Dille: veelzijdig kruid
Aan dille worden traditioneel tal van eigenschappen toegedicht. Dit kruid wordt al ruim 3000 jaar geteeld en is oorspronkelijk vermoedelijk vanuit Zuid-Azië afkomstig. De Romeinen gebruikten het al om kransen mee te maken, en bij de Egyptenaren stond het bekend als een middeltje tegen slapeloosheid. Volgens de legende zou Cleopatra dille hebben gebruikt om mannen in slaap te krijgen.
Dille in de volksgeneeskunde en de keuken
Dit kruid is gezegend met een fikse portie volksgeloof. Zo was men er in de middeleeuwen van overtuigd dat dille heksen boze geesten en slechte tovenaars op een afstand kon houden. Men dacht toen ook dat dille verborgen krachten had. Zo strooiden jonge bruiden gemalen dille in de schoenen van hun echtgenoot en prevelde ze de spreuk “mosterd en dille, mijn man doet wat ik wille”.
Dille bevat veel vitamine C. Het maakt de slijmen in de keel los en bezorgt overspannen magen rust. Ook heeft het een licht kalmerende werking en activeert het de nieren.
Dille doet het uitstekend in de keuken, maar let op voor overdaad want het heeft een sterke smaak. Het zorgt voor een licht aromatisch smaakaccent in salades, bij gestoofde groenten, aardappelen, avocado en in allerlei sauzen en vinaigrette. Dille doet het uitstekend bij vis en in soep en wordt best niet meegekookt.
Dillesoep met verse bolletjes
Ingrediënten
300 g koolvis . 1 ui . 1 wortel . 50 g sojascheuten . 100 g bloem . 3 eieren . 2 eetlepels citroensap . 1 eetlepel dillezaadjes . een handvol peterselie en bieslook . 2 l water . peper en zout
Bereiding
Kook de vis gaar en houd het kookvocht bij. Snijd de ui in stukjes en pureer de vis met de ui. Voeg de bloem, eieren, citroensap, peper en zout toe. Rol met vochtige handen bolletjes van het mengsel. Snijd de wortel in fijne reepjes en was de sojascheuten. Doe het viskookvocht bij het water en voeg de wortelreepjes en de sojascheuten toe. Laat de visbolletjes een tiental minuten in de soep gaar koken. Rooster de dillezaadjes in een pan en strooi ze over het kookvocht. Breng naar keuze op smaak met peper en zout. Voeg in het bord de fijngesneden peterselie en bieslook aan de soep toe.
Kerrie: gemengde specerij
Kerrie is een gemengde specerij van Indische afkomst. Het wordt samengesteld uit de bladeren, stengels, wortels en zaden van een brede waaier van kruiden zoals witte en zwarte peper, muskaatnoot, koriander, paprika, anijs en kardemom. De specifieke kleur dankt kerrie aan de aanwezigheid van geelwortel- of kurkumapoeder.
Kerrie in de volksgeneeskunde en de keuken
In India is het bereiden van en het werken met kerrie een cultuur op zich. De verschillende volksgemeenschappen bereiden er elk hun eigen kerriemengsels. Een eerste recept met kerrie vinden we in Europa in de 18e eeuw terug.
Volgens de traditionele volksgeneeskunde zou kerrie de spijsvertering bevorderen. Ook activeert het een slecht werkende lever. In de keuken is kerrie een dankbaar ingrediënt in soepen, sauzen, bij rijst, vis, gevogelte en eieren. Samen met wat appel en citroen zorgt kerrie voor een opmerkelijke smaak. De toevoeging van een scheutje room maakt de bereiding zoeter.
Kerriesoep met aardappelen
Ingrediënten
3 uien . 3 eetlepels kerrie . 500 g aardappelen . 1 wortel . 2 l water of groentebouillon . 1 dl lichte room . 1 dl kokosmelk . stukje gember . peper en zout
Bereiding
Schil de uien, de aardappelen en de wortel in fijne blokjes en kook ze gaar in de groentebouillon. Snijd het stukje gember zo fijn mogelijk.
Pureer de soep. Zet het vuur af en vroeg de kerrie, room, kokosmelk en gember toe. Kruid af naar smaak met peper en zout. Serveer deze lichte soep met wat geroosterd brood.
Auteur: Stefaan Van Laere
3 reacties
In Zweden vonden wij Dille, gewoon in het wild langs de weg, met een felle, heerlijke geur.
Al jaren poog ik tevergeefs in onze Noord Kempense kruidentuin via pakjes zaad in de hoop die lekkere geur te evenaren. Ligt de schrale oogst aan de zandgrond of aan iets anders? Iemand een advies?
dank
Herwig Schacht,
Mijn man en ik veronderstellen dat het heerlijk ruikende kruid wat U in Zweden gevonden hebt, niet Dille is, maar wel VENKEL.Deze ruikt inderdaad heel lekker. De knol groeit verder in de grond en het loof ziet er praktisch hetzelfde uit als Dille. Mogelijk ruikt de gekweekte venkel ook zo aangenaam, maar dat hebben we niet uitgeprobeerd. Mogelijk zijn wilde venkel zaden ook te koop ? Je kan venkel ook bij ons langs wandelwegen , in de natuur , vinden. Succes !