Deel via

Leren leven met slapeloosheid

April 2020
Slapeloosheid is een van de grootste kwalen van deze tijd, en dat niet alleen bij ouderen. Onze drukke agenda (ook bij gepensioneerden), de zorgen van de coronacrisis: voor velen onder ons is het 's nachts vruchteloos schaapjes tellen. Een slaappil kan hooguit een tijdelijke oplossing brengen. Deze vijf natuurlijke tips zorgen wellicht voor enige verlichting.

Ons leven is vaak zo druk, druk, druk... Ook wie al gepensioneerd is, propt zijn dagen soms zodanig vol dat de nachtrust er onder lijdt. Nu het gewone leven door de coronacrisis is stilgevallen, maken we ons dan weer vaak zorgen. Onze eigen gezondheid, die van onze naaste, wat met het postcoronatijdperk? Al deze factoren dragen bij tot toenemende slapeloosheid bij jong en oud.

slapeloosheid2 Wanneer we 's avonds ons hoofd te rusten leggen, is onze geest vaak zodanig overbelast dat we niet altijd in staat zijn om meteen de slaap te vatten. Wat ook de precieze oorzaak mag zijn, slapeloosheid geldt als een kwaal die heel wat westerlingen treft en daaraan is onze levensstijl uiteraard niet vreemd. Volgens studies heeft niet minder dan 30% tot 40% van de volwassenen last van occasionele slapeloosheid. Erger nog, 10 tot 15% van de volwassenen geeft aan dat ze bijna elke dag moeilijk in slaap geraken.

Klassieke slaapmiddelen

Wanneer je te kampen hebt met slapeloosheid, dan kan de dokter je de klassieke slaapmiddelen voorschrijven. Deze kunnen tijdelijk een gunstig effect hebben, maar er is een groot negatief neveneffect. Is het een licht slaapmiddel dan valt het verslavend effect nog mee, maar wie naar het zwaardere spul grijpt moet voor ogen houden dat dit geen onschuldige producten zijn.

Het kan niet genoeg benadrukt worden: slaappillen mogen slechts tijdelijk gebruikt worden, en ze zijn zeker geen oplossing voor het probleem van slapeloosheid.

Natuurlijke remedies

slapeloosheid Maar gelukkig zijn er verschillende natuurlijke remedies die je kunnen helpen om toch de slaap te vatten. Vooreerst moet je natuurlijk beginnen met een verandering in je levenswijze en overdag de nodige lichamelijke en mentale rust inbouwen.

Bepaalde voedingstoffen, supplementen en kruiden kunnen helpen om niet langer elke nacht te liggen woelen en keren. Het is zeker de moeite waard om ze uit te proberen wanneer je in je bed schaapjes ligt te tellen.

Hier een top vijf van natuurlijke manieren om je slapeloosheid te bestrijden.

1. Melatonine

Dit is een hormoon dat kan helpen om de cyclus tussen slapen en wakker zijn te regelen. Melatonine wordt soms omschreven als een interne pacemaker die een belangrijke rol speelt bij het timen en het beheren van onze slaap. Dit natuurlijk hormoon helpt de temperatuur van ons lichaam te verlagen. Dit is van groot belang voor de slaapcyclus, want het lichaam heeft dit net nodig om in de slaapmodus te raken.

Hoe dan ook wordt aangeraden om niet zomaar op eigen houtje melatonine te nemen en eerst een dokter te raadplegen om te kijken of dit voor je geschikt is.

2. Warme melk

slapeloosheid4 We hebben misschien vroeger moeten lachen toen grootmoeder zaliger ons een kopje warme melk gaf met de raad er met kleine teugjes van te drinken om vlot de slaap te kunnen vatten. We hadden beter naar haar moeten luisteren, want de wetenschap heeft haar intussen gelijk gegeven. Ook blijkt amandelmelk een bijzonder rijke bron van calcium te zijn, en deze stof heeft het brein nodig om melatonine aan te maken.

Er speelt natuurlijk ook een psychologische factor mee. Zo kan een kopje warme melk prettige en relaxerende herinneringen oproepen aan je moeder die aan de rand van je bed nog een verhaaltje voor het slapen gaan komt vertellen…

3. Magnesium

Magnesium is een echte wonderstof die ook bij het slapen een belangrijke rol kan spelen. Research heeft aangetoond dat zelfs een klein tekort aan magnesium het brein al kan verhinderen om tijdens de nacht tot rust te komen, met slapeloosheid en stress tot gevolg.

Gelukkig is er goed nieuws wanneer je een tekort aan magnesium hebt, want je kan deze stof gewoon via de voeding binnenkrijgen. Goede bronnen van magnesium zijn onder meer groenten met groene bladeren zoals sla en spinazie, witte kiemen, zaden van pompoen en amandel.

Toch nog graag deze bemerking: begin niet zomaar op eigen houtje supplementen met extra magnesium in te nemen en check vooraf eerst met je dokter of dit wel geschikt voor je is. Magnesium is namelijk krachtig spul en het kan de interactie aangaan met tal van verschillende vormen van medicatie. In extreme gevallen kan dit zelfs een ernstige bedreiging voor de gezondheid vormen en dit willen we natuurlijk vermijden.

4. Lavendel

Nog een oud middeltje dat intussen zijn nut heeft weten te bewijzen is lavendel. Olie van lavendel is erg kalmerend en er is intussen wetenschappelijk bewijs voorhanden dat aantoont dat het bij sommige gevallen van slapeloosheid een slaapbevorderend effect heeft. Het kan dus zeker geen kwaad om voor het slapengaan een warm en rustgevend bad met olie van lavendel te nemen om je lichaam en ook je geest tot rust te laten komen.

5. Valeriaanwortel

slapeloosheid5 Dit kruid heeft duidelijke medische eigenschappen en wordt al sinds oudsher gebruikt om problemen met de slaap te bestrijden. Valeriaan kan verdovend werken en is bijgevolg ook nuttig voor wie probeert om in slaap te geraken.

De efficiëntie van valeriaan in verband met de bestrijding van slapeloosheid is nog niet duidelijk bewezen. Wanneer je valeriaan wil gebruiken om een slaapstoornis te behandelen, moet je vooral geduld hebben. Je zal het zeker gedurende een periode van enkele weken moeten innemen om er een weldadig effect van te ondervinden. Spreek er zeker vooraf met je dokter over en neem het niet zomaar op eigen houtje in.

Auteur: Stefaan Van Laere

2 reacties

carmel77
Hallo lieve mensen.
Ik weet ook, een heel goed slaapmiddel, namelijk : De MIR-Methode.
Niet alleen voor slapeloosheid ook voor veel andere kwalen.
Ik kan dat hier niet uitleggen, maar tik in de pc bij google, :MIR
Of MIR-Methode.NL
IK hoop dat het voor jullie ook werkt.
Groetjes.
Nelly
20/04/20 17:44 REAGEER
Bedankt voor deze tip :-)
20/04/20 23:07 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels