Met de zomer in aantocht stijgt als vanzelf de nood aan het gebruik van meer fruit. Dat kan inlands of exotisch zijn. Of waarom niet een gevarieerde mix van beide? In deze wereld van globalisering en kruisbestuiving kan de confrontatie tussen verschillende eet- en smaakculturen alleen maar tot verrassende resultaten leiden. Voel je vrij om naar hartenlust te combineren uit deze twee lijstjes van tien plaatselijke en exotische fruitsoorten…
Fruit van bij ons
Aardbei
Eén van de absolute klassiekers met een veelheid aan soorten en smaken, rijk aan vitamine C. Niet alleen geschikt om coulis, jam en siroop te maken en in desserts te verwerken, maar evengoed verrassend bijvoorbeeld gebakken met peper op een toast op de grill of zelfs op de barbecue.
Appel
Zonder meer onze populairste fruitsoort, boordevol voedingsvezels en antioxidanten. Lekker in slaatjes of koude desserts, maar evengoed in gebak en warme bereidingen. De uitdaging bestaat erin om met de klassieke appel nieuwe culinaire paden te betreden…
Braambes
Een delicate maar zo verrukkelijke vrucht, vol antioxidanten waaronder anthocyanine, dat een belangrijke bijdrage tot een goede gezondheid levert. Bijzonder broos, maar een meerwaarde voor de bereidingen die nood hebben aan extra smaak en kleur.
Framboos
Niet alleen uitzonderlijk smaakvol, maar ook nog rijker aan vitamine C, voedingsvezels en foliumzuur dan andere fruitsoorten. Een vrucht die geen verdere uitleg behoeft en die in de keuken weinig extra ingrediënten nodig heeft om te schitteren.
Kweepeer
Begint jammer genoeg bij ons (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Japan en Zuid-Europa) tot de vergeten fruitsoorten te behoren. Kweepeer moet je zeker koken om de bittere smaak weg te krijgen, maar in gelei (schitterend bij wildbereidingen of geroosterd vlees), compote of een likeurtje is dit een topper.
Peer
Nummer twee in populariteit na de appel en eveneens een belangrijke leverancier van voedingsvezels. We kennen in eerste instantie de malsere handperen voor onmiddellijk gebruik, maar voor de keuken zijn vooral hardere stoofperen (die je niet rauw kunt eten) in warme bereidingen geschikt.
Pruim
Het meest geliefde steenfruit en ook één van de gezondste van bij ons. Perfect uit het vuistje, maar evengoed een topper bij gebak, ijs, fruitslaatjes, desserts, in compote, moes, gelei, chutney, jam, en natuurlijk bij wild en konijn. De stevigere soorten kunnen eveneens moeiteloos de confrontatie met de grill en barbecue aan.
Rode bes
Eén van de meest voorkomende aalbessen, gezond en bovendien een lust voor het oog. Een verrijking voor een zomerse yoghurt, jam, taart, fruitsalade of milkshake. De witte bes, een andere opmerkelijke trosbes, is iets zoeter van smaak.
Stekelbes
Rijk aan vitamine C en doorgaans lichtgroen, al heb je ook rode, gele en zelfs paarse varianten. Ietwat zurig van smaak maar als je ze laat rijpen, worden ze wat zachter. Lekker om gewoon zo te eten maar ook heerlijk in gebak, taart, jam of zelfs een vis- of vleessaus die wat zuur kan verdagen.
Veenbes
Te zuur en bitter om puur te eten (in tegenstelling tot de wat mildere Amerikaanse cranberries), maar gekookt of geblancheerd kan je met deze bes tal van richtingen uit. Perfect in een compote, desserten en ijs, en bij vleesgerechten zoals kalkoen, stoofvlees en pittige gehaktballetjes.
Exotisch fruit
Voor wie graag eens buiten de lijntjes kleurt.
Bananito
Zoeter en intenser van smaak dan een gewone banaan, bomvol fosfor, ijzer, kalium, vitamine A en B. Door zijn minivorm al schitterend als snack, maar ook koud of warm te combineren in desserts met room, chocolade, koksnoot of limoen. Kan een scheutje rum best verdragen.
Cactusvijg
Het sappige vruchtvlees is een kruising tussen watermeloen en peer; de pitjes zijn eetbaar. Gekoeld komt de smaak van deze oranje vrucht (die bij rijping ook een paarse tint kan krijgen) goed tot zijn recht in combinatie met banaan, meloen en papaja.
Carambola
Stervormig fruit met vijf armen, met stevig krokant vruchtvlees dat een frisse zure smaak met intense geur heeft, ideaal tegen een hoge bloeddruk. De schil is eetbaar. Dit fruit wordt vaak gebruikt als garnituur, maar is eveneens lekker in een chutney, compote en zowel bij zoete als hartige bereidingen.
Chayote
Een opmerkelijk fruitsoort met groenwitte pulp die qua smaak wat heeft van aardappel en komkommer, boordevol vitamine C. De vrucht bevat één plat, wit en eetbaar zaad. Deze vrucht die je niet hoeft te schillen, kan rauw gebruikt worden in salades of gegrild en gekookt worden met groenten of in een frisse zomersoep.
Cherimoya
Doet qua textuur denken aan papaja met een zachte, zoete smaak die refereert aan aardbei, ananas en banaan. Een mooi alternatief voor meloen bij ham en ook lekker gewoon als aperitiefhapje, in een fruitsalade of yoghurt. De pitten zijn niet eetbaar.
Durian
Een buitenbeentje… De rijpe vrucht heeft een doordringende geur (vandaar de bijnaam ‘stinkfruit’) en is niet eetbaar, net als de rauwe zaden. Geroosterd zijn deze zaden echter een ware lekkernij: romig en vet van smaak, een smeuïge pudding die zowel zoet, zuur als prikkelend is en qua smaak doet denken aan amandel, banaan, knoflook en ui. Voor de durvers.
Maracuja
Roept de smaak van passievrucht op, maar dan wel zoeter en milder. Kan doorgesneden uitgelepeld worden met bijvoorbeeld garnalen en een romig sausje. Het vruchtvlees oogt mooi als garnituur op ijs, gebak en desserts. Past ook wonderwel bij stevige vleesgerechten.
Pepino
Smaakt naar peer en meloen, maar met minder sappig en steviger vruchtvlees. De schil en pitjes zijn niet eetbaar en het vruchtvlees verkleurt snel. Deze vrucht kan de combinatie aan met zoete gerechten en desserts maar ook met hartige vis- en vleesgerechten.
Salak
Vanbuiten donkerrood tot oranje met geelwit tot roze vruchtvlees en drie niet-eetbare pitten; groeit aan de meest voorkomende palmboom ter wereld. De zoetzure smaak neigt naar ananas. Wordt bij voorkeur puur of in stukjes in een fruitige salade opgediend.
Ugli
Een kruising van pompelmoes en mandarijn met het uitzicht van een pompelmoes. De smaak is sappig en zoet. Ideaal voor een fruitsalade, maar evengoed verwarmd met ijs of yoghurt, gegrild met ei en room, kip of zelfs bij eend met sinaasappellikeur.
Auteur: Stefaan Van Laere
1 reactie