Deel via

De Belgische eetgewoonten tijdens de lockdown

May 2020
De coronacrisis heeft wel degelijk invloed op onze eetgewoontes. Deliveroo deed er onderzoek naar en kwam tot merkwaardige resultaten. Zo koken we meer gerechten na eigen bodem en hebben we het leveren aan huis van maaltijden ontdekt.

Meer dan twee maanden geleden, op 13 maart om middernacht, moesten restaurants in België sluiten. Nu iedereen in zijn kot eet, onthult Deliveroo de nieuwe Belgische foodtrends tijdens de lockdown:

  • De Belgische keuken is momenteel de meest populaire
  • Tot 60% van de bestellingen zijn nu voor 2 personen of meer. Voor de COVID-19 crisis bestonden bestellingen voornamelijk uit één-persoons maaltijden
  • Belgen bestellen hun avondmaal vroeger dan voorheen: het gemiddelde uur om een bestelling te plaatsen is van 19u16 naar 18u43 verschoven
  • Bestellingen van ijsjes zijn met 2000% gestegen

Van virtuele corona-apero’s en facetime date-avonden, tot virtuele verjaardagsfeesten en e-bruiloften, ons land heeft tijdens de lockdown periode links en rechts allerlei nieuwe sociale trends zien ontstaan nu manieren worden gezocht om in contact te blijven.

De liefde voor eten brengt ons samen

maaltijd1 Niet veel dingen brengen mensen zo samen als de liefde voor eten, en nieuwsgierige Belgen blijken het leuk te vinden om de eetgewoonten van hun buren te ontdekken. Na twee maanden van lockdown heeft Deliveroo op basis van de beschikbare data een aantal interessante trends samengevat.

1. De crisismaaltijd van ons land: de Belgische keuken

Nieuwe data van Deliveroo heeft aangetoond welke gerechten Belgen in deze onzekere periode het meest verkiezen, en de resultaten zijn interessant. Burgers, voorheen het meest populaire menu-item op Deliveroo, staan niet langer bovenaan. De officiële crisismaaltijd van het land is nu de Belgische keuken, met onder meer gehaktballen, Belgische spaghetti bolognaise, gebraden kip met appelmoes en natuurlijk: frietjes. Dit zou verband kunnen hebben met het feit dat vele Belgen hun favoriete traditionele gerechten, bereid door hun geliefden, momenteel moeten missen als gevolg van de beperkte familiebezoeken. Op de tweede plaats staat Italiaans eten, gevolgd door Amerikaans eten, inclusief hamburgers, op de derde plaats.

2. Guilty pleasures of gezond?

Tijdens de lockdown is er ook een enorme stijging in het bestellen van zoetigheden. Belgen laten zich klaarblijkelijk meer dan normaal met desserts en andere lekkernijen verwennen. Zo kent de vraag naar ijs een aanzienlijke stijging van +2000%, en die naar Tacos van +500%. Ook zeevruchten zijn veel populairder geworden met een stijging van +200%.

3. Nieuwe etenstijd

Aangezien de meeste Belgen meer dan ooit van thuis uit werken, heeft er ook een verschuiving bij de gemiddelde etenstijd plaatsgevonden: de avondpiek in de etensbestellingen is met 33 minuten opgeschoven. Waar de gemiddelde bestelling op een doordeweekse dag meestal rond 19u16 zijn hoogtepunt bereikte, is dit nu eerder 18u43, wat erop lijkt te wijzen dat Belgen meteen na hun lunch reeds aan het dagdromen zijn over hun avondmaal.

4. Gezelliger samen

Met gezinnen, partners en huisgenoten die samen in lockdown gaan, heeft Deliveroo een aantal van de grootste thuisbestellingen ooit gezien. Tot 60% van de bestellingen zijn nu voor 2 of meer personen. Voor de crisis waren de bestellingen vooral bestemd voor mensen die alleen aten.

5. Avondjes-uit in huis

Omdat Belgen hun dansschoenen bij de start van het weekend niet langer kunnen aantrekken, is vrijdag de meest populaire dag van het weekend geworden om afhaalmaaltijden te bestellen Het lijkt erop dat bestellen op vrijdag, en niet langer zaterdag, de nieuwe norm is. Vrijdagavond thuis is dus een foodie-avond geworden in het hele land.

Auteur: Stefaan Van Laere

6 reacties

Ik eet zoals anders, weinig maar fréquent. En goedkoop,vlug klaar, geen chi chi's. Meestal groenten, pasta's etc zelden vlees, duur en lust het toch niet. Behalve nu en dan 'n hamburger of frikadel zelf gemaakt.
25/05/20 23:49 REAGEER
quickbase
Je weet toch dat in voeding prijs en kwaliteit evenredig met elkaar zijn. Dit wil zeggen dat je beter wat minder eet en meer besteedt aan kwaliteitsvoeding.
26/05/20 13:47 REAGEER
HYvette
Ben 61 jaar,werkzaam in groot ziekenhuis,nog geen dag thuisgebleven,zou heel graag,dolgraag ook es wat tijd 'over'willen hebben,de hele coronacrisis staat Ver van mn bed..
27/05/20 07:59 REAGEER
jam
Best HYvette,
U bent een mens die het werk ernstig neemt en doet wat u kan,voor alle zieken elke dag opnieuw.Dat vergt moed ,volharding en doorzettingsvermogen,tevens veel LIEFDE.Dat verdient een bloemetje,wat zeg ik,een hele mooie bloemekee. Ik weet wat het is ziek zijn en liefdevol verzorgd te worden,10 jaar geleden had ik darmkanker,terwijl mijn vrouw ongeneeslijk ziek was;Wie zorgt voor de zorgers,zij hebben ook een privéleven dat nu ver te zoeken is.Ik deed 30 jaar met volle inzet en soms vermoeidheid mijn werk zodat de treintjes veilig op de sporen bleven,dag of nacht.Goede zorg vinden wij normaal,in vele landen is dit niet vanzelfsprekend,tenzij je goed verzekerd bent.Laat beste HYvette,zodra het kan,laat u verwennen,doch ik veronderstel dat daarvoor nu geen tijd is.Dank voor de zorg vanuit mijn hart.
28/05/20 20:08 REAGEER
wimverbeke
Om honger van te krijgen... Lekker eten is een van de grootste geneugten van het leven.
31/05/20 17:44 REAGEER
YvonneR
Met grote zorg heb ik gekeken naar berichten over wat men zoal thuis deed tijdens de lockdowns overal. De Belgen zijn dus 2000% meer ijs gaan eten en de Britten 3000% meer chips en men ging massaal taartjes bakken met de kinderen. En dan heb ik het nog niet eens over het gebruik in vele landen om dagelijks alcohol te consumeren. Geeft niks hoor. Als de lever druk is met het verwerken van de alcohol heeft de lever geen capacitieit om vitaminen en mineralen te verwerken en worden deze door de darmen ongebruikt weer afgevoerd. Je kunt er dus net zo goed bordkarton naast eten. En dat wordt dus blijkbaar ook massaal gedaan. Toch jammer dat die vele extra tijd thuis niet heeft geresulteerd in met de kinderen samen gewoon, gezond koken of het uitproberen van nieuwe recepten met veel groenten of zo. Ik hou mijn hart vast voor een volgende virus-golf.
9/06/20 12:17 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels