Deel via

Wilde zalm

March 2020
Wilde zalm is een van de lekkernijen die in het Aards Paradijs wellicht niet zal ontbreken. Een vis die je eigenlijk niet kan verknoeien, want je doet er best zo weinig mogelijk mee om de pure smaak ook puur te houden. Zalm is bovendien een van de gezondste vissen.

Echte wilde zalm is steeds moeilijker te vinden, maar we treffen deze delicatesse die de ware visliefhebber spontaan het water in de mond doet krijgen gelukkig nog steeds aan langs de Atlantische kusten nabij Groenland, Noorwegen en IJsland. Ook de befaamde Schotse wilde zalm moet helaas steeds meer opboksen tegen kweekzalm.

De experts zien deze evolutie met lede ogen aan, want vroeger vonden we wilde zalm zowat overal terug, ook in onze rivieren. Begin de 20ste eeuw was nog sprake van ruim 2000 verschillende grote zalmpopulaties over de hele wereld, elk met hun eigen karakteristieken. Op een bepaald moment was de Rijn zelfs de grootste zalmrivier van Europa, en kon je bij ons in de Schelde en de Maas eveneens zalm aantreffen. Zo zijn er in Gent 16de eeuwse recepten gevonden van waterzooi met rivierzalm.

Batterijkip van de zee

De overbevissing, vervuiling van de zeewateren en rivieren en de dalende voorplanting hebben de wildstand intussen tot een absoluut minimum herleid, zodat het merendeel van de zalm nu in de kooien van de visboerderijen wordt gekweekt met als hoofdproducenten de Schoten en Noren. Geringschattend wordt kweekzalm wel eens de ‘batterijkip van de zee’ genoemd.

zalm1 Het trieste leven van een kweekzalm begint vaak in grote kweektanks, waar met het licht wordt geknoeid omdat jonge zalm het snelst in de zomer groeit. De kweekzalmen krijgen een flinke portie medicijnen, en het voer waarmee ze vetgemest worden bestaat dikwijls uit vermalen kleine vissen, algen en schelpdieren in tabletvorm. Door de vervuiling van de zee dreigt ook het gevaar van de vervuiling van deze tabletten met allerlei schadelijke stoffen.

De nog overblijvende echte wilde zalm legt tot meer dan 3000 km af om zich in de Noord-Amerikaanse en Europese rivieren te gaan voortplanten. De jonge zalmpjes worden geboren in het zoete water van de bovenloop van rivieren, en ze zwemmen na enkele jaren stroomopwaarts naar het zoute water van de zee, waar ze snel groeien. Gemiddeld wordt een wilde zalm 65 cm, maar door de toenemende druk van de horeca en de thuismarkt zijn nu nog moten van zalm van hooguit 8 kg te koop.

Gezonde vis

Echte wilde zalm heeft uiteraard een prijskaartje, maar deze lekkernij is de meerkost meer dan waard.

Wilde zalm bevat veel onverzadigde vetten die gunstig zijn voor hart- en bloedvaten en bovendien cholesterolverlagend werken. Ondanks de duurdere aankoopprijs is het een van de gemakkelijkste vissen om mee te werken. Een carpaccio van rauwe wilde zalm heeft weinig meer nodig dan wat citroensap en peper, of zelfs helemaal niets. Gegrild, gebakken, gestoomd, gerookt of in een verrukkelijke mousse: deze koning van de vissen behoeft in de keuken weinig meer dan de nodige eerbied en vooral veel gezond verstand om een product dat van zichzelf al overheerlijk is niet om zeep te helpen met te ingewikkelde bereidingen en ingrediënten.

Voedingswaarde per 100 g

Energie: 930 kJ/221 kCal

Eiwitten: 20 g

Vetten: 15 g

Auteur: Stefaan Van Laere

8 reacties

Romis
Beste Stefaan,

ik ben het roerend eens met uw artikel over de wilde zalm.
Wij zouden niets liever hebben dan deze vis te kunnen klaarmaken. Maar waar is die zalm te vinden? In geen enkele supermarkt in onze buurt kunt ge die aantreffen.
Als u me eventueel een verkoopadres kunt aanraden zou dat zeer welkom zijn.

Met vriendelijke groeten

Romis
30/03/20 13:07 REAGEER
Biestan
Juist wilde zalm vinden in de winkel is zeer moeilijk, eenmaal gevonden in delhaize .zeer lang geleden, zeer lekker, niet te vergelijken met de gecultiveerde zalm.maar waar is die tegenwoordig te vinden?
6/10/20 08:53 REAGEER
aronjaco
De bedoelde zalm kunt ge kopen in blik , wel duur !!! Overheerlijk.
Dat als alternatief voor de verse zalm . Ikzelf koop Imperial. Een blikje van 213 gram kost al snel rond de 5 euro. Maar , waar voor je geld en gezond.
30/03/20 16:47 REAGEER
Prima merk, 5€ toch te doen, wat heb je nu nog voor dit bedrag? Omgezet in oude bef, ja 200 frank klinkt duur, maar zo lekker...
30/03/20 23:18 REAGEER
akkefietje
Ik eet graag vis maar zalm eet ik enkel gerookt. Ik vind dat er betere vis is dan zalm.
30/03/20 23:45 REAGEER
Seke
Waar is toch die goeie ouwe tijd, toen de mensen nog content waren met nen haring?
31/03/20 11:35 REAGEER
elsatje
Beste Aronjaco, volledig eens met jou voor wat betreft de lekkere smaak van zalm in blik. Maar spreek jij hier over rode of roze zalm, want die prijs is wel niet de zelfde of zijn ze allebei gezond en lekker?
31/03/20 12:41 REAGEER
Eet Noordzeevis zoals daar zijn haring en wat kan een lekkere tong, schar enz....uit onze zee smaken en grijze garnaaltjes zelf pellen.
Inderdaad zonder veel bereiding puur natuur.
Ik kom ui Nieuwpoort???? maar da’s voor na Corona. Hou jullie gezond.????
1/04/20 17:24 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels