Limburg, van oudsher al dé fruitstreek. Een streek van boomgaarden vol met rijp fruit dat vroeger werd ingemaakt of verwerkt tot confituur of stroop. Ieder gezin had zo zijn eigen recepten. De bomen bleven, maar het fruit wordt tegenwoordig niet meer geplukt; geen tijd of goesting… Niet zo in de Jambrouwerij...
Boomgaard
Maarten Simonis, Jambrouwer: "Voor de Jambrouwerij is de boomgaard van ‘Ome Jean’ uit Sint Huibrechts-Hern het begin geweest van een ontdekkingstocht naar het bewaren van smaken. Van de heerlijke kersen en pruimen werden jams gemaakt voor familie, vrienden en collega’s. Recepturen werden uitgewisseld, lege potjes verzameld, op- en aanmerkingen werden gegeven, recepten werden herschreven en nóg meer potjes werden gevuld…
Onze naam
De naam ‘Jambrouwerij’ is bedacht door onze zoon Viktor tijdens een fietstocht langs de brouwerij van Westvleteren in de zomer van 2010. Hij bedacht dat ook jam, net zoals bier, ‘gebrouwen’ wordt; een verwijzing naar het kookproces van jam, confituur en gelei.
Ambachtelijke keuken
De Jambrouwerij staat voor een ambachtelijke keuken waarin de smaken van Limburgs fruit met gevoel voor authenticiteit worden geconserveerd. In de brouwerij is er echter ook ruimte voor creativiteit, waardoor jams ontstaan die soms verrassend smaken. Alle smaken die de Jambrouwerij voert, geven rechtstreeks gehoor aan de inspiratie die een wandel- of fietstocht in onze mooie omgeving ons bracht.
Streekproductenwinkel
In onze winkel verkopen we niet alleen onze eigen gemaakte producten, maar ook andere heerlijke Limburgse streekproducten. We kennen iedere producent persoonlijk en staan garant voor zijn ambacht en kwaliteit.
Webshop
Normaal kan je alles ter plaatse komen proeven en kopen. Door de coronacrisis is de fysieke winkel tijdelijk gesloten, maar neem zeker een kijkje in onze webshop om ons lekkers te ontdekken!"
De Jambrouwerij
Valmeerstraat 123
3770 Val-Meer (Riemst)
België
Telefoon 0470-852110
Boek 'Koken met confituur'
De Jambrouwerij heeft ook een eigen boek, 'Koken met confituur'.
Of met jam. Of met gelei. Of met marmelade.
Dit boek laat je zien en beleven dat confituur niet alleen gebruikt kan worden als broodbeleg of in de
yoghurt, maar ook uitstekend kan dienen als ingrediënt in tal van culinaire gerechten.
Het boek toont je smaakmakende foto’s, makkelijk te volgen recepten en duidelijke ingrediëntenlijsten.
Alle ingrediënten zijn gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt om de hoek.
Als rode draad door het boek vind je diverse verhalen. Verhalen die allemaal vertrekken van – of
terug te brengen zijn tot – een of andere confituursoort. Verhalen die gaan van anekdotes tot weetjes,
van woordverklaringen tot beschrijvingen.
Het boek biedt tot slot een oplossing voor de restjes confituur die iedereen thuis wel in de koelkast,
in een voorraadkast of op de tafel heeft staan. Hiermee sluit het boek aan bij de huidige tijdsgeest
van minder weggooien en zoveel mogelijk uit de dingen halen.
...Haal eruit wat erin zit!
Over de auteurs
Yleen Goffin:
‘Talen, zowel de Nederlandse taal als vreemde talen, zijn een passie van mij. Ik heb dan ook met
veel plezier meegeschreven aan dit boek, waarin je hier en daar een knipoog naar de herkomst
van woorden of verhalende teksten kan terugvinden. Ik ben geboren en getogen in de fruitstreek en trots op dit boek, dat mensen hopelijk aanzet om onze fruitrijkdom voor honderd procent in te zetten in de keuken!’
Maarten Simonis:
‘Als kok leerde ik het vak bij gerenommeerde restaurants als Inter Scaldes, Aux Armes de France en
Paul Bocuse. Tegenwoordig leg ik als jammaker in de Jambrouwerij mijn passie in het maken van
ambachtelijke Limburgse jams. Het gebruik van streekgebonden fruit en het ontdekken van oude
smaken staan in de Jambrouwerij centraal.’
Bart Le Roux:
‘Ik heb veel interessegebieden: grafische vormgeving, tekstschrijven, koken, fotografie... Sinds mijn
studie grafische vormgeving aan de Kunstacademie in Maastricht werk ik meer dan 25 jaar in de
reclame. Reizen, mijn moestuin en kunst en cultuur zijn bronnen van inspiratie, hetgeen ook in de
keuken tot uiting komt. Aan tafel komt alles en iedereen bij elkaar, elk bord is een optelsom van
opgedane ervaringen. Dat klinkt hoogdravend, maar zo zie ik dat niet. Ook een boterham met jam
kan een sensatie zijn!’
Het boek is hier te verkrijgen.
3 reacties
Voor iets als een Boek op papier moet je iets betalen, maar aangezien ik 81 jaar ben en al €46
vermaand pensioen heb, kijk wel degelijk uit of het voor mij een meerwaarde heeft.
Ik maak Jam ( sinaasappel) met blikken die ik uit England krijg via mijn broer die daar woont.
Mocht er iemand zijn die het merk van die echt goede blikken met bittere sinasappel wil weten, vraag maar. beary@xs4all.nl en dan geef ik je de merknaam.
Misschien komtheboek van Stefan nog eens uit als E ebook.
Beertje