03/20 18:36 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels