Wie een beetje creatief is, kan met mocktails zeker verrassend uit de hoek komen. Door gebruik te maken van fruit, maar ook groenten en kruiden kan je een mooie balans maken tussen smaken, geuren en kleuren. De tijd dat iemand die geen alcohol lustte zich tevreden moest stellen met een industriële fruitsap ligt gelukkig achter ons.Moet er altijd alcohol bij een cocktail? Voor velen allicht wel, en alcohol (met mate genuttigd) heeft zeker zijn waarde als smaakmaker bij een cocktail. Maar niet iedereen heeft er altijd zin in, en we mogen natuurlijk ook de kinderen niet vergeten. Dus waarom niet eens kiezen voor een mocktail, dus een cocktail zonder alcohol?
Eén ding staat voorop: durf te experimenteren! Speel met kleuren, fruit (in stukjes en onder de vorm van vers geperst sap), kruiden en ook groenten. The sky is the limit!
Algemene tips
- Kies zoveel mogelijk voor verse, liefst seizoensgebonden producten. Inderdaad, niet alleen koken maar ook mocktails maken doe je best met het lekkerste van bij ons op het moment dat dit op zijn best is. Gebruik maken van bioproducten past zeker in het ‘up-selling’ verhaal.
- Overdrijf niet met suiker, of vermijd het zelfs. Heel wat fruit is vanzelf zoet en geeft je mocktail de nodige zuivere smaak. Wil je toch suiker, dan gebruik je best rietsuiker.
- Zoek naar de juiste balans tussen zoet, zuur en een vleugje bitter. Naast het sap van citroen en limoen kan je ook wat zeste toevoegen voor die extra ‘beet’..
- Bij cocktails en mocktails wil ook het oog verwend worden. Vruchten- en groentesappen met ook stukjes fruit en groenten, kruiden: je serveert ze best in een mooi glas met een feestelijk rietje, parapluutje, een schijfje citroen, aardbei op de rand van het glas… Als de zon figuurlijk uit je glas spat, kan er ook wat leuke foto’s van maken en delen via Facebook, instagram,…
- Overdrijf niet met ijs. Een paar blokjes zijn meer dan voldoende, want anders dreigt je mocktail te waterig te worden. Om je drankje te koelen kan je het glas altijd enkele uren in de diepvriezer doen.
Fermentatie
Wil je maximaal inspelen op het aspect van de gezondheid, dan is de trend om gefermenteerde producten te gebruiken zeker een te overwegen suggestie bij het creëren van een eigen mocktail. Eenvoudig gesteld is fermentatie het proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten worden gebruikt om een voedingsmiddel een extra boost te geven.
Een van de voorbeelden van gefermenteerde dranken die intussen uit het hoekje van de overtuigde biofreaks begint te komen is kefir. Dit is een verfrissende, licht bruisende en probiotische frisdrank die relatief eenvoudig zelf te bereiden is. Een verrassende basis voor een mocktail, al zal het wat ‘trail & error’ vragen om de juiste smaakbalans te vinden en je nietsvermoedende vrienden en kennissen niet te zeer af te schrikken.
Een andere, intussen al wat bekendere gefermenteerde drank is kombucha. Deze drank heeft als basis groene thee en bevat op zich al voldoende smaak om apart te serveren. Ook hier kan je mits het nodige proeven en schaven in mocktails letterlijk alle kanten mee op.
Mocktails op basis van zuivel
Nog een stap verder zijn alcoholvrije dranken op basis van zuivel of zuivelvervangers. Toegegeven een gewaagde gok, want niet iedereen zal hier voor open staan. Een buitenbeentje vormen cocktails op basis van karnemelk. Hierbij worden melkzuurbacteriën toegevoegd aan magere melk, waardoor de lactose wordt omgezet in melkzuur. Een ander merkwaardig product om een mocktail voor een geïnteresseerd publiek te maken is lassi, een yoghurtdrank uit Azië op basis van yoghurt, water, kruiden en fruit.
Auteur: Stefaan Van Laere
5 reacties
Woordkeuze is belangrijk maar In dit geval niet meer bij te schaven.
Gewoon negeren zou ik zeggen.
Aangename dag nog en hou het gezond.