Deel via

10 tips bij de barbecue

May 2020
Nu we ons leven langzaam weer kunnen oppikken is een barbecue met de naasten uit onze cocoon zeker een vorm van troost en gezelligheid. Deze 10 tips komen zeker van pas voor wie graag eten in de buitenlucht klaarmaakt.

Barbecue kan eigenlijk het hele jaar door, al ligt het accent bij ons toch voornamelijk op de warmere dagen. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten?  We vatten het graag voor u in dit handig lijstje samen.

1. Welke soort barbecue: houtskool, gas of elektrisch?

Dat hangt natuurlijk van je persoonlijke voorkeur af, maar ook van de beschikbare plaats. Een houtskoolbarbecue is ideaal voor grote tuinen, heb je maar een appartement met een balkon dan kies je beter voor elektrisch of gas. Kijk vooral naar de grootte van de grill als je (van zodra dit weer mag) voor uitgebreide groepen wil barbecueën en naar de plaats tussen de staven van de grill. Zit er teveel ruimte tussen, dan kunnen je bereidingen daar snel tussen vallen.

2. Welke soort briketten?

Houtskool is klassiek en degelijk, maar waarom niet eens kokosbriketten proberen? Die gaan langer mee en blijven ook langer warm. Ze kosten wel iets meer, maar dat haal je er uit.

barbecue2 3. Welk gereedschap?

Je kan door zo ver in gaan als je wil, maar echt uitgebreid hoeft je gereedschap niet te zijn. Een tang, een paar barbecuevorken: daar kom je al een heel eind mee.

4. Hoe steek je een houtskoolbarbecue best aan?

De aanmaakblokjes hebben zeker hun nut, maar wil je professioneel overkomen dan gebruik je een zogenaamde schoorsteen. Dat is simpel gezegd een buis met een handvat. Je stopt er briketten met een aanmaakblokje in, steekt het blokje aan en na enkele minuten zijn je kolen klaar voor gebruik. Eenvoudig en handig!

5. Hoelang moet de houtskool vooraf branden?

Lang genoeg… Maak de barbecue tijdig aan en zorg dat hij voldoende warm is. Als de grill niet op temperatuur is zullen je stukken vlees, vis en groenten aan de grill blijven kleven.

6. Hoe vermijden dat je bereidingen verbranden?

Wanneer vet op de brandende kolen druipt, krijg je vlammen. Je moet dus vermijden dat er vet uit je vlees lekt. Hou ook een sproeiertje bij de hand zodat je wanneer het toch gebeurt meteen kunt ‘blussen’.

barbecue3 7. Hoe vermijden dat je vlees te droog wordt?

Goed vooraf marineren is de boodschap. Ook gaan sommigen op te hoge temperatuur bakken. Je moet zorgen dat je kolen eerst wit zien en goed doorbrand zijn voor je de bereidingen op de grill legt. Leg je vlees wanneer het bijna gaar is opzij van de grill, daar is het minder warm en zal het rustig verder garen en haar sappigheid behouden.

8. Wat klaarmaken op de barbecue?

Liefst kwaliteit in plaats van kwantiteit: dus geen vijf stukken minderwaardig vlees maar liever één heerlijk stukje. Durf ook nieuwe combinaties uit. Naast vlees, vis, veggie en groenten is bijvoorbeeld ook fruit op de barbecue een topper. Heel eenvoudig maar verrassend lekker is bijvoorbeeld een toost of stuk stokbrood met wat olijfolie en daarop niets dan schijfjes aardbei met een royale draai peper vers van de molen.

9. En waarom niet afsluiten met een dessert op de barbecue?

Ook een dessert op de barbecue kan! Verloren brood met rozijnen, gegrilde appels en peren, meloen met blauwschimmelkaas, gekarameliseerde noten, heet ijs (ijs in een deegjasje): experimenteren is de boodschap.

10. Hoe je barbecue schoonmaken?

Eens je klaar bent, begint eigenlijk al de voorbereiding naar de volgende barbecue. Je kan als je klaar bent met grillen de barbecue best nog verder laten branden. Op die manier verbranden alle aanbaksels aan de grill en kan je ze met een metalen borstel gemakkelijk verwijderen. Gebruik een halve citroen om de grill terwijl die nog warm is verder schoon te maken. Schoonmaakmiddel is uit den boze.

Auteur: Stefaan Van Laere

3 reacties

Leuk he die BBQ, indien je groot en mooi woont, tuin terras, jaja ! Ik in mijn kleine oude flat met balconnetje zicht straatkant (zuidkant) niet zo evident. Op 'n ander ? Dan moet je wel uitgenodigd worden......ook niet evident !!!
25/05/20 23:59 REAGEER
huubje
Bij barbecue is keuze van een natuurlijk aanmaakblokje belangrijk. Houtwol bijvoorbeeld is proper en geurloos en tast de smaak van het voedsel bij het roosteren niet aan, in tegenstelling tot de vele chemische producten die verkocht worden.
26/05/20 09:53 REAGEER
wimverbeke
Interessante tips! De barbecue staat hier alvast klaar!
31/05/20 17:38 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels